by • 20 oktober, 2014 • ArtiklarComments (13)4430

iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: tre veckor senare

Jag  har i drygt två veckors resande i Singapore och Japan testat både iPhone 6 och iPhone 6 Plus. När jag skrev om mina första intryck av dem hade jag redan skaffat min telefon: en vanlig iPhone 6. Jag var också ganska övertygad om att det var det perfekta valet för mig och att 6 Plus var för stor.

Jag hade fel.

Det visade sig att jag överlag använde iPhone 6 Plus betydligt mer. Mycket hängde på batteritiden: använder man GPS och kartor mycket – vilket är en nödvändighet om man inte känner till städerna i Japan – så går det åt mycket batteri. Det imponerande med 6 Plus var att flera timmars användning av wifi och framför allt GPS för navigering drog ner telefonen till runt 30%. Faktum är att vår portabla wifi-hotspot (”hotpocket”) som hade rätt imponerande batteritid, dog först.

Förutom batteritiden är det kameran som är 6 Plus stora fördel, och det märks framför allt när man fotograferar under dåliga ljusförhållanden och när man filmar. Här är två fotografier tagna i skymningen, ena med 6 Plus och andra med vanliga iPhone 6. Kan du se vilken som är vilken?

iphone-6-kamera-exempel iphone-6-plus-kamera-exempel

Den nedre bilden är tagen med iPhone 6 Plus.

Samtidigt inser jag att 6 Plus skulle kräva beteendeförändringar av mig. Normalt har jag jeans, och när jag hade långbyxor kunde jag inte ha min 6 Plus i fickan. Mitt resesällskap som hade en ryggsäck med mig fick bära runt telefonen när jag inte hade minashorts med stora fickor på låren. Hemma skulle det bli en större utmaning, då jag bär vanliga långbyxor eller jeans för det mesta. Att inte ha telefonen i fickan gör också att poängen med M8-chippet, det som till exempel räknar steg och antal trappor du klättrat, blir mindre. Att jämföra datat i iPhone 6 med det i iPhone 6 Plus blir ganska tydligt, framför allt med tanke på att jag alltid hade med iPhone 6 Plus i väskan eller i shortsfickan. Min iPhone 6 var oftast, men inte alltid, med.

 

iPhone 6 till vänster, iPhone 6 Plus till höger

iPhone 6 Plus är inte heller speciellt lätt att använda med endast en hand. Reachability-gesten förenklar enormt, men lägger samtidigt till extramoment så fort man vill nå något högt upp på skärmen med enhandsgrepp. Det som gör det svårast är dock vikten, framför allt kombinerat med appar som innebär att man använder tummen till att svepa/scrolla med. Efter 10 minuter var min hand märkbart trött.

Storleken är också något som ligger 6 Plus i fatet när det gäller träning. Såvida man inte har stora armar blir ett armhölster för 6 Plus nästan parodiskt att ha på armen. Det finns andra lösningar, som att ha ett midjehölster/midjeväska och eventuellt trådlösa hörlurar när man springer eller gymmar. Då kommer batteritiden i 6 Plus också mer till sin rätt. Samtidigt det går inte att komma ifrån att vanliga iPhone 6 är smidigare.

Förutom kommentarer om storleken hade mitt resesällskap synpukter på att 6 Plus upplevdes som hal, och de kände sig tryggare i att hantera den med det läderfordral som medföljde recensionsexemplaret. Jag tror dock att storleken bara är halva sanningen här, eftersom vanliga iPhone 6 är gjord i samma material och mycket väl kan upplevas som ”hal”. Visserligen är läderfordralet snyggt, och det får snabbt en sån där sliten patina som bara läder kan få. Jag har nästan aldrig använt fordral på mina tidigare iPhone-modeller, eftersom de också döljer den läckra designen. Läderskalet är första gången som jag känner mig lockad att ha ett.

Läderskalet från Apple får ganska snabbt en snygg patina av användningen.

Så vilken modell ska man välja om man står i valet och kvalet?

Du ska ha en iPhone 6 Plus om du:

 • oftast bär din telefon i en (väldigt) rymlig ficka eller i en väska
 • behöver en telefon som du inte behöver ladda dagligen (vilket självklart beror på användningen; jag kände dock aldrig av 10% batteri-paniken med min 6 Plus)
 • oftast skriver med bägge tummarna samtidigt
 • ofta filmar med telefonen
 • tar mycket foton och ofta stör dig på grynighet/oskärpa i bilderna

Du ska ha en iPhone 6 om du:

 • bär telefonen i framfickan på byxorna, speciellt om du använder smala byxor
 • oftast använder telefonen med en hand
 • vill ha en telefon som är enkel att hantera, t ex ha på armen vid träning
 • har en iPad som du också använder
 • Bokka

  Hade en iPhone 6 Plus först men gick snabbt över till en 6:a.
  Är man en van iPhone användare så är man.

 • Jonas Sjödin

  Jag tillhör android-träsket och min nästa telefon blir nog en nexus 6 pga den stora skärmen. Jag måste säga att man vänjer sig gode snabbt vid en större skärm.

 • Ola h

  Jag kollade på en 6+ i en Apple store. Men den kändes på tok för stor. Men vi har alla olika smak och behov. Och då är det bra om det finns något för alla.

 • Så om jag förstår det rätt så räknar iPhone 6 Plus bättre än 6:an i Healthkit?

 • Mr.Mister

  Nej skillnaden beror på hur man transporterar iPhone 6+
  Ganska så uppenbart i artikeln

 • Ah, bara jag som är lite trög. HAHA.

 • Bokka

  En iPhone 6 Plus blir liggandes hemma pga storleken, och då blir det inte så många steg om dagen.

 • Bokka

  Ens jack och byxfickor blir inte van.

 • Jonas Sjödin

  Jackfickor är i regel tillräckligt stora och bakfickorna på byxorna fungerar alldeles utmärkt!

 • Ah, det är därför den har så bra batteritid för att folk orkar inte asa med den så den ligger hemma och används ej…!

 • Micke_s

  Köpte iPhone 6 Plus på releasedagen och var enormt kär. Telefonen är grym så länge man sitter still hemma i soffan eller vid ett mötesbord på kontoret. Däremot så höll jag på att sumpa telefonen i marken fler gånger än vad mina nerver klarade av så blev att åka tillbaka till Apple Store och byta ut mot en ”vanlig” iPhone 6. Idag är jag väldigt nöjd med mitt val även om jag fortfarande kan sakna den stora skärmen vid vissa givna tillfällen.

 • Den stora skärmen är underbar för att surfa på webben. För vissa kanske valet av modell avgörs av hur pass tighta deras byxor är? :)

 • Le Hoang

  VNET ELECTRONIC COMPANY PROMO !!!

  Köp 2 Apple iPhone 6 och gratis

  > Iphone 5

  > Företags tee …

  ………………………………………….. ………

  PRISET PÅ APPLE IPHONE 6

  ………………………………………….. ………

  Apple iphone 6 16gb ………. 600dollars

  Apple iphone 6 64GB ………. 650dollars

  Apple iphone 6 128GB ……. 720dollars

  E-POST

  vytelephonecompany@gmail.com

  Vyhyphonecompany@gmail.com

  FACEBOOK LINK

  https://www.facebook.com/swagman.horla

  SKPE ID

  Vyhy.tech