by • 25 oktober, 2010 • ArtiklarComments (7)619

Belkin – Play Max Wireless Router

Belkin-logo

Test av Belkin Play Max Router.

Belkin har nyligen släppt 3 nya routrar anpassade för olika användningsområden. Vi har endast fått möjlighet att testa Belkin Play Max modellen men här kommer lite korta detaljer vad som skiljer dessa 3 olika modeller.

Belkin Surf Router

Surf Router är den billigaste modellen och endast avsedd för att dela ut internet till klienter på ett så enkelt sätt som möjligt.

Belkin Share Router

Share Router erbjuder utöver router funktionalitet möjlighet att dela ut en skrivare eller usb diskar till trådlös eller kabel anslutna nätverk. Utöver detta medföljer även mjukvara från Belkin för backup av data.

Belkin Play Max Router

Play Max Router inkluderar samtliga funktioner från dom billigare varianterna men erbjuder utöver dessa bland annat möjlighet att strömma video/musik från en USB disk ansluten till routern via UPNP mot exempelvis ett Playstation 3 eller XBOX 360.

package_01 package_02

Vad som direkt slår oss när vi öppnar upp paketet är att Belkin satsat på enkelhet för användaren. Ett av dom största problemen människor utan någon som helst datorkunskap får är just inkoppling av nätverk och bredband.

package_03 package_04

För att undvika missförstånd hur man skall koppla in sin router brukar tillverkarna oftast markera kontakterna med färger som representerar vilken kabel som skall anslutas.

Belkin har tagit detta ett steg längre genom att ansluta nätverkskabeln för modemet (WAN) i sin port inuti förpackningen för att undvika missförstånd hos användaren.

Detta kan tyckas vara väldigt extremt men faktum är att ett av dom största problemen brukar vara felaktigt inkopplade routrar där användarna blandar ihop anslutningarna för sitt lokala nätverk (LAN) och modemets anslutning (WAN).

package_05 package_06

En punkt till som Belkin satsat på för att förenkla för användarna är att routerns trådlösa nätverk är krypterat med WPA samt att lösenordet som standard är satt till enhetens serienummer vilket är specificerad på en lapp som sitter på routern.

package_07 package_08

Detta lösenord går givetvis att byta manuellt vid senare tillfälle om man så vill. Om man däremot känner sig nöjd med det befintliga lösenordet kan man plocka bort lappen och placera den i ett smidigt fack på undersidan av routern.

conf_01 conf_02

Installationen och konfigurationen av routern är smidig och enkel. Tillsammans med routern medföljer en installations-cd med en mjukvara för både Windows och MacOS.

Denna mjukvara installerar komponenter som bland annat erbjuder funktionalitet för att dela ut en skrivare, aktivera backuper eller göra diverse konfigureringar av routern.

conf_03 conf_04

Installationsförfarandet är som sagt enkelt. Du följer en guide med steg för steg anvisningar som beskriver exakt hur du går tillväga för att installera din router.

conf_06 conf_05

När du är klar med installationen installeras en ikon i din Apple menu bar där du kan nå dom viktigaste funktionerna för att konfigurera routern.

Efter att ha testat Play Max Wireless Router under en tid kan vi bekräfta att den är både enkel att använda och stabil.

Vi har inte haft några som helst problem med hängningar eller liknande som brukar kunna hända med denna typ av routrar, mycket på grund av hög minnesanvändning vid belastning av exempelvis torrent-klienter med många anslutningar.

Man märker dock att routern primärt är designad för dess enkelhet vilket innebär att den kanske inte har allt en mer avancerad användare önskar.

Ett av dom största problemen med routerns konfigurationsmöjligheter är att du endast kan specificera ett fast antal portöppningar, behöver du fler måste du specificera ett spann av portar. Det bör dock sägas att detta problem även finns hos flertalet av Belkin’s konkurrenters produkter men likväl är detta ett problem för oss som använder väldigt många portar och ej vill öppna stora port-ranges.

Är du däremot en vanlig dödlig användare som inte bryr dig över att ha full kontroll över routern utan endast vill skaffa dig en enkel smidig och säker router utan att behöva krångla så kan denna produkt helt klart vara ett alternativ för dig.

Tekniska specifikationer

 • Tillverkarens garanti – 2 års garanti
 • Formfaktor – Extern
 • Typ av enhet – Trådlös router + 4-ports-switch (inbyggd)
 • Standarder som följs – IEEE 802.11b, IEEE 802.11a, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n
 • Datalänkprotokoll – Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, IEEE 802.11b, IEEE 802.11a, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n
 • Dataöverföringshastighet – 300 Mbps
 • Systemkrav – Microsoft Windows XP, Microsoft Windows 7, Apple MacOS X 10.6, Microsoft Windows 7 64-bit Edition, Apple MacOS X 10.5, Microsoft Windows Vista (32/64 bits)
 • Funktioner – Dynamisk IP-adresstilldelning, NAT-stöd, VPN-stöd, • Stateful Packet Inspection (SPI), MIMO-teknik, Wi-Fi Protected Setup (WPS), IPSec-passthrough, Printer-sharing
 • Nätverks/transportprotokoll – TCP/IP, PPTP, L2TP, IPSec, PPPoE
 • Protokoll för administration på distans – HTTP, HTTPS
 • Nätverksprotokoll – Statisk IP-routing
 • Miljöstandarder – ENERGY STAR-godkänd
 • Microsoft-certifiering – Compatible with Windows 7

Play Max Wireless Router kostar 1499 SEK på Webhallen.

 • Mattias E

  Det slår mig att tanken är att nå okunniga användare, men den ligger i en prisklass som är nästan dubbelt så dyr som ”svensson” köper.

  Hur står sig routern funktionsmässigt t ex jämfört med en Airport Extreme som ligger i samma prisklass? Hade varit intressant med ett jämförande test…

 • styrbjorn

  Well ja möjligt men dom försöker marknadsföra produkterna bättre för att få vanliga ”svenssons” att att lägga några hundralappar extra på sin router.

  Saken är den att många skruttiga d-link / netgear routrar oftast håller extremt dålig kvalité och framförallt inte klarar hög belastning.

  Funktionsmässigt skulle jag vilja säga att denna ligger rätt nära en Airport Extreme funktionsmässigt.

  Skillnaderna är väl bland annat att man kan använda play max som en billig form av NAS pga. usb anslutningarna.

  Streaming funktionen skiljer även en del då play max kör UPNP för både film och musik vilket går att skicka till ett brett antal enheter inklusive vissa TVs.

  Tror inte Airport extrem gör det? Har ingen personligen så jag kan inte kontrollera det. Dock så har jag en Time Capsule och jag har aldrig kommit överrens om routerfunktionen på den rent performance mässigt. Hade även problem gällande portmappings som inte verkade fungera korrekt.

  Verkade som Time Capsule reserverade vissa portar som inte gick att mappa vilket blev ett problem för mig.

 • Mattias E

  Du har helt rätt, routers i prisklassen under 800-1000:- är ofta riktigt dåliga vilket ofta visar sig när flera datorer ansluts eller man pressar dessa hårt, t ex via torrents eller streaming.

  Låter som de är rätt så lika, men jag håller med om att Extreme inte heller är den mest avancerade och ibland faktiskt lite krånglig. Tror inte att det är skillnad i routerfunktionen mellan extreme och tc, tror att enda skillnaden är att TC har inbyggd disk.

 • styrbjorn

  Ah ok.. well jag gillade gränsnittet för Time Capsule även router delen.. dessvärre så var det små egenheter som gjorde att jag inte kunde använda mig av den :/

  sen som sagt så var den inget monster i performance när man stressar den lite men den duger helt klart för vanliga normalt bruk den med :)

  Är man lite mer unix-ninja som jag är så kan man även byta ut firmwaren på Play Max till DD-WRT så får man lite ytterligare funktioner och en mer slimmad router.

  Dock så bör det sägas att man blir av med all form av garanti.

  http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=436419

 • Vad är det för prestanda på switchen i denna brandvägg? Både de interna portarna och WAN-porten?

  Om den klarar 300Mbit throughput så torde det vara gigabitportar vilket isf innebär att den endast klarar 30% av vad portarna egentligen borde klara.

 • Albin Gustafsson

  Helt off topic, men var har du hittat bakgrundsbilden?

 • Är det samma routerfunktion i Airport Extreme som i Time Capsule?

  Har problem med min nuvarande router/brandvägg/adslmodem/trådlös-bastation som är en Netgear (kommer inte ihåg modellbeteckningen). När det blir för mycket trafik så lägger den helt enkelt av efter en stund, och startar om. Klart besvärande.

  Funderar på om en separat modem/router-lösning kan lösa problemet, och tänkte då på AirPort Extreme som router, men jag behöver kunna reservera specifika IP för enheterna i nätverket, samt kunna mappa vissa portar till särskilda enheter).

  (Och, jag är också väldigt sugen på den bakgrunden du hade där. Har du lust att mail den till mig så vore jag väldigt tacksam! =) )