by • 20 november, 2013 • ArtiklarComments (13)1322

Fildelare riskerar höga böter och fängelse

En 28-åring från Sala står just nu åtalad för brott mot upphovsrätten sedan han under flera år laddat upp hundratals filmer på de numera nerlagda torrentsajten Swebits. Åklagaren har riktat in sig på 517 filmer och TV-serier, men enligt Sala-bon själv har han laddat upp tusentals.

Rättighetsalliansen, som Antipiratbyrån är en del av, har laddat ner 13 filmer som de kontrollerat och Salabon har även erkänt att han laddat upp dessa. Vad som skall tas beslut om under rättegången är om han skall dömas för dessa 13 eller alla 517 filmerna.

Nordisk Film har krävt honom på sju miljoner kronor.

Henrik Pontén, som alla vid det här laget känner till, tycker inte att man skall ta hänsyn till personen när det kommer till skadeståndet utan endast filmbolaget.

”Rättighetsalliansens Henrik Pontén som företräder filmbolaget menar att man ska se saken ur filmbolagets perspektiv och inte lägga fokus på vilka konsekvenser en sådan summa skulle kunna få för resten av 28-åringens liv.” – Källa: SR

Vilka är då dessa konsekvenser? Att betala sju miljoner kronor är inte möjligt för det stora flertalet personer idag och det leder sannolikt till att man hamnar i kronofogdens register resten av livet med allt vad det innebär för den personliga ekonomin och möjlighet att ta lån till bostad och bil eller ens äga något av värde.

Domen meddelas tidigast den 3 december.

 • co0kie

  Är det inte dags att vi står upp för något? Att vi står upp mot orättvisan?
  Att staten och dess lagar låter sig utnyttjas av film/musik industrin?
  Jag förstår att det är en olaglig handling att ladda ner och straffbart.

  Men borde det inte tas hänsyn till killens liv? Vilka konsekvenser det får ? Va e det som säger att killen inte blir tungt kriminell?
  Visst det kan tyckas att han baa laddat upp filmer och har ingen kriminell bakgrund, men när alla vägar stängs och man blir desperat, ja få finns det inga lätta val att göra förutom överlevnad och försök till ett normalt liv.

 • Torsten Augustsson

  Konstigt att detta fortfarande anses som ett problem när filmbolagens siffror pekar stadigt uppåt…

 • StefanBP

  Tycker det är en jättesvårt fråga! Naturligtvis är det ju alltid fel att sno andras grejer, och argument som att filmindustrin ändå tjänar pengar håller inte riktigt! Det skulle betyda att det är ok att gå in på ICA och snatta lite godis, för Ica butikerna går ju ändå så mycket med vinst. Argument som att man inte snor något som kostar den berörda något är ju också fel, verkligen inte billigt att skapa film, musik och böcker!

  Men med det sagt beter sig dom stora mediebolagen som riktiga idioter och är sjukt norchalanta mot marknaden och sina kunder, så de får till stor del skylla sig själva!

  Sen kan man tycka att även politiker är något för mycket manipulerade av mediabrachens lobbyister.

  Men det jag tycker är tråkigaste med stora delar av mediaindustrin och då främst musikindustrin är att den enskilde artisten oftast inte så stor del av kakan.

  Men man ser ändå en ljusning på horisonten nu med tjänster som Spotify, Netflix, Readly osv. Kanske finns det hopp! :)

 • Är det inte så att stöld är stöld och upphovsrättsbrott är upphovsrättsbrott och skall diskuteras som sådana? :)

 • Då skall vi även diskutera de 14-åriga pojkarna som råkade sätta eld på en skola, och nu har 100 miljoner i skadestånd att beta av. Visst är detta illa, men man kan heller inte dalta med lagbrytare.

 • Samtidigt är ju det ett reellt värde som bränns upp. Det råder betydligt mer delade meningar om fildelningens effekt på marknaden.

 • co0kie

  Absolut. Jag förstår ditt tankesätt, men som föregående talare sa: då snackar vi om ett riktigt värde som har gått förlorat och som behövs för att byggas upp.

  Och det är en sak som påverkar vårt samhälle väldigt mycket när sånt händer, därför är det ändå ‘okej’ att såna brott straffas hårdare.

  Men att straffa för nerladdning på en hittepå summa som gått förlorad för filmbolag är aldrig okej! Samhället ska inte behöva vara rädda för filmbolagen som utnyttjar staten.

  Att folk laddar ner är inget som påverkar vårt samhälle på ett sätt som en nerbrunnen skola.

  Bestämmer sig staten för att någon ska straffas så måste det ändå vara mer realistiskt straff. En bötessumma som svider, men som inte gör att personens liv är förstört oavsett vad han gör i sitt liv efter det.

  Vet ett fall där en svensk medborgare var i Tyskland och hade laddat ner filmer.

 • co0kie

  Kompisen som han hade varit på besök hos fick ett samtal/brev angående illegal nerladdning av olika filmer. Den här svenska medborgaren behövde inte betala eftersom det inte fanns några bevis på att det var just han som laddat ner. Men han acc straffet ist för att yta dit sin kompis. Han fick betala ca 10-15000kr i skadestånd för 1-2 filmer.
  Det tycker jag ändå är ett hårt straff men ändå ett straff som är reellt och syftet med straffet får sin verkan.

 • StefanBP

  Jo liggter mycket i det! :) För att någon ”tar” en film på nätet, betyder det ju inte att denna hade annars köpt filmen! :)

 • StefanBP

  Kan ju även vara så att om en person laddar ner mycket filmer, på så sett får ett större filmintresse, och därmed köper fler filmer, bara en tanke. ;)

 • Lönen är även ett reellt värde för personerna som arbetat och troligen slitit ganska hårt för att få filmen, spelet eller musiken framtagen.

  Dock håller jag med om att 7 miljoner är en löjlig summa.

 • Ola Håkansson

  Är det verkligen olagligt att ladda ner material? Det gör man ju så fort Safari startar upp.. Dela med sig någon annans material, ej ok….

 • Inget Alls

  Oavsett vad man tycker om illegal nedladdning från internet vill jag ifrågasätta skadeståndet på 7 miljoner.

  Jämför det med vad våldtäktsoffer eller barn som blivit sexuellt utnyttjade och sannolikt fått ärr/men/minnen för livet. Då handlar det om några futtiga 10000-tals eller 100000-tals kronor om ens något.

  När någon laddat ner/delat med sig av upphovsrättsskyddat material där ingen person tagit fysisk/psykisk skada så är det i mångmiljonklassen.

  Jag äcklas av att lagstiftarna i vårt land värderar mänskligt lidande så mycket lägre än eventuellt uteblivna intäkter för företag.