by • 29 april, 2010 • ArtiklarComments (15)445

Hårdvaruaccelererad H.264-uppspelning i Plex

plex_app

Det var inte länge sedan Apple gav tredjepartsutvecklare tillgång till hårdvaruaccelerering av H.264-video och glädjande är att Plex är ett av de första programmen att bygga in stöd för det.

  It’s been just a few days since Apple finally released their Video Decode Acceleration Framework Reference, but Ryan has been working hard and we have some exciting news to share with you. He has managed to get Plex integrated with the framework, and for the first time, your GPU is used to decode H.264 video. The results are incredibly impressive, with 720p and 1080p video decoding smoothly with much reduced CPU utilization.

  If you have a NVidia 9400M (or the new GT320/330M chipsets), and are running Snow Leopard 10.6.3, take it for a spin! As with the last post, download the binary and install it into Plex.app/Contents/MacOS. Once we get a sense of how well it’s working, we’ll spin an official release.

Så har du en av de nyare Mac Mini-modellerna som mediacenter är det bara att gratulera. Ditt mediacenter blev just nu mycket bättre helt gratis. De chipset som stöds är NVidia 9400M/GT320M/GT330M och det fungerar bara under Snow Leopard.

Hårdvarustödet finns dock inte i den officiella versionen av Plex men så snart de ser att allt fungerar kommer stödet att inkluderas. Du kan dock installera stödet själv om du vill testa redan idag.

Läs mer på Plex Blog.

Detta inlägg är också publicerat på Teknikveckan.

 • Jonas Nilsson

  9600M GT också antar jag?

 • Robert Olsson

  Det är lite förvirrande med produktbenämningarna.
  Det står att GT320M är ett av de chipset som fungerar men om man tittar på vad Apple kallar det som sitter i t ex minsta MacBook Pron så heter det 320M enligt Apple.
  Söker man på nätet hittar man dock endast GT320M och då även på NVidias sida.

  Frågan är om Apple har angivit fel beteckning eller om de använder ett chipset som inte existerar som produkt förutom hos Apple.

  Hur som så benämner Apple chipsettet 320M även här http://developer.apple.com/mac/library/technotes/tn2010/tn2267.html vilket bör innebära att minsta MacBook Pro kommer att nyttja nya GPU-stödet i Plex.

 • Andreas Nilsson

  Om min information stämmer så är det dessa modeller som stöds av Apple’s API-stöd.

  MacBook skeppade efter 21 Januari, 2009
  Mac Mini skeppade efter 3 Mars, 2009
  MacBook Pro skeppade efter 14 Oktober, 2008
  iMacs skeppade efter första kvartalet 2009

 • Per Östling

  Alltså ibland kan man bli så fruktansvärt besviken på Apple.

  ”No support for ATI, nor for cards like the NVidia 8800 GT. This is a limitation of the framework provided by Apple and may be addressed in future updates (but don’t get your hopes up).”

  Till min 24″ iMac lade jag till ”värstingkortet” ATI Radeon HD 4850 vid beställning. Just av den anledningen att mer och mer i framtiden kommer läggas över på GPUn. Det är för övrigt samma kort som idag sitter i 27″ iMac. Men nej… det behöver vi inte stödja heller, nej nej. Eller resonerar apple som så att CPUn är så snabb att man ändå inte märker någon skillnad? Hmm… tror inte det va?

 • Bobby

  Shit vad grymt, detta ska testas direkt ikväll….iochförsig så har jag inte haft nåt problem med hdfilmer, men ändå.

 • cmlewan

  Per, du menar att om du inte hade valt värstingkortet då, utan Apples standardkort at the time, så hade du varit in the clear nu?

 • Per Östling

  cmlewan: Nja… det var säkert ett ATI-kort det också, minns inte. Men det var kanske onödigt att lägga ut extra pengar på det värre kortet då det ändå inte stöds. Då kunde jag lika gärna klarat mig med ett billigare kort. Nu är det väll kanske ingen panik då Plex funkar utmärkt ändå som det är idag, utan mer en principsak. Finns väll fler tillämpningar som t ex Flash där det varit kul om även kraftfulla datorer fått stöd. Lägg så mycket som går på GPUn så att CPUn får ledig tid till annat är min melodi.

 • henriok

  Robert: Det är helt riktigt att Apple har fått nVidia att bygga något speciellt för dem.

  Det är rimligt att anta att Apple kommer bygga ut stödet för fler grafikkort i framtiden. Bättre att släppa tidigt för några och sedan bygga på än att vänta tills fullt stöd finns. När 3epart skriver för API är det lätt att göra så.

 • Andreas

  Men detta gäller ju inte MKV filmer t.ex eller ??
  det är väl endast iTunes filmer och vem orkar konvertera till ett sämre format om man nu har 1080P MKV filmer i datorn ?

 • henriok

  För det första ställer jag mig mycket tveksam varför MKV skulle vara sämre än MPEG4 eller MOV för den delen. Jag har inte sett något som MKV klarar som inte MOV fixade i mitten av 90-talet (flera video-, bild och ljudspår, textning, kapitel, sprite-spår, codec-agnostisk, inbäddade hyperlänkar,…).

  För det andra.. detta API accelererar h264-dekonding och de flesta MKV-filer innehåller h264-data så om det inte redan är accelererat så dröjer det nog inte länge förrän det gör det.

 • henriok

  oj, jag menar ju naturligtvis att jag är tveksam till varför MKV skulle vara _bättre_ än MPEG4 eller MOV. Sorry ‘bout that.

 • Andreas

  Bättre kanske är sanning med modif. Men på min Kuro 60″ så märker man stor skillnad på små ändringar :)
  Jag gillar just formatet MKV och har lagt ca 500 original DVD från min samling på datorn till ISO filer, så dessa lär ju inte påverkas kanske för de är ju inte H264 och behöver väl inte heller kanske.
  HD filmer står ju att dem är x264, är det detsamma som H264 ?

 • henriok

  x264 är namnet en OpenSoruce-codec för h264. Har du rippat DVD-skivor till ISO-filer har varken MKV eller h264 någon del av processen. ISO-filer är diskavbilder med MPEG2-data i VIDEO_TS-format.

  En anledning till att MKV är sämre är att det formatet inte fungerar i speciellt många sammanhang. MPEG4 fungerar i praktiken överallt. Visa det system som kan spela MKV men inte kan spela MPEG4. Det blir nog svårt.. jag har inga problem att visa system som inte kan spela MKV,

  MKV lider också av samma osäkerhet som OGG gör i det avseendet att man inte vet om de bryter mot patent. Det formatet kommer därför aldrig på allvar att bli den industri- och defaktostandard som redan MPEG4 är. MKV och OGG kan säkert bli och är kanske redan stora inom specifika nischer, där piratscenen antagligen är den tydligaste av dem.

 • Andreas

  En MPEG4 film kan inte innehålla flera subtitle och ljudspår väl ?
  Vill inte bränna in mina texter t.ex, sedan vet jag inte men har MPEG4 stöd för DTS osv ?
  Kör man Plex är ju MKV riktigt bra, när man kodade för Apple TV på gamla goda tiden ja då fungerade dem inte på iPhone och vice versa.. så det där MP4 vet jag inte, det är ju ändå en komprimering

 • Johan D

  Som sagt återigen, MPEG4 är ett komprimerat format det är inte MKV och inte heller ISO.
  Vill man som jag få ut det bästa av sina filmer så varför försämra dem även om H264 är grymt format så försvinner det ju ändå en del.
  En film från 7 GB blir 1,5 Gb 5,5 Gb har nog ngt att komma med i alla fall :)
  Sedan att man inte kan spela upp filmerna ISO på en iPad, iPhone det får man ju stå ut med, dock så behöver man ju ändå koda om sina MP4 filmer om man kodat dem med bra kvalite till sin TV via iTunes för att sedan spela upp till iPhone då kan man likväl koda om ISO filerna till sin iPhone efter vartannat man vill se dem, för inte behöver man ha hela sitt bibliotek i telefonen ;)
  Nej.. Kvalite före kvantitet!