by • 24 juni, 2010 • ArtiklarComments (28)890

Snabbguide till iOS 4 – 39 förbättringar för din iPhone

iOS 4 är här och med det en rad roliga nyheter. De två mest uppenbara och kanske mest efterlängtade är möjligheten för tredjepartsprogram att fungera i bakgrunden medan vi gör annat – multitasking samt att kunna organisera våra appar i olika mappar.

Men det finns så mycket mer godis att hämta. Vi tar upp 38 stycken här och välkomnar dig att komma med egna tips. Artikeln gäller iPhone 3GS och iPhone 4. Tidigare modeller har till exempel inte stöd för multitasking, video och hemskärmsbakgrund.

Allmänt

Avsluta appar

1. I iOS 4 avslutas inte appar när du trycker på hemskärmen, de ligger oaktiva i bakgrunden utan att ta något på batterierna. Vill du ändå avsluta en app aktiverar du programväljaren genom att trycka två gånger på hemknappen och därefter håller du fingret inne på en app, slutligen tappar du på den röda symbolen jämte den app du vill avsluta.

Spotlight

2. Spotlight kan nu söka i Wikipedia och Google (Eller den sökmotor du valt att använda).

Spotlightinställningar

3. Ställ in vad Spotlight skall söka på under InställningarAllmäntSpotlight.

Hur mycket är klockan?

4. Röststyrning kan nu berätta vad klockan är. Bara håll in hemknappen och fråga ”Hur mycket är klockan?”

GPS

5. Använder någon app positinteringstjänsten så markeras det med en pil precis till vänster om batterisymbolen.

Skapa mappar

6. Nya mappar skapas genom att dra en app över en annan. På samma sätt tar du bort en app från en mapp genom att dra ut den. Du kan inte ta bort en mapp utan den försvinner av sig själv när du flyttat eller tagit bort den sista appen.

Appar i Mappar™

7. Du kan ha 12 appar i varje mapp som i sin tur kan finnas i en upplaga på 180 stycken vilket slutar med en maxgräns på 2160 appar på en och samma iPhone.

Hembakgrund när den är som finast

8. Du kan ha en bakgrund på din hemskärm men bara om du har en iPhone 3GS och senaste generationen iPod touch. iPhone 3G och dess iPod touch-kompis är för dålig.

9. Använder du dig utav  Voice Over på har du nytta av nytt sätt att skriva på. Förut berättade iPhonen vilket tecken du hade ditt finger på och sedan fick du trycka igen. Nu kan du ställa in så att den skriver tecknet i stället när du lyfter på fingret.

iBooks

10. iBooks måste du ladda hem separat från App Store.

11. Likaså iMovie för iPhone 4. Det ligger dock inte uppe på svenska App Store ännu.

12. Du kan nu sätta ett lösenord på din iPhone i stället för en fyrasiffrig pinkod. Det gör du under InställningarLösenkodslåsEnkel lösenkod (skall vara av).

Mail

13. Använder du Gmail eller egen domän på Google Apps så arkiverar du mailen i stället för att ta bort dem. Vill du inte ha det så ställer du in det under Inställningar –  Epost, kontakter, kalendrar.

Trådade epost-konversationer

14. Mail har trådade epostmeddelande som standard, du ser alltså bara ett mail i en lång konversation, när du sedan tappar på det så ser du alla mail i den konversationen. Vill du ha det som vanligt ställer du in det under Inställningar – E-post, kontakter, kalendrar – Ordna trådvis.

15. Du kan ha mer än ett Exchange-konto. Exempel på detta kan vara ditt företags mail men också Gmail och Google Apps.

16. iOS 4 samlar ihop alla mailboxar i en. Men vill du kolla en särskilt eller gå in i en mailmapp tillhörande ett annat konto går du tillbaka till dessa via Brevlådor.

Öppna filer i andra appar

17. iOS 4 stödjer möjlighet att öppna filer i andra appar än aktivt – Du kan alltså välja att en PDF som någon mailat till dig skall öppna i till exempel iBooks. Det gör du genom att hålla inne fingret på filen som du vill öppna.

18. Har du flera alias på ett MobileMe-konto kan du använda dem i Mail. Dessvärre går det inte att skicka från andra epost-adresser så som det går i MobileMes webbgränssnitt.

19. När du skickar bilder via epost kommer du i iOS 4 få en förfrågan om du vill förminska bilderna – bra för att spara på din värdefulla datatrafik.

Bilder och kameran

Platser

20. Bilder stödjer funktionen Platser och Ansikten som finns i iPhoto för Mac OS X. Du behöver inte synka din iPhone med datorn efter iOS 4-uppdateringen. Informationen har redan följt med dina bilder från tidigare.

Bild-app i landskapsläge

21. Hela bild-appen fungerar i landskapsläge, förut var det bara bilderna som gjorde det.

Digital Zoom med iOS 4

22. Kameran har nu digital zoom  – blir dock så där bra.

Kamerafokus även vid rörliga UFOs

23. Precis som med stillbilder kan du nu tappa på skärmen för att ändra fokus när du filmar.

Musik

Styr din musik.

24. Kontrollera musiken via programväljaren som du får upp genom att trycka två gånger på hemknappen. Den anpassas efter vilket musikprogram som är igång. Navigera till vänster så får du fram dem.

25. Under samma meny kan du låsa din iPhone – men bara i stående läge.

Skapa spellista

26. I iPod-läget kan du nu skapa egna spellistor. Välj Spellistor och sedan Lägg till spellista.

Språk och text

MobileMe-upplysning

27. Har du ett Appleid i form av en MobileMe-adress får du nu upp en lång harang om att så inte behöver vara fallet om du råkar slå fel lösenord.

Tecknen-räknare från Cupertino

28. Under InställningarMeddelande kan du aktivera så att du se antal tecken när du skickar SMS. Dessa visas sedan när du kommer upp i mer än en rad.

29. Under InställningariBooks kan du nu välja om texten skall vara marginaljusterad eller inte. Det vill säga om texten skall ligga låst längst både på höger och vänster sida.

Här ändrar du söktjänst - varför du nu skulle vilja göra det.

30. Under Inställningar – Safari – Sökmotor kan du nu välja Microsofts sökmotor Bing utöver de redan existerande Google och Yahoo.

Nätverk, synkronisering och filer

31. Har du fler enheter med iBooks synkroniseras dina bokmärken och anteckningar mellan trådlöst via ditt iTunes-konto.

32. Du kan para ihop ditt blåtandstangentbord med iPhone 3GS men inte med iPhone 3G. Har du en tangentbordsdocka till din iPad fungerar även den med din iPhone.

Positionering

33. Under InställningarAllmäntPlatstjänster kan du avaktivera vissa eller alla programs möjlighet att veta var du befinner dig i världen.

Nätverk

34. Du kan nu avaktivera mobildata men ha kvar både bluetooth och Wifi – bra om du inte har något paket på datatrafik och inte vill få en hög teleräkning av misstag. Det gör du under InställningarAllmäntNätverk

35. Precis som med iPad kan du flytta filer till och från program via iTunes app-flik på datorn. Men bara om du har någon App som nyttjar det.

Synkade anteckningar

36. Du kan nu synka dina anteckningar från appen med samma namn trådlöst och det görs via ditt mailkonto. Inställningar för det hittar du under InställningarEpost, kontakter, kalendrar och längst ner har du sedan Anteckningar.

37. Kalandern stödjer nu födelsedagar om du har det upplagt i din adressbok på Macen.

38. FaceTime som kommer i och med iPhone 4 kräver i början Wifi. Det betyder också att ingen trafik via mobilnätet används och telefonsamtalet avbryts i samma ögonblick som videochatten börjar. Det är dock inget vi som användare märker mer än på telefonräkningen. Du kan till och med starta en Facetime-session utan att ringa upp först.

39. På iPhone 4 har du ingen Hold-symbol då FaceTime har tagit den platsen. I stället håller du inne Mute-knappen.

 • Per Fransson

  Bra läsning,flera punkter var ju nya för mej.

 • jluckhurst41

  Angående #27: Globen för att byta språk på tangentbordet har funnits där hela tiden, iallafall sedan iPhone OS 1.1.2 som var det första jag hade.

 • CJE

  *gäsp* inget särskilt nytt för mobiltelefoner i allmänhet av dom 38 punkterna. Eller snarare 36, för iBooks och iMovie ingår ju inte då det är separat download. Inget som tillför branschen något i denna systemuppdatering. Det mesta är vardagsmat för Symbian.

 • CJE

  Okej, möjligen att man kan skapa en mapp genom att dra en app på en annan app.. men i Symbian har mappar funnits så länge kan kan minnas, dvs i 8-9 år beroende på hur man räknar. Man får skapa mappar i Symbian precis som i Mac OS. Inte så svårt :) Eller kan man verkligen kalla det för mappar i iOS? tveksamt…

 • Dan

  1: ”I iOS 4 avslutas inte appar när du trycker på hemskärmen, de ligger oaktiva i bakgrunden utan att ta något på batterierna.”
  Nja, det är så man hade önskat att det skulle fungera, men det är tyvärr bara så det fungerar för program som skrivs om för att hantera multitaskingen, dvs nästan alla appar avslutas fortfarande när man trycker på hemskärmen…

  28: Det är inte efter 25 tecken som den visar antal tecken, utan det är när man skrivit så mycket att det inte får plats på en rad.

  CJE: Finns det verkligen någon annan telefon som hanterar multitaskingen genom att låta andra apparna sova när dom inte är aktiva? (Det är stor skillnad mellan att dom har möjlighet att sova om dom vill om dom hanterar det själva, och om OSet mer eller mindre tvingar dom till det)

 • CJE

  Dan: Symbian har en alldeles utmärkt multitasking. Men det verkar ju Iphone-onanisterna inte känna till… ^^,

 • CJE

  Dan: Tycker att dubbelklick på Home i Iphone OS känns galet. Varför kan det inte vara en längre tids tryckning för att ta fram app switcher som det är på Symbian? Varför är dubbelklick bättre än längre tryckning?

 • Dan

  CJE: Poängen med iPhonens multitasking är att den drar mindre batteri och minne. Om det sen är en fördel eller nackdel vet jag inte riktigt, men det är något som dom andra inte har… :)

  Jag håller med om att en lång tryckning förmodligen hade varit trevligare, då hade funktionen för dubbelklicket kunnat vara inställningsbart fortfarande dessutom, för det saknar jag… Men det är väl mest en smaksak…

 • CJE

  Dan: Klart som tusan att Apple gör sitt bästa för att _marknadsföra_ sin multitasking som ”den bästa på marknaden”, men hur det är i verkligheten är ju en annan femma… Apple är inte på något sätt ensamma om att ha en multitasking som anses vara snäll mot batteriet. Är bara så himla less på att folk verkar tro att Apples multitasking är ”typ 2400 procent bättre än närmaste konkurrent”. Apple har lite mer eye-candy är vad konkurrenterna har.

  I kommande Symbian-systemen får man se skärmdumpar på fönstrena för de aktiva programmen i programväxlaren, och inte bara programikonerna. Det har jag aldrig sett i nåt annat system.

 • Tobias

  @CJE

  (angående skärmdumpar med multitask) Palm var före med det. Det funkar till iPhonen också, om man jailbreakar.

 • Peter Esse

  @Dan: Själva frysningen om jag förstått det rätt fungerar oavsett omskrivning eller ej. Se tex denna diskussion: http://gdgt.com/discuss/do-app-have-be-re-written-take-8×5/

  @CJE: Sluta trolla.

 • henriok

  CJE: Som någon som i praktiken aldrig använt iPhone har du väldigt många åsikter. En funktion på pappret är en helt annan sak än att den fungerar i verkligheten och av någon anledning så verkar Nokia-användare inte använda sina telefoner. Varför är det så? Kan du inte sluta trolla och kanske joina den riktiga värden när Nokia blir relevant igen. Det är pinsamt.

 • Spata

  2 cje ”Symbian har en alldeles utmärkt multitasking. Men det verkar ju Iphone-onanisterna inte känna till… ^^,”

  Det är mest du som låter rabiat här!

 • Dan

  Peter Esse: Det är precis så man skulle vilja att det funka ja, men jag har inte lyckats få det att fungera så i praktiken. Alla appar jag har använt beter sig precis som innan, dvs jag får vänta många sekundrar på att dom ska ladda varje gång…

  CJE: Du frågade efter någon funktion som andra telefoner inte har, inte efter någon som är bäst på marknaden…

 • Peter Esse

  @Dan: Men de fortsätter där du var innan? Det är nytt för de flesta appar.

  Det skall visst ha gått att lösa innan men då måste man aktivt själv byggt in det. Nu skall det vara samma för alla. Att det tar lång tid innan de startar igen, har du 3G eller 3GS?

 • Dan

  Peter Esse: Dom kommer tillbaka på precis samma sätt som i iOS 3. Dvs dom hämtar upp informationen dom har sparat, men inte mer än det, och jag får gå igenom alla laddskärmar osv som appen har gjort…
  Jag har en 3GS.

 • CJE

  Tobias: hmm.. vilket Palm-system? har du nån skärmdump på jailbreakad Iphone som multitaskar?

 • CJE

  henriok: har använt en Ipod touch i 2 år och har nu v3.1.3 i den. Den klarar dock inte v4. :)

 • CJE

  Spata: :)

 • CJE

  ”Är du söt? Är du söt? Är du söt?” :)

 • CJE

  Karta med nålar för geotaggade bilder – där ligger väl Iphone bra till iallafall. Däremot är geotaggning inte nåt nytt. Iphone var inte på något vis först med detta.

 • Christer Karp

  CJE: Apple var inte först med att tillverka en pryl man kunde ringa med heller. Var inte det typ han Bell som uppfann det för mer än 100 år sen. Så j..la B alltså…

 • CJE

  Christer Karp: och vad har det med saken att göra? Ungefär samma sak som att nån uppfann hjulet för typ 25 000 år sedan så Saab eller Volvo eller vad du nu har för bil var inte först med hjul ;) Lite mer modern nivå på debatten skulle jag vilja ha.

  Det som det handlar om en normal funktionsuppsättning för en mobiltelefon. Apple, Asus, Garmin, Nokia, Samsung – jag skiter fullständigt i fabrikatet när jag köper nästa mobil. Jag vill ha en mobil som klarar det jag förväntar mig av en mobil. Ska det vara t.ex. så jäkla svårt att sätta dit en liten kamerautlösarknapp på kortsidan som ALLA andra mobiler än Iphone har? Bara som _ett_ exempel. När man håller ner kamerknappen halvvägs ställer kameran in fokus osv (den har ju autofokus) och sedan trycker man 100% på knappen. Jag vet inte exakt hur kameran i Iphone4 funkar men det lär inte bli samma upplevelse.

  Sen om folk föredrar att INTE ha en fysisk kameraknapp utan trycka på skärmen är ju upp till var och en…

  Man kan inte jämföra Iphone 4 med saker för 100 år sen eller mer… Snälla – jämför med konkurrerande produkter som släppts de senaste 2-5 åren…. :)

 • Dan

  CJE: Sluta komma med desinformation. ALLA andra mobiler har inte kameraknapp, Samsung Galaxy S, HTC Legend är två exempel som jag hittade lite snabbt. (Med tanke på att Samsung Galaxy S släpps den här veckan så faller den inom 2-5 år utan problem :) )

  Det känns som att kameraknapp är en övergående fluga, från den tiden man inte använde telefonen till så mycket mer än att ringa och ta kort med. Jag skulle bara störa mig på att ha en kameraknapp som är ivägen när jag gör allt annat med telefonen… Jag skulle gissa på att kameraknapp är något som bara finns på mobiler som är specialiserade på att ta kort i framtiden.

  Autofokus när man trycker halvvägs på kameraknappen är för övrigt en sämre lösning än Apples. På iPhonen så pekar man på skärmen var man vill ha fokus, ofta är det roligare att ha fokus någon annanstans än mitt i bilden, och att flytta runt mobilen för att få med sig fokuspunkten känns fånigt…

 • CJE

  Dan: dom flesta kameramobiler har en dedikerad fysisk kameraknapp. Kameraknappen är verkligen inte i vägen för min del. På N97 mini som jag använder nu har jag bara TVÅ kanppar på sidan: en med + och – på (funkar som volymkontroller och digital zoom i kameran bland annat) samt kameraknappen. Ja, sedan onoffknappen (som inte sticker ut ens) då om man ska vara petig. Det är inte särskilt farligt mycket knappar, va? Hörde jag nåt? ;) Hur som helst, på samma sätt som att vissa alltid vill ha en Big Mac på donken så vill jag alltid ha en kameraknapp på en mobil.

 • CJE

  Dan: nu ska vi inte snöa in oss i kameraknappen. Jag tog kamerknappen som ett av flera exempel på en normal funktion i en förväntad funktionsuppsättning för en smartphone/mobil. Pekfokus som Apple kör med är inget nytt. Sony Ericsson använde det i en smartphone (G900 om jag har rätt) för flera år sedan (2007 typ). Alla tillverkare får ju exprimentera bäst dom själva vill med funktioner. Angående kameraknappen på en mobil så startar den i regel igång kameran direkt med den enda tryckningen. Med Iphone får man inte igång kamerafunktionen lika snabbt – säg att du använder Safari. Då måste du först trycka på Home-knappen, sedan måste titta på skärmen och klura ut VAR kamerafunktion-ikonen finns på skärmen och därefter trycka på den. Ofta blir det en tvåstegsprocess att få igång kameran och ikonen för kameran ligger på olika platser i allas Iphone. Nog om kamerafunktionen… ;)

 • Peter Esse

  jluckhurst41: Fixat!

 • Adi1984

  Hej Allihopa!!!

  Nu har jag letat och letat i hur länge som helst och till slut hitta jag det. Hela sverige verkade leta efter program, överföring med Iphone och ingen har lyckats hitta det men det har jag gjort nu och här ska ni få hemsidan ni kan hämta programet från!!!

  Programet går att ladda ner både till PC och MAC!

  Och snälla var schyssta och skriv hemsidan till alla forumar som ni är medlemar i som folk söker program till överföring med iphone för det är ett helvete att hitta program till just detta!

  HEMSIDAN ÄR : http://www.teknikbru…phone-explorer/

  PS! Apple ta eran Bluetooth och ni vet vad ni kan göra med den, peace out