by • 31 augusti, 2011 • ArtiklarComments (0)568

Test: eXcito B3

B3 är namnet på denna lilla NAS, som närmast kan beskrivas som ett block i metall som innehåller två nätverksportar, en hårddisk, ett trådlöst nätverkskort med tillhörande antenn och en liten, liten dator. Den klarar av att hantera fildelning, vara e-postserver, strömma media via DLNA och DAAP och agera Squeezebox-server, skrivarserver, trådlös accesspunkt, brandvägg för din internetanslutning, agera DNS- och DHCP-server för ditt hemmanät, och lite till. Kort sagt, det är så nära man kommer en Schwezisk armekniv, utan att skära sig.

Underligt nog så är B3 helt knäpptyst, trots att det sitter en terabyte hårddiskyta i enheten. Räcker inte det kan du ansluta två diskar via USB 2.0 och två diskar via eSATA.

Tillverkarna, svenska Excito Systems, kallar detta för en NAS men jag skulle nog hellre kalla den för HAS, Home Access System, eftersom den lika gärna kan fungera som ett enda stort nav för hela ditt hem. B3 bygger på Debian Linux och denna kan rattas antingen via SSH eller via webbgränssnittet som är inbyggt. Strömsnål är den också, åtta watt drar den som mest. Galet bra.

Är den dyr då? En B3:a kostar i sitt grundutförande 279 euro, drygt 2800 svenska kronor. Vill du ha Wifi inbyggt kan du peta in en tusenlapp till och om du vill ha tillbehöret Bubba Storage, en lagringsexpansion till B3:an, landar det på strax över 5500 kronor.

Är den bra? Jovars. En bugg hittades under installationen där man kunde skapa extra användare utöver admin-kontot som finns som standard. Den användaren fanns sedan inte där när jag tittade på de användarkonton som fanns, så jag skapade det igen och då ”satt” det kvar. Vidare går det inte att sätta mer komplexa lösenord på ett konto. Om du vill ha punkter, utropstecken eller andra i ditt lösenord, så är du alltså rökt. Och om du vill använda en B3:a som exempelvis e-postserver, och därmed ansluten till Internet, så är mer komplexa lösenord att föredra.

Bortsett från dessa två mindre fadäser så är det en stabil produkt som faktiskt håller vad den lovar. Priset är inte mycket att bråka om, och med tanke på att den bygger på Linux så är det enkelt för tillverkaren Excito att lägga till fler funktioner vartefter.

Kul med en bra svensk produkt, till ett bra pris!

eXcito B3
Leverantör: eXcito
Pris: från cirka 2800 kronor för en basmodell.
Köp den hos: eXcito.

Detta test är hämtat ur det kommande numret av Macpro Magazine.
Missa inte nästa nummer – prenumerera eller köp och stötta Sveriges nya digitala Mac-tidning!