by • 14 april, 2010 • ArtiklarComments (6)1433

Dual Core, Quad Core, i5, i7? Vi reder ut förvirringen

Nu när Apple släppt nya Mac Book Pros med Intels senaste mobila Core i5- och Core i7-processorerså ställer sig många frågan: ”Va? Hade inte Core i7-processorerna fyra kärnor?”

Svaret är: Nej, inte nödvändigtvis. Det beror på.

Namngivningen följer ingen teknisk logik utan är något Intel gör på för att särskilja olika produktsegment. Core i3 är instegsmodellen, Core i5 är mellanmodellen och Core i7 är toppmodellen. Om man jämför olika generationer av processorer och om de är byggda för mobilitet eller inte så blir det svårt att jämföra processorerna bara baserat på namnen. Vill man veta mer om specifikationerna får man konsultera deras produktblad.

De processorer Apple använder för den nyligen lanserade MacBook Pro-serien heter Core i5-520M, i5-540M och i7-620M och är tagna från Intels Arrandale-plattform där alla är dual core-processorer med integrerad grafikprocessor.

Det finns inget som hindrar andra tillverkare av bärbara datorer att använda processorer med fyra kärnor, men då kommer de tumma rejält på saker som batteritid eller formfaktor eftersom dessa antagligen är strömsnåla versioner av processorer avsedda för stationärt bruk. Det kommer alltid vara en avvägning mellan ren prestanda och sådana faktorer och som vi skrivit innan så prioriterar Apple batteritid över sådant. För att ta ett exempel drar Intels mest strömsnåla fyrkärninga processor 55 W vid 2 GHz och det inkluderar ingen grafikprocessor. Arrandale drar max 35 W vid 2.66 GHz. Och dessutom kostar den en tredjedel.

För att citera AnandTech:

The catch is that battery life on quad-core CPUs, frankly, stinks. Most of the time, you’re lucky to get over 90 minutes of battery life in light loads.

 • Känner mig lite besviken nu när jag upptäcker att det är 620M som körs i dessa. Hade nästan räknat med att dem skulle ligga på 8 kärnor i denna rls.

  Nu undrar jag lite vad gränssnittet för ssdn ligger på. Sata6,0 hoppas jag väl på. Någon här kanske vet?

 • Dan

  Jag är fortfarande förvirrad. Vad är skillnaden mellan i5-540M och i7-620M? På iMacen var skillnaden att i7 hade HyperThreading, men inte i5, men i MacBooken så har både i5 och i7 HyperThreading vad jag kan se. Hur stor är prestandaskillnaden?

 • Pingback: Allt om Mac — Blog — Macradion #63 - Hängmattsfanatism()

 • henriok

  Dan: Den enda skillnaden mellan i5 och i7 i Arrandale-tappning är att i7:an har mer cache och högre klockfrekvens.

 • Dan

  henriok: Tack, då valde jag rätt när jag köpte min 17″ då. :) (Dvs i5)

 • henriok

  Jag tyckte jag gjorde rätt när jag köpte min i7, dvs 15″ :)