by • 31 januari, 2013 • Artiklar, NyheterComments (12)2078

Så betalar du för din SMS-biljett efter 31 januari

Bussar i Malmö

Idag är sista dagen att betala med traditionella SMS-biljetter via din mobil. Även i fortsättningen kommer betalningen i flera fall betala via SMS men då krävs det förregistrering hos respektive länstrafikbolag. Många bolag har helt slopat SMS-biljett till förmån för appar.

Endast genom Skånetrafiken kan du få kostnaden för din SMS-biljett på din teleräkning, för övriga gäller det att registrera ett kredit- / kontokort eller betalning mot faktura. För fakturabetalning tillkommer det i många fall en fakturaavgift. Därför spelar det ingen roll om du har ett privatabonnemang eller via företaget, inte heller om du har ett kontantkort. Du behöver ingen smartphone för att använda SMS-biljetterna utan engångsregistreringen kan ske via din dator i förväg.

Bolagen godkänner inte registreringar av minderåriga utan föräldrar får lägga in barnens mobilnummer under sina konton på respektive tjänst.

Apparna som de flesta länstrafikbolag använder är i grunden en och samma och heter MobiTime (iPhone / Android) – har du den behöver du inte ladda hem de lokaliserade versionerna för respektive bolag. En version till Windows Phone är på väg och det finns även java-versioner till äldre telefoner att ladda hem via respektive bolags webbsida.

Så här betalar du via dina mobil i respektive län

Anledningen till att det inte längre går att betala via de traditionella SMS-tjänsterna har att göra med nygamla lagar. Redan 2010 kom en lag som säger att man måste ha en licens från berörda myndigheter för att få hantera denna typen av betaltjänster. I stället för att ansöka om en permanent sådan för respektive mobiloperatör valde man att göra det via det gemensamma bolaget WyWallet. Länstrafikbolagen menade på att de inte kunde ansluta sig dit utan att bryta mot lagen om offentlig upphandling. Det är därför vi nu står här med olika lösningar beroende på i vilket län vi åker kollektivtrafik.

Foto: Loozrboy (CC)

 • Karl

  Jäkla skräp de där, VARFÖR kan man inte bara dra sitt visa/MC whatever kort på bussen?? Hade man sluppit ALLA olika lösningar som kostar multum att införa, göra om, ta bort, göra igen blablabla

 • Jessica Hanmeier

  Ska de göra det så värdelöst krångligt, kan de väl lika gärna köra iZettle?

 • Jessica Hanmeier

  När jag hade kompisar i Uppsala var det väldigt smidigt att kunna ta en SMS-biljett och inte behöva tänka mer på saken. Får väl bli till att åka bil varje gång man är utanför sin hemstad…

 • Erik

  UL har en app för att köpa biljetter i Uppsala eller på pendeln
  https://itunes.apple.com/se/app/resrobot-plusbiljetter/id580176897?mt=8

 • Gunka

  Fy bubblan säger jag och håller med Karl!
  Alla dessa olika lösningar är värdelöst :-(

 • Tobias

  @karl: Västmanlands Länstrafik har den möjligheten, att betala via kort.

 • Magnus Palmén

  Det finns samarbeten mellan flera olika länstrafikbolag.
  Med appen kan du köpa mobilbiljett för resor med: Länstrafiken i Jämtland, Värmlandstrafik, Kronoberg, Kalmar, Umeå Lokaltrafik (ULTRA), Västernorrlands Länstrafik, Z-Trafiken, X-Trafik, Dalatrafik, Västmanlands Lokaltrafik, LänsTrafiken Örebro, LänsTrafiken Sörmland, Jönköpings Länstrafik och Hallandstrafiken. Det är bara att byta region…

 • Peter Esse

  @Magnus: Japp – står i artikeln, MobiTime heter den.

 • Lisa Lindqvist

  Hej! En liten rättning – Waxholmsbolaget har sms-biljetter som gäller på Djurgårdsfärjan som går mellan Slussen och Djurgården i Stockholm (ej i skärgårdstrafiken). Waxholmsbolaget använder samma sms-system som Storstockholms lokaltrafik (SL), med samma registrering och samma nummer för köp.

 • Ken Burns Effect

  Hela det här eländet med olika appar och andra lösningar är ju en sådan tråkig soppa!

  Hur vore det införa ett gemensamt resekort och även sms/mobilapp-system över hela Sverige.

  Appen JLT för Jönköpings Lokaltrafik verkar vara samma som MobiTime men med en annan ikon, typ!

  Lär antagligen funka med MobiTime även i Jönköpings län.

  F ö kan man betala med kort ombord i Kronoberg men har man kontanter kostar det 20 kr extra.

 • Ken Burns Effect

  Är väl samma sak med X-trafik!

  Mobitime med en annan logga.

  Fattar inte varför man ska krångla till det, kalla det för bövelen Mobitime överallt där det är den appen i grunden.

 • Det gemensamma företaget heter 4T. Inte wywallet.