by • 22 maj, 2009 • ArtiklarComments (38)1741

Tv på din Mac – så fungerar det

Tv på iMac

Denna artikel är gammal, besök gärna den uppdaterade från 2010.

Att använda Macen som TV har olika fördelar beroende på i vilket sammanhang du har tänkt dig att använda den. iMac 24” passar till exempel bra till det lilla studentrummet och den lilla plånboken. Kanske vill du inte missa Aktuellt-sändningen fast du sitter fast i ett regnigt Småland under semestern. Eller så vill du kanske bara ha en extra TV i arbetsrummet?

Att koppla en TV-mottagare till din Mac ger också fler fördelar. De stora hårddiskarna i dagens datorer kan användas för att spara inspelat material. Mottagarna från den tillverkaren som kommit längst har riktigt bra mjukvara som gör att du till exempel kan skapa smarta inspelningslistor för att exempelvis spela in alla TV-program som involverar CSI, men inte Miami och inga repriser. I helgen kommer det en videoguide som går igenom exakt hur det här fungerar.

Här kommer vi att koncentrera oss på att hjälpa dig välja ut den bästa mottagaren som passar för ditt ändamål. Du trodde väl inte att det bara var att gå in i första bästa affär och fråga efter en styck TV-mottagare?

Är mina signaler analoga eller digitala?

Först måste vi reda ut begreppen digitalt och analogt. Digital-TV har varit på de flestas läppar de senaste åren, ibland för att man tycker att det är bra och ibland för att man inte förstår det alls. De gamla argumenten om bättre ljud och bild är också de som stämmer och därför är digital-TV alltid bättre i de här sammanhangen. Men tro

det eller ej, inte alla människor har tillgång till det. Nästan alla ni som bor i lägenhet och enbart betalar för basutbudet direkt från antennuttaget sitter fortfarande på analoga signaler och lär göra det så länge byggnaden står kvar eller fram tills dess att ni tecknar ett extra abonnemang.

Det är nämligen viktigt att veta detta för vissa mottagare är gjorda enbart för att ta emot digital-TV och fungerar därmed inte alls för dig som bor i lägenhet. En annan sak som är viktig att tänka på är att även om det följer med en antenn till alla mottagare är denna på tok för svag för att få någon mottagning här i Sverige, vissa följer det med två antenner och tyvärr är det ofta samma sak där, hemma hos oss fungerar det inte ens med en antenn med egen strömförsörjning inköpt för ett stort antal hundralappar. Nej, TV-jacket i väggen är din vän och då gäller det att veta vilka förutsättningar som gäller där. När vi använder ordet ”marknätet” syftar vi på de signaler som finns i luften och tas in med en egen antenn, betalvarianten av detta står den animerade norrlänningen Robert för, som vi kunnat följa i TV-reklamen under en längre tid.

Problem och lösningar

Jag har egen parabol och och ett abonnemang från Canal Digital

Canal digital

Då är det Elgato EyeTV 310 som gäller och det är en lite större box med en egen kortläsare. Den ansluter inte via USB som de andra utan via FireWire och därför går det tyvärr inte att använda den med MacBook Air eller nya MacBook i aluminium. EyeTV 310 stödjer HD-signaler. Det går inte att sätta in kortet direkt utan du måste ha en likadan CA-modul som krävs för ComHem och kabel-TV.

Detta behöver du: Eyetv 310 (ca 3000 kr) och en CA-modul (ca 600 kr) OBS! Måste vara Conax, inte Viaccess.

viasat-1jpg-565x348jpg

Jag har egen parabol och och ett abonnemang från Viasat

Senaste budet vi har är att Viasat inte låter folk använda andra boxar än de certifierade och därmed fungerar inte EyeTV 310. Samma lösning som med kabel-TV från Canal Digital kan dock användas.

Detta behöver duEyetv 250 Plus (ca 2000 kr) eller Eyetv Hybrid (ca 1300 kr)

Jag har en egen takantenn men vill bara se gratiskanalerna SVT1, SVT2, SVT 24, Barnkanalen och TV4

boxerrobert-562x600jpg

Nu börjar valmöjligheterna. EyeTV 250 Plus och EyeTV Hybrid fungerar bra men med dubbla mottagare är de onödigt dyra om du kan använda en, däremot kan det mycket väl vara ett bra köp om du vill att din TV-mottagare skall extraknäcka som överförare av dina gamla analoga VHS-band till din dator, något som dessa två gör med bravur.

Övriga modeller av EyeTV som passar i det digitala marknätet är EyeTV DTT, EyeTV DTT Deluxe och EyeTV Diversity. EyeTV DTT är en ganska enkel mottagare som enbart är gjord för det digitala marknätet och därmed också den billigaste. EyeTV DTT Deluxe har samma funktioner som vanliga DTT men är minimalistisk, så liten att den till och med passar i MacBook Airs smala springa till USB-port. Det följer även med en något starkare antenn än i vanliga DTT men det är inte någon garanti för att det fungerar utan en takantennen. Fördel här är alltså det lilla formatet. EyeTV Diversity är den sista och med ”diversity” menar tillverkaren att det är två mottagare i ett, lite som hybriden men i detta fallet är båda digitala. Detta kan användas för att förstärka signalen eller att titta på en kanal och spela in på en annan.

Detta behöver du: Eyetv 250 Plus (ca 2000 kr) eller Eyetv Hybrid (ca 1300 kr) eller Eyetv Diversity (ca 1000 kr) eller Eyetv DTT Deluxe (ca 800 kr) eller Eyetv DTT (ca 500 kr).

Jag har egen takantenn och ett abonnemang från BoxerRobert

Samma som med gratiskanalerna men nu krävs det en kortläsare, den redan omnämnda Elgato EyeTV Common Interface och den här gången behöver du inte köpa till någon CA-modul för den som följer med passar alldeles utmärkt.

Om du vill ha tillgång till betalkanaler både på datorn och på din TV kostar ett tvillingabonnemang 79 kronor i månaden hos Boxer.

Detta behöver du: Eyetv 250 Plus (ca 2000 kr) eller Eyetv Hybrid (ca 1300 kr) eller Eyetv Diversity (ca 1000 kr) eller Eyetv DTT Deluxe (ca 800 kr) eller Eyetv DTT (ca 500 kr) och Elgato Common Interface (ca 1500 kr)


Jag har kabel-tv från Canal Digital (eller annan oberatör som bygger in korten i digitalboxen) och ett digital-tv-abonnemang

canaldigital

Mindre lycka där. Det finns ingen bra lösning. Du kan alltid koppla din digitalbox till EyeTV 250 Plus eller EyeTV Hybrid men då kommer du inte kunna byta kanal via datorn eller använda alla de smarta funktioner som möjliggör att datorn själv kan byta kanal för att automatiskt kunna spela in rätt program.

Detta behöver du: Eyetv 250 PLUS (ca 2000 kr) eller Eyetv Hybrid (ca 1300 kr)

Jag har kabel-tv från ComHem med ett digital-tv-abonnemang och ett tillhörande kort som jag vill använda

Comhem

Det har precis kommit ut en ny version av EyeTV Hybrid som stödjer digital-TV även från kabel-TV-nätet (Den gamla gjorde det bara via marknätet). Men mottagaren i sig är en smal liten USB-pinne och därför rymmer den inte något abonnemangskort. Lösningen är den nylanserade EyeTV Common Interface som är en liten kortläsare som du ansluter till en andra USB-port. Detta är dock inget för dig som har en MacBook Air som bara har en USB-port. När du köper kortläsaren kan den inte läsa kort från ComHem och du måste därför byta ut en liten modul mot en annan för en kostnad på några hundralappar. Tyvärr fungerar detta bara i teorin och inte praktiken. Bilden har en tendens att frysa i tid och otid men Elgato säger att de jobbar på det.

Se till att få den nya varianten av EyeTV Hybrid annars kommer du inte att få några signaler, är säljaren osäker ber du om att få öppet köp på öppnad förpackning.

ComHem erbjuder tvillingabonnemang för 99 kronor i månaden om du både vill ha digital- TV till din dator och till din TV.

Detta behöver du: Eyetv Hybrid (ca 1300 kr) och Elgato Common Interface (ca 1500 kr) och CA-modul (ca 600 kr) OBS! Måste vara Conax, inte Viaccess.

Reklam: Köp EyeTV hybrid och andra tillbehör hos Kullander.se


 • jonas

  Jag tror det blev lite fel i rubriken här. Skulle nog ha varit ”Tv på din Mac med Elgato – så fungerar det”

  Själv är jag nöjd med min TubeStick från Equinux för marksänd digital-tv.

 • @Jonas: Tyvärr är det många som haft problem med den och då vill jag inte rekommendera den. Miglia å sin sida har en mjukvara som det inte går att göra mycket med och då återstår bara Elgatos Eyetv.

 • jonas

  Visst, de första versionerna av mjukvaran till tubestick var inget vidare, men med de uppdateringar som kommit det senaste året är nästan alla problem borta.

 • Ola

  Om det redan finns ett kabeltvnät med 5Gb koaxialkabel som både skall sända digitala, analoga TV-program till att börja med samt bredband med annat företag, vad krävs för att jag som har en Eye Tv Diversity skall kunna ta emot, spela in och se i min Imac? Och vad krävs om jag vill strömma den filmen som jag spelat in till min vanliga TV om jag har trådlöst?

 • @Ola: Eyetv Diversity kan inte ta emot analoga signaler och inte heller digitaltv via kabeltv-nätet. Men en Eyetv hybrid klarar det utan problem.

  Bredbandet i sig är inte inblandat.

  Sedan ställer du in Eyetv 3.0, dvs mjukvaran, att exportera alla inspelningar till iTunes och därifrån kan du använda AppleTV, PS3, Xbox 360 eller någon annan enhet som kan läsa från iTunes.

 • Ola

  Jag kan fortfarande se gratiskanalerna (SVT1, 2 TV4, TV 6 osv.) som är digitala via kabeltvnätet men däremot inte de analoga. Men det kanske beror på annat?

 • @Ola: Ok då går linan via DVB-T dvs marknätet. De analoga måste du absolut ha en hybrid för.

  vänligen
  /P

 • Atrus

  Halloj,

  Vi som sitter på digitalbox via Ethernet då? Jag kör Telia, hade Bredbansbolaget tidigare. En ethernetsladd rakt in i digitalboxen sen ut till tvn. Något vi ska tänka på?

 • @Atrus: Det enda du kan göra är precis som vi som har kabeltv från Canal Digital det vill säga att koppla den till en hybrid och sedan manuellt byta kanal på Telias digitalbox.

 • Krister

  För oss med bärbart, och som vill ha det marksända basutbudet genom egen mast i sommarstuga, duger inte en USB-sticka från Pinnacle för 8-900 kronor?

 • @Krister: Problemet är inte mottagaren i sig utan antennen, med en stark antenn så får du in signalen till vilken digitalmottagare i sig men de som följer med brukar inte klara det tyvärr utan takantennen gäller.

 • Johan

  Kör med ComHem, EyeTV och FireDTV (+ conax CAM). Inga som helst problem utan det bara tuffar på. Tyvärr är det ju inte USB då utan firewire.

 • @Johan: Behövde du uppgradera firmwaren på din FireDTV? Firewire är ju trots allt bättre och den boxen ger högre kvalité än USB-varianterna.

 • erik b

  Själva programmet EyeTV funkar ju riktigt bra med de flesta miglia.

  Kingen!

  Go artikel!

 • Hasse

  Hej!

  Vad äe det för fel på Digital Everywheres FireDTV då? Den fungerar utmärkt med eyeTV programvaran, och finns även för inbyggnad, FloppyDTV. Ansluts med firewire och har CI modul inbyggt. Tycker även jag att det blir mer som reklam för Elgato än något annat att bara rekommendera deras hårdvara fastän de själva officiellt stödjer annan hårdvara.

  /Hasse

 • Johan

  @Peter Esse: Ja, det behövde jag tyvärr, men som tur var hade jag en gammal PC som jag kunde installera windows på och göra uppgraderingen på då det inte fungerade från Mac OS X. Det jag inte gillar med FW är att det känns lite osäkert just nu. Ett tag kändes det ju som om Apple höll på att slopa FW iom att de plockade bort porten från Macbooken så jag höll på att rusa ut och köpa en Mini av gamla modellen, men nu verkar det ju som om Apple faktiskt tänker fortsätta med FW så jag är lite lugnare igen.

 • Pelle Stridh

  Hejsan,
  Jag har en eyetv Diversity och en eyetv Common Interface med boxerkort. Har provat ominstallation och ändrat inställningar men jag får det inte att fungera. Endast de marksända kanalerna funkar. De andra kanalerna, t.ex 3:an och 5:an har ett lås i kanallistan och så blir det blå bild med texten encoded. Boxerkortet funkar utmärkt i en vanlig digitalbox.
  Någon som kan tipsa om vad jag gjort för fel? Please…..

 • Thomas Lindahl

  Har samma fel!
  Jag kör MacMini som mediacenter, senaste EyeTV, EyeTV Hybrid och Common Interface och trots att Boxer bytt kortet en gång så läser
  inte Macen in alla kanaler (typ 5, 7, TV4Film Canal Digital osv.

 • Hallå

  Hej!

  Bumpar denna kommentarlista igen.

  Vet ngn om man kan Streama EyeTV Hybrid inspelningar till XBOX360 utan att koda om dem.

  Tanken är:
  Hybrid + Common interface + Bärbar Mac

  1.) Spela in TV program från Mac:en till min NAS
  2.) Spela upp dessa TV program på XBOX360.

  Hybriden + EyeTV mjukvara sparar i det broadcastade formatet, dvs ingen omkodning om jag har förstått rätt.

  Har ngn provat detta?

  Min följdfråga om det inte fungerar, Finns det en lösning där man kan koda om det i realtid till XBOX360 stödd format?

 • Sofia

  Hej!

  Jag har Com Hem digitalbox och precis köpt nya eyetv hybrid, får bara in dom analoga kanalerna. I Mac affären sa säljaren att det skulle funka men det gör det inte.

  Har alltså kopplat antennkabeln från väggen till boxen sen en kabel från boxen till USBstickan i datorn.

  Någon som har tips?

 • Peter Esse

  @Sofia: De digitala kanalerna är kodade, har du kortläsaren som vi skriver om i artikeln?

 • Sofia

  @Peter: Nej jag har ju inte det, måste jag ha den för att det ska funka? Det sa dom inget om på Mac affären. Blir ju så mycket pengar OCH apparater.
  Tack för svar!

 • Anders

  Hur mycket minne behöver man ledigt för att spela in program via en EyeTV Hybrid? Klarar man det på en MacBook eller måste man ha mer minne tillgängligt? Om så, kan man koppla en extern hårddisk och lägga in programmen där direkt?

 • George

  Om man kollar på Elgatos hemsida hittar man följande om Elgato Common Interface.

  •Available for use in Sweden only. For DVB-T only.

  Går det verkligen att se ComHems kodade kabeltvkanaler digitalt om man har denna (och elgato hybrid) eller klarar den bara av de analoga kanalerna?

  Jag har varit på Macoteket som påstår att det inte går att se ComHems kodade sändningar i Mac:en.

  Tack för svar!

 • @Sofia: Numera skall det finnas digitala gratiskanaler i ComHems nät men det är bara SVT 1, 2 och några till.

  @George: Detta fungerar inte. Men jag skall testa om http://www.terratec.net/en/products/technical-data/produkte_technische_daten_en_91147.html?premium=1 fungerar.

 • Jonas

  Ang. ComHem så har jag precis köpt hybrid, common interface och en CA-modul. Var lite osäker om det rent praktiskt verkligen skulle fungera, och speciellt med tanke på det man läst tidigare, MEN det funkar RIKTIGT bra! Får in alla kanaler, epg:n fungerar som den ska och bilden fryser aldrig(!). Har kört på ComHems analoga utbud och bilden har varit ok, men med kortet i common interface så blir bliden riktigt skarp när du kollar på de digitala kanalerna. Ännu bättre förstås med HD kanalerna!

  Anledningen till att elgato säger att det endast fungerar på boxer är att det ingår en viaccess och inte conax. Byt ut och det fungerar. Dumt att de inte är tydligare och det är därför jag delar med mig av detta. Jag köpte den billigaste de hade i butiken för 429kr (Dilog CA module conax 99010). Fungerar prima.
  Kör på en MacBook 2,4 ghz, 4 gig ram (aluminium -08).

  Tips! För er som samlar poäng när ni flyger med Lufthansa, byt in era poäng mot en hybrid. Ni hittar den här:

  http://www.worldshop.eu/worldshop/page/page_home/detail.jsf

  Mvh

 • Alex

  Funkar det med EyeTV Common Interface och Comhem i dagsläget?

 • Johan

  Hej !

  Har kört DTT Deluxe i min iMac i 6-7 veckor vilket fungerat utmärkt, även med den lilla antennen. Har haft 1:an, 2:an, 4:an, Kunskapskanalen osv.
  Häromdagen köpte jag även EyeTV Common Interface samt ett Boxer abb.
  Drog i gång allt och fick då även kanal 3, 5 osv men kunde helt plötsligt inte titta på 4:an och 6:an. Kopplade jag bort CI så funkade de igen !?
  Gjorde då en ny scanning av kanaler och nu finns inte 4:an eller 6:an hur jag än gör !?

  Vad ska jag göra ?

  Mvh
  Johan

 • Johan

  Hej igen !

  Avinstallerade allt och började om…
  När jag endast kopplat in DTT så funkar 4:an kanon men så fort jag kopplar in CI så funkar inte 4:an, inte ens när jag tar bort CI så funkar 4:an mfl…

  Så irriterande !!!

  Någon som vet ?

  /Johan

 • Patrik Tammelin

  Hej!
  Jag har nu bara en macbook aluminium, Har inte i dagsläget ens en tv eller tjänst hos någon leverantör. Har en rätt så stor datorskärm som jag kopplar till datorn när jag ser på film och dyl.
  Jag vill nu ha tv. Om jag vill ha det i macen så verkar det ju som att eyetv är ett bra alternativ. Men behöver jag också skaffa ett abonnemang hos typ comhem eller något? Eftersom jag inte har firewire så verkar det väl rätt bra med en usb-sticka. Tips?

  /Patrik

 • Peter Esse

  @Patrik: Om du har Comhem i huset så fungerar de analoga kanalerna med Elgato EyeTV hybrid. Vill du ha ett abb och så sätt digitala kanaler gäller: http://www.terratec.net/en/products/TerraTec_H7_91101.html

 • Katta Svanberg

  Vi har just packat ner ”hela lägenheten” inkl TV för stambyte och ska bo i lånelägenhet några månader. Tyvärr visade det sig att det inte finns någon TV och jag funderar på om min gamla iMac G4 skulle kunna fungera, den har bara USB 1 men Firewire? Det finns Comhem kabeltv i fastigheten. Vi är intresserade av gratisutbudet SVT 1 & 2, 4:an etc.

 • Jonas Boman

  Hej är det någon som testat Terratec H7 och comhem? funkar den lika bra som elgatos?

 • Simon Andersson

  Jag har ComHems kabel-TV och använder TerraTec Cinergy H7 med Dilogs Conax CA-modul för att ta emot de krypterade kanalerna på min Mac Mini (Core2Duo 2.0 GHz). Kör EyeTV 3.4.3, den fullständiga versionen (inte ”lite”-versionen).

  Domen är i korthet: Det funkar, men…

  – ingen EPG (får använda TvTv’s EPG, men alla kanaler finns inte där) (rapporterat det till Elgato)
  – mottagaren vill ha väldigt stark signal, vilket gjorde att jag fick investera i en antennförstärkare (de två första förstärkarna funkade inte, men Kjell & Co’s dyraste med vanliga antennkontakter funkar)
  – någonting hänger sig i kommunikationen mellan EyeTV och mottagaren, så att man måste starta om den ena eller den andre ungefär varannan dag (rapporterat det till Elgato, ska rapportera det till TerraTec)
  – HD-kanalerna gick inte att spela in förrän jag investerade i mer RAM (4 GB) och en snabbare disk (7200 rpm)

  När det funkar så funkar det väldigt bra, men det var en lång väg dit. Hoppas det här hjälper.

 • Henrik O

  ”Detta behöver du: Eyetv Hybrid (ca 1300 kr) och Elgato Common Interface (ca 1500 kr) och CA-modul (ca 600 kr) OBS! Måste vara Conax, inte Viaccess.”

  Har läst en del om EyeTV hybrid och det som tilltalar mig är att jag kan köra både analogt och digitalt via Comhem via den stickan. Nu när jag tänkte slå till så hittar jag inte Elgato Common Interface. Även länken på Kullanders sida till just den produkten funkar inte. Någon som vet något om någon ersättningsprodukt? Enligt recensionen ovan om Terratec H7 så känns den inte intressant.

  Tacksam för tips!

 • Simon Andersson

  Uppdatering av Terratec H7, EyeTV och Comhem:

  Jag har fått svar från Elgato om varför EPG via DVB inte funkar med Comhems digitala sändningar. De kan hitta EPG-informationen i dumparna jag skickade till dem, men tydligen har Comhem någon egen kodningsstandard på de flesta (men inte alla) kanaler. EPG för TV1000 funkar t.e.x., men inte för SVTs kanaler. De kommer eventuellt lägga till stöd för detta format och hänvisar till tvtv så länge.

 • Micael Johansson

  Finns inte Elgato Common Interface längre?

 • Pingback: TV på din Mac – så fungerar det - Allt om Mac()