by • 26 april, 2011 • ArtiklarComments (26)13548

Allt om synkronisering mellan iPhone & iTunes

iTunes överallt

Kommer du ihåg hur det var innan iPhone och iTunes? Vi var tvungna att koppla ihop telefonerna via Bluetooth för att föra över material till och från våra enheter. Ologiska strukturer och halvtaskig kontakt som bäst och överhuvudtaget ingen möjlighet att koppla ihop som sämst.

Sedan släpptes iPhone och genast var det busenkelt att synkronisera musik, bilder, filmer och annat innehåll från vår dator till telefonen. Men även iTunes har sina fläckar och för att det skall fungera så gäller det att du har en dator som hub och din iPhone och andra enheter kopplad till endast  denna. Paradigmen kommer från en tid då det var en dator per person som gällde och det häftigaste vi kunde ha i fickan var en iPod.

Därför uppstår det en hel del problem om du vill byta ut den dator som iPhonen är kopplad till. Vi kommer här att gå igenom hur synkroniseringen fungerar i allmänhet samt hur det fungerar vid just datorbyte.

Varje iPhone, iPad och iPod har individuella inställningar och påverkar inte varandra. Inställningarna kan också skilja en smula men i denna artikel är det iPhone vi lägger fokus på. När du valt din enhet i iTunes vänsterkolumn under Enheter får du upp en rad flikar med innehållet: Sammanfattning, Info, Program, Musik, Filmer, TV-program, Podcaster, Böcker samt Bilder.

Sammanfattning

Under sammanfattning hittar du de inställningar som inte passar under de mer innehållsspecifika flikarna. Första rutan innehåller allmän information om din iPhone så som serienummer, utrymme och vilken version av iOS du har installerad. Om du klickar på Serienummer visar den ditt unika UDID-nummer som bland annat används av utvecklare om de vill skapa beta-versioner av sina appar till dig. Klickar du på Telefonnummer kommer IMEI-numret upp. Just det numret är bra att ha koll på om din telefon skulle bli stulen och polisanmälan skall göras.

iTunes: Sammanfattning

Här hittar du också möjligheten att Återställa din iPhone om den skulle fungera dåligt. Klickar du på denna så säkerhetskopierar iTunes hela din telefon först så du behöver inte vara orolig för att något skall försvinna.

Under Alternativ börjar det roliga och min absoluta favorit ”Öppna iTunes när denna iPhone ansluts” Den bockas alltid ur av undertecknad det första som görs när det kommit en ny iOS-pryl.

Synkronisera endast markerade låtar och videor” gör att den inte synkroniserar de låtar och filmer som du bockat ur i iTunes-biblioteket.

Välj SD-video om möjligt” är inte särdeles aktuellt här i Sverige då den gäller köpta HD-filmer från iTunes Store och sådana har vi som bekant inte här ännu. Dessa kommer alltid i två versioner, en högupplöst och en lågupplöst och inställningen här tvingar den att välja den lågupplösta.

Konvertera låtar med högre bithastighet till 128 kbit/s AAC” är en mycket trevlig inställning om du till exempel använder de medföljande standardlurarna – då är det de som är flaskhalsarna och kommer ändå inte att nyttja bättre kvalité än så på låtarna. Resultatet blir att du får plats med mer på din iPhone.

iTunes: Manuell hantering”Hantera musik och videor manuellt” – avaktiverar alla former synkronisering och gör att du själv måste dra det det material du vill ha till din iPhone. Denna inställning gäller även Böcker och Podcasts. Om du till exempel föredrar att all musik synkroniseras automatiskt men att du själv vill välja ut de filmer som skall finnas på iPhonen så kryssar du inte i denna inställning utan sköter det under respektive innehållsflik i stället.

En lustig skillnad mellan iPhone och iPod är att den sistnämnda har möjlighet att föra över innehåll även från andra datorer om denna inställning är aktiverad. Det går inte med iPhone och iPad.

För att föra över något manuellt markerar du låten, boken, programmet eller filmen under Bibliotek i iTunes vänsterkolumn och därefter drar den till din ikonen som symboliserar din iPhone längre ner i samma kolumn.

Ställ in Hjälpmedel” låter dig aktivera de funktioner i iPhonen som hjälper till vid nersatt eller obefintlig hörsel och syn.

Info

Om du brukar någon form av molntjänst för din mail, kalender och adressbok i stil med exempelvis Gmail eller MobileMe använder du dig inte alls av denna flik. Det är också vår starka rekommendation då synkronisering av viktiga göromål bäst görs direkt utan att du skall behöva tänka på att koppla in sladden i tid och otid.

Om du inte har möjlighet att använda en sådan tjänst så ställer du in inställningarna för detta här. Informationen synkroniseras åt båda hållen men vill du helt radera denna information på din iPhone och ersätta det med det som finns på datorn så hittar du denna möjlighet längst ner.

Notera att synkronisering av e-postkonton enbart handlar om kontoinformationen och inte själva epost-meddelanderna i sig.

Program

Utöver att föra över program till din iPhone så har du även möjlighet att föra över filer till enskilda program och detta går att göra åt båda hållen.

Här hittar du också inställningen ”Synkronisera nya program automatiskt” som framförallt är smidigt att använda om du har flera olika iOS-enheter i stil med exempelvis en iPhone och en iPad. På så sätt flyttas inte alla nyinköpta iPhone-program över automatiskt till din iPad så fort du kopplar in den.

iTunes: Synkronisera program

Sist men inte minst finns möjligheten att organisera din hemskärm – det går nämligen något enklare och snabbare att göra det i iTunes än på telefonen.

Musik

Antingen synkroniserar du hela musikbiblioteket eller bara markerade delar av det. Väljer du det sistnämnda får du möjlighet att klicka i Spellistor, artister, album samt genrer. Här får du även möjligheten att fylla allt ledigt utrymme med musik och då lägger den även till musik du inte aktivt valt så länge det finns utrymme till det.

Musik som du köper på iTunes Store direkt på din iPhone flyttas automatiskt över till datorn vid nästa synkronisering.

Filmer, Tv-serier och Podcaster

Dessa flikar fungerar i princip på samma sätt och du kan välja att synkronisera allt eller bara det som inte är sett, alternativt upp till de 10 senaste eller upp till de 10 senaste osedda.

Böcker

Här hittar du både e-böcker och ljudböcker och väljer du antingen alla böcker eller bara de du själv markerat.

Bilder

Välj om du vill synkronisera alla eller ett urval av dina bilder från iPhoto eller från en enskild mapp. Väljer du ett urval så har du möjlighet att att sortera utifrån samma element som i iPhoto – Album, Händelser och Ansikten.

iTunes: Synkronisering av bilder

Dessa inställningar påverkar överhuvudtaget inte de bilder som är tagna med iPhonens egen kamera. Det är två helt skilda funktioner och för att få in dem under Bilder-appen måste du först föra över fotorna från iPhonen till iPhoto och sedan tillbaka genom denna fliken.

iTunes måste alltid optimera bilderna för att de skall fungera på din iPhone och har du många kan detta ta en tid och därför krävs en viss framförhållning när du skall synkronisera över nya bilder.

Bilder är det enda mediet som du inte kan hantera manuellt genom att dra och släppa.

Byte av dator

Om du byter dator och vill ansluta din iPhone till denna i stället måste du planera. Första gången du ansluter en iPhone till en ny dator så får du en varning som säger att den redan är synkroniserad med en dator och att den kommer att raderas om du fortsätter på den nya.

Synkronisera iPhone med ny dator

Om du fortsätter här så kommer detta mycket riktigt sker, det gäller emellertid inte allt material.

Musik, filmer, tv-program, podcasts och böcker kommer att raderas omedelbart och ersättas av det som du har på nya datorn – är det så att du inte har något på nya datorn så blir det alltså helt tomt på telefonen.

Kalendrar, adressböcker och epost-konton däremot synkroniseras från din iPhone till nya datorn.

Program

De flesta är mest bekymrade över alla inköpta appar och då är det glädjande att dessa också förs över till nya datorn. Det är emellertid inte helt pedagogiskt då den varnar även för att dessa skulle försvinna.

Synkronisering av program

Men strax efter får vi också reda på att den kommer att föra över alla inköpta program som inte redan finns på den nya datorn – och då enda möjligheten att få in program på en iPhone är att köpa dem så kommer också alla att föras över.

iTunes: Överför program

Vad som däremot inte överförs är den snygga ordningen du har på dina appar, inte heller indelning i mappar följer med.

Om det av någon anledning blir fel vid överföringen så har du alltid möjlighet att ladda hem dem igen från App Store utan kostnad. Du köper dem bara igen precis som vanligt och strax efter att du tryckt på köp-knappen får du reda på att du redan har införskaffat appen en gång och du slipper därför betala igen. Dock följer inte programmens inställningar med eller exempelvis sparfiler från spel.

FlyttasistentenLösningen

Om du byter till en helt ny dator som skall ersätta den gamla så gör du bäst i att föra över allt innehåll från den gamla till den nya redan vid installationstillfället. Du får frågan nästan det första du ser när du startar din nya Mac. Missar du det finns funktionen genom programmet Flyttasistenten.

Har du inte tillgång till den gamla datorn eller av någon anledning inte vill föra över informationen från den så kan du också göra det direkt från din iPhone genom tredjepartsprogram. Det finns en hel uppsjö av program som fixar det men vår absoluta favorit är iRip 2 som erbjuder ett enkelt och pedagogiskt användargränssnitt för syftet.

Till skillnad mot många andra program i samma genre så fixar iRip 2 även bilderna och eböcker.

Programmet kostar 20 dollar och du hittar det på thelittleappfactory.com/irip

Tänk på ditt Apple ID

Varje iPhone är beroende av ett Apple ID. Det är det du använder för att handla på App Store och iTunes Store. För att göra det enkelt har Apples gjort så att iPhonens Apple ID anpassas efter vad du angivit i iTunes.

iPhone: Apple ID

Det betyder emellertid också att om du ansluter din iPhone till din kompis dator för att exempelvis ladda den så kommer telefonen att få din kompis Apple ID. Samma sak gäller om du har flera konton på ditt eget iTunes, det som du var inloggad med senaste gången du kopplade in din iPhone gäller.

Då du alltid måste ange lösenord vid köp så kan dock inga felaktiga köp göras och du ändrar tillbaka till rätt under Inställningar – Affär på din iPhone.

 • Marcus

  Tack!

 • jluckhurst41

  Har man en iProdukt kan man det mesta av detta. Men det var en bra grundlig genomgång och även nåt litet nytt jag inte visste. Tackar!

 • Jessica Hanmeier

  En till sån där grej… om man inte ska synka sina bokmärken från Safari så ska man stänga av det i iTunes innan man börjar överföra till sin nyblåsta telefon. Annars lägger den in två bokmärkesmappar som inte går att ta bort i Safari och därför inte går att ta bort i telefonen heller, oavsett om man faktiskt använder dem. Otroligt korkat.

 • Emil Markström

  Hej!

  Kan man använda samma Apple id på två olika telefoner och iTunes (på två olika datorer)?

  Emil Markström

 • Emil Markström
 • Elisa Norell

  Hej.
  Kan man ändra/lägga till epostkonton i iTunes? Jag kan nämligen inte göra det i Iphonen via Inställningar….

 • Elisa Norell

  Varför är mina val Gmail, Lägg till konto…, och Hämta nya data (push) inaktiva under Inställningar? Jag använder Gmail som mailprogram och konfigurerade inställningarna tidigare men nu kan jag inte ändra dom.

 • Martin Särnberger

  Jag har en Iphone som tydligen är synkad med någon dator eftersom jag får meddelandet att Iphonen kommer att tömmas om jag försöker kryssa i synkrutan. Har försökt med samtliga datorer och konton utan att lyckas.
  Hur får jag igång synken igen utan att tömma Iphonen?

 • ebru boz

  kan man lägga tillbaka alla program och bilder in i mobilen efter att man har uppdaterat mobilen men inte säkerhetskopierat den?

 • Peter Esse

  Programmen säkerhetskopieras inte utan laddas hem på nytt. Bilder borde inte ens raderas så de skall vara kvar.

 • EN ARG TJEJ

  MEN VARFÖR FAN ÄR DOM INTE KVAR DÅÅ?!?`!?!?!?!?!

 • Lola

  Jag är inte så haj på detta. Men om jag plugga iPhonen till en annan dator så försvinner all min musik?? (min laptop som iphonen har kopplats till är paj)

 • margareta olsson

  Har köpt en Iphone 4 – måste jag vara knuten till Itunes?
  Det finns ju massor med gratis appar ute på nätet – kan jag inte ladda ner något till mobilen utan att gå genom Itunes?
  verkar konstigt om man är inträngd i ett hörn av en enda företagare? När man köpte ringsignaler förr till Nokia kunde man köpa av 20 30 olika firmor……..

 • Jonas Landstedt

  Ett stort tack! Precis vad jag behövde hjälp med.
  iRip 2 var kanonbra!

  /Jonas

 • minna

  alla bilder man synkroniserar från datorn till iphonen går sedan inte att ta bort genom mobilen. vad jag har förstått måste man koppla ipnonen till datorn och abocka ”synkronisera” knappen?
  kan man inte på något sätt kopiera bilder från datorn till telefonen, utan att det håller på och synkroniserar? så att man sedan kan radera bilder osv på telefonen?

 • Anders A

  Finns det någon som kommit på hur man ändrar riktningen för sync?? Alltså: Har man valt t ex att kontakter och kalender ska synkas FRÅN datorn TILL Iphone verkar det omöjligt att i efterhand ändra inställningen, t ex till synka i båda riktningarna??

 • Anders A

  Det var det ingen som visste, nej. Det borde finnas ett EU-förbud mot idiotiska pplikationer…

 • Josefin Bergquist

  Min iPhone hamnade i återhämtningsläge när jag skulle uppdatera den till iOS 6. När jag kopplar den till iTunes så står det att jag måste återställa min iPhone för att kunna använda den, Jag trodde först att om man återställde så försvann allting, bilder, kontakter osv. Då tänkte jag att jag måste komma runt det här på något sätt. Men sedan såg jag att det stod att iTunes säkerhetskopierar iPhone innan återställning. Är detta sant? Om inte, hur ska jag göra för att komma ur återhämtningsläge?

 • Peter Esse

  Det bör den ha gjort.

  @Anders: Synk är i båda riktningarna. Men rent generellt så rekommenderar vi att du använder iCloud i stället.

 • Anders A

  Sync är i båda riktningarna OM man var klok nog att välja det första gången. Gjorde man ett annat val går det INTE att ändra, idiotiskt nog. F ö kan jag inte använda iCloud, alternativet sync är nergråat, oklart varför. Skräp att man inte kan fixa en vettig syncfunktion.

 • Ro J

  när jag har synkat .så klickar jag på typ nån playknapp ! då försvinner iphonen från itunes ? hur får jag fram den igen ?

 • Achmed

  VARFÖR ?! Jag vill kunna koppla upp min iphone till alla mina datorer här hemma. Detta är så idiotiskt at bara kunna vara bunden till en enda dator!

 • Stefan W

  Varför kan jag inte föra över musik från dator till Iphone? Jag väljer att utföra och synka och medans den laddar så ligger musiken på iphonen men när den synkat klart så försvinner det direkt igen. Någon som vet varför och hur jag löser det??

 • Maja L

  Hej!
  Jag har nyligen bytt dator ifrån PC till mac och min Iphone var synkroniserad med min gamla dator, och nu villn jag göra det med min nya. Jag läste ovan på ”byte av dator” men jag måste i all hast klickat bort den rutan första gången jag såg den, hur gör jag? Jag har väldigt mycket bilder som måste föras över snarast då jag inte har så mycket utrymme på min telefon och inte vill att de ska försvinna! Hoppas på hjälp, tack på förhand!

 • Ulf Hansson

  Var lokalt på datorn skall jag placera tex böcker i pdf format för att ITtunes skall upptäcka dem? och synka dem? var kan jag läsa om lokala sökvägar som ITunes använder?

 • Marika Andersson

  Det finns appar som kan föra över bilder mellan dator och telefon. De lägger sig i kamerarullen som om du tagit bilden med telefonen direkt. Jag har använt Photo Transfer App, men det finns säkert andra också