by • 18 februari, 2013 • Artiklar, NyheterComments (12)920

Mediakoll: ”Nästa ‘Iphone’ kommer sitta på din handled”

Aftonbladet - iWatch

En kort artikel angående den beryktade klockan som Apple enligt uppgifter kommer lansera publicerades under söndagen på Aftonbladet. Rubriken indikerar bestämt att Apples nästa iPhone kommer vara en klockliknande manick som du fäster runt handleden, något som i sig är ganska anmärkningsvärt. Men nåväl, det är i brödtexten vi läser det mest uppseendeväckande: artikelförfattaren menar på att denna beryktade iWatch ”kommer ha alla funktioner som i dag finns i din smarta telefon eller surfplatta”.

Stanna upp en sekund och sug lite på den tanken. Alla funktioner som vi i dag använder i våra iPhone- och iPad-enheter – i en klockliknande produkt som gjord av böjt glas.

Niklas Eriksson, som skrivit artikeln, länkar till den Bloomberg-artikel som står som rot för en rad artiklar och blogginlägg som refererar till denna källa, inte minst här på Allt om Mac. Och när vi igen skummar igenom Bloomebergs artikel står det klart att Eriksson antingen omedvetet har missuppfattat några ord i källartikelns ingress, eller medvetet valt att salta det hela:

Apple Inc. has a team of about 100 product designers working on a wristwatch-like device that may perform some of the tasks now handled by the iPhone and iPad, two people familiar with the company’s plans said.

För oss som klarar av att förstå innebörden av de fetmarkerade orden i citatet ovan är det uppenbart att Bloombergs källor, som artikeln grundas på, menar att Apples eventuellt kommande klocka kan komma att kunna utföra några av de uppgifter som idag hanteras av iPhone och iPad. iWatch kommer alltså enligt dessa uppgifter inte att ta över några funktioner från iPhone och iPad – och framförallt inte alla.

Må så hända att Apple inom en snar framtid överraskar hela världen med ett armbandsur i glas som helt kan ersätta en iPhone eller iPad, men det finns inget som idag som styrker ett sådant påstående – långt ifrån.

Aftonbladet har nu genom denna artikel än en gång höjt de redan skyhöga förväntningarna som Apple idag måste axla;  lanserar Apple en iWatch som inte är en kombinerad klocka, surfplatta och smartphone kommer utan tvekan en stor del av de som läst denna artikel bli mer eller mindre besvikna.

Aftonbladets artikel: Nästa ”Iphone” kommer sitta på din handled
Bloombergs artikel: Apple Said to Have Team Developing Wristwatch Computer

 • Alex

  Det var i alla fall dagens skratt! ;)

 • JW

  Hatar att vara petig, men ”artikelförfattaren” heter Niklas Eriksson och inte Svensson ;)

 • Ken Burns Effect

  Själv väntar jag på iWatch Pro!

  Den med 30 tums skärm som ersätter Mac Pro, eftersom den inte får säljas längre;-P

 • Marcus

  Aftonbladet – av lågintelligenta, för lågintelligenta.

 • Alex

  När jag läser artikeln får jag känslan av att det är en 12-åring som har skrivit den.

  Det värsta är ändå att så många verkar tro på allt de läser i Aftonbladet…

 • Tomas

  Meningen nedan är oerhört konstig. Testa att skriva om den helt.

  ”iWatch kommer alltså inte enligt dessa uppgifter ta över några uppgifter från iPhone och iPad – och framförallt inte alla.”

 • Alfons

  När jag läser artikeln här på AoM som handlar om artikeln på AB får jag känslan av att även den är skriven av en 12-åring. Hur vore det om ni fokuserade på att skriva om Apples produkter och tillhörande appar eller program istället för att peka finger åt en random AB-journalist?

 • Peter Esse

  @Alfons: För att vi finner det lite av vår skyldighet att peka på felaktigheter artiklar skrivna på Sveriges mest inflytelserika nyhetssajt.

  Precis som vi hoppas att de som har sakkunskap i andra ämnen gör det samma.

  Då du uppenbarligen har kommit in via en direktlänk och inte ser att det finns fler artiklar här på sajten så har jag ett superchocktips att ge – klicka på ”Nyheter” längst upp – eller vår loggo – så kommer du till flera nyheter – typ saker som handlar om Apples produkter och tillhörande appar/program.

  Vänliga hälsningar
  /P

 • Fredrik Krohnman

  Det står inte i rubriken att nästa iPhone kommer att sitta på handleden, det står att nästa ”iPhone” kommer att göra det – med det tolkar jag att ”the next big thing” åsyftas.

  Detta stärks efter att det i nedryckaren står ”ny appleprodukt”, och att första orden i ingressen är ”nästa Appleprodukt”.

  Vidare ser jag egentligen inget i artikeln som jag inte stött på någon annanstans. Artikeln säger visserligen att ”Apple inte har kommenterat uppgifterna”, men borde nog ha varit tydligare om att det rör sig om just rykten.

  Jag tycker att mediekritiken som alltommac gör är ett alldeles ypperligt initiativ, men detta var beyond tunt.

 • Joakim

  Borde inte ni som Applefans uppskatta en sådan här artikel?

  Innovationstakten hos Apple håller ju inget supertempo för närvarande med småuppdateringar av varje ny iphonemodell och en utveckling av ios som står i princip helt stilla.

  Då är det väl kul för er Applefans att läsa om rykten om nya produkter för något annat än rykten verkar ju inte Apple kunna leverera för närvarande.

 • Peter Esse

  @Joakim: Va inte en sådan klyscha :)

 • Alex

  @Peter Esse
  Jag tycker att det är strålande att ni skriver såna här artiklar då och då! Är så fruktansvärt trött på alla som tror på allt de läser om Apple i kvällspressen, vilket är alldeles för många!!