by • 13 november, 2014 • ArtiklarComments (14)2436

Varför jag opererade in ett chip i handen

För exakt fyra veckor sen fick jag hjälp att plantera in ett NFC-chip i min vänsterhand.

”Varför då?”

Det är den vanligaste frågan, och chansen är stor att du undrar det också. Det finns flera svar på den här frågan: För att man kan; som en förrättelse i min pågående konvertering från ateist till synteist; för att ta reda på vad man kan göra med det.

1. För att man kan

Ända sedan jag hörde Kevin Kelly prata om ”The One Machine” – att internet är som en maskin som består av alla enheter uppkopplade till den – kan jag inte släppa tanken på att också vi är delar av Maskinen så fort vi är uppkopplade. Idag består de flestas koppling till maskinen av en smartphone vi bär i fickan, och med den är vi potentiellt smartare, kunnigare och framför allt mer nätverkade än en människa utan. Nästa steg är wearables som minskar friktionen för att koppla upp sig och bli en del av Maskinen. Direkt efter det kommer implantat. Det kräver en diskussion kring etik, nytta, mänsklighet. Genom att göra det här har jag och de (mig veterligen) 31 andra svenskar som har chip, flyttat gränsen lite närmare den diskussionen. Alla människor vi träffar och pratar med börjar fundera på frågor som: Är det okej? Vill jag? Varför? Varför inte?

2. En synteistisk förrättelse

Den version av ateism som jag anammat efter att ha konfirmerats både som katolik och protestant, och insett att den gud som de stora religionerna förespråkar inte är min gud, är fyrkantig, hård och förkastar allt som inte kan förklaras med formler och logik. Allt som inte kan studeras och kvantifieras är inte värt något. Men det finns saker som inte kan kvantifieras, som inte är logiska. En scen som etsade sig fast första gången jag såg den, kanske för att den just illustrerar en konflikt som jag starkt upplevde, är när Matthew McConaughey talar om Occams rakkniv med Jodie Foster i Contact: hur bevisar man att man älskade någon som inte längre finns med oss?

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Arthur C Clarkes berömda citat om teknologi, tillsammans med en genomnläsning av ”Commonwealth Saga” och forsättningen ”The Void Trilogy” fick mig att börja jämka synen. Låt oss säga att det vi tror vi kan göra om vi behärskar kvantfysik får det som hände i Bibeln att verka som klumpigt utförda specialeffekter. Parallellt med det följde jag den synteistiska rörelsens tillkomst och började förstå att det ena inte behöver utesluta det andra. Internet är maskinen är gud. Att operera in ett chip i handen knöt mig närmare det.

3. För att ta reda på vad dom går att göra med det

Det är också en av de vanligaste följdfrågorna: ”Vad ska du använda det till?”. Än så länge vet jag inte. Dörrlås var en första tanke: jag har ett Yale Doorman-lås hemma som använder NFC-brickor. Tyvärr använder många NFC-system idag en teknik som är äldre och inte kompatibel med nya NFC-standarden så jag kan inte använda mitt chip till min dörr hemma, eller för att checka in på mitt SATS-gym. Ännu. Med ett chip i handen kan jag börja testa och utforska på ett praktiskt sätt.

Samtidigt inser jag att allt inte behöver ha en konkret, praktisk nytta. Chippet rymmer 888 bytes så jag kan skriva dit en kort krönika om jag vill. Där finns idag min identitet:


Texten du får upp om du scannar av mitt chip

Vi har länge accepterat att fysiska föremål inte behöver ha någon konkret nytta. De kan ha ett känslomässigt värde. De kan vara vackra. På samma sätt som ett gift par kan gravera in ett budskap inuti sina ringar, kan NFC-chip innehålla bröllopslöften till varandra. För mig börjar det med ”augmented identity”, och vi får se vad det slutar.

Hur går det till?

Det är också en vanlig följdfråga. Ungefär så här:

Har du kommenterarer eller andra frågor? Ställ dem nedan, jag lovar att svara på allt.

 • TianZhu

  Jag är ganska trött på att ständigt vara uppkopplad, att ofta ”behöva” lägga upp bilder på instagram osv. Idag har jag inget Facebook, lägger väldigt sällan upp bilder, har tagit bort de flesta av mina spel på telefonen också. Läser mycket hellre en riktig tidning även om jag uppskattar appen som börjar på F, minns inte vad den heter, men det är nån form av tidningsapp där man lägger till olika feeds och dylikt.

  Jag har väldigt länge tänkt att jag vill ha en smartklocka, speciellt till min löpträning men det är väl mest till det. Jag vill inte mejla eller få notiser på min armklocka.

  Kör Hue hemma idag, men det är väl så långt jag idag vill ta det. Det du har gjort låter sjukt dumt i mina öron. Det är inget jag själv skulle göra eller uppmana någon till att göra. Speciellt inte när du inte kunde skriva en enda bra anledning till att göra det idag, förutom att eventuellt kunde använda det i framtiden, om folk kommer stödja det.

  Lite som tjejers P-stavar, bara sjukt obehagligt.

 • Johan Leitet

  Ser inte någon större skillnad på detta och tatuering/piercing/hål i örat. Jag blir jäkligt peppad av detta och skulle absolut göra samma sak imorgon om jag fick chansen. (Hur får man chansen?) Som du är inne på så tror jag att det skulle vara intressant bara för diskussionerna som kommer att komma i kölvattnet. Jag gissar också att diskussionen i många fall kommer att likna den för tatueringar, ”Det är väl onödigt?”, ”Tänk om du ångrar dig?” etc.
  Att sedan aldrig mer glömma passerkortet till jobbet är ju en uppenbar bonus :)

  Jag inser också vilken diskussion jag kommer att ha med mina barn om några år. ”Pappa, hur gammal måste man vara för att få operera in nfc i handen?”

 • Hur drar du liknelsen till tjejers p-stavar, att det sätts in i huden, eller va?

 • TianZhu

  Ja exakt. Sjukt obehagligt sånt där. Det är ju individuellt såklart, men att kunna peta på staven känns bara inte okej.

 • +1 Hade betalat enorma summor för att fist bumpa mig genom spärrarna till tunnelbanan.

 • Kul och intressant att läsa hur du resonerar

 • Andreas Rönnqvist

  Läste om tre ganska intressanta användningsområden.
  1. Meddela rätt personer var man är. En person lät sitt smarta hem skicka ett PM till sin fru när han kom hem via Twitter och IFTTT. Då frugan ofta arbetade borta innebar det att hon kände en direkt starkare koppling till sin make och dessutom visste när hon kunde ringa.
  2. Biometriskt lås för telefoner, hem osv, som du tog upp.
  3. Personalisering. Personen hade tre NFC-mottagare. En när han ”loggade in” hemma och som aktiverade hans playlists, slog på ljusen i huset osv, en när han ”loggade ut” från hemmet som stängde av alla lampor, sänkte temperaturen osv, samt en ”godnatt/godmorgon” som han använde för att ”sova huset”, dvs släcka lampor och stänga av elen där de inte behövdes, samt tvärtom. Sen hade han ganska komplexa samband, IFTTT och ett smart hem redan, men det visar ju på potentialen.

 • Jag älskar detta! Jag har själv både piercingar och tatueringar och ser chipet som en självklar uppgradering. Det finns MÖJLIGHETER till utveckling av att vara chippad och jag ser hellre att nyfikenheten driver framtiden än konservatism.

 • Haha! Hur gammal måste man vara för att få operera in ett chip? Jag förstår att frågan är lite skämtsamt ställd idag. Men jag tänker att det kommer att bli en lång och utdragen diskussion inom en inte alltför avlägsen framtid.

  Chansen får du nästa gång Bionyfiken kör en aktivitet, du hittar info här: http://www.bionyfiken.se/

 • Jag förstår din poäng. Jag ser dock ett logiskt misstag du gör här, att NFC-chip i handen = uppkopplad. Så är det inte riktigt. Om du kollar nedan på kommentaren från @andreasrnnqvist:disqus så ser du vilka användningsområden som finns. Med det sagt, fullt giltig synpukt.

 • Eller så slår det åt andra hållet. Ens ungar bah: ”Jag vill bestämma själv om jag ska omskäras, döpas eller chippas”

 • kindroos

  ”Och det ser till att alla, höga och låga, rika och fattiga, fria och slavar, får ett märke på högra handen eller på pannan och att ingen kan köpa eller sälja utan att ha märket, odjurets namn eller talet för namnet.”

  Källa: Uppenbarelseboken 13:16-17 ur en känd bok
  Just sayin :)

 • Var gör man detta? Såg att det gick på SIME men där var inte jag.

 • Kolla in http://www.bionyfiken.se, det är de som tillsammans med Calm Body Modification räddar evenemanget. Det kommer strax ett till!