by • 1 oktober, 2010 • ArtiklarComments (10)324

Vart passar iMac Touch in?

imac-touchscreen2

Rykten om en stundande iMac med stöd för multitouch blir allt starkare. Enligt källor testar Apple just nu olika alternativ av skärmarna.

Frågan är hur en sådan iMac kommer fungera. Vi har sett bilder på patentansökningar från Apple där den fungerar dels som en vanlig iMac med OS X men att skärmen kan vinklas fram och lutas för interagering med skärmen istället för tangentbord och mus.

När iPad lanserades marknadsfördes den som en produkt som passar in mellan iPhone och MacBook. Den nischades in med att den gjorde några saker bättre än de andra produkterna.

Man höll den i händerna och verkligen kunde röra vid webben, man kollar sin mail blixtsnabbt då den alltid är igång och som bildvisare är den svårslagen. Man läser nyheterna i soffan och den ersätter en bok i lässtolen och man kollar på film i sängen.

Men vilka fördelar har en iMac med touchskärm och iOS?

Jag har tänkt på det en del men säkerligen inte tänkt lika långt som Apple och förmodligen lite fel här och där. Ni får gärna hjälpa mig med kommentarer på detta.

Jag förutsätter att en iMac med multitouch också kommer kunna köra OS X så vi kan bortse från alla tredjepartstillbehör som inte fungerar i iOS samt Bank ID m.m.

Andra enheter med iOS kör hela tiden fullskärm. Men med en iMac har man plötsligt en väldigt stor skärm till förfogande. Multitasking finns nu i iOS och vad tror ni om att kunna arbeta i två program sida vid sida?

Man kör Safari till vänster och Twitter for iMac Touch till höger. Får man ett meddelande i iChat så kan man välja om man vill öppna den appen till vänster eller höger. Vill man köra en app som Flipboard kan du förstås med fördel köra den i helskärm.

Som surfmaskin tror jag vi har en vinnare här. Liksom hos iPad kan man röra vid webben men på ett än mäktigare sätt.

Apple har verkligen fattat det här med spel efter att ha försakat det under många år. Tänk er vilka undebara spel som skulle kunna tas fram till en så stor skärm. Nu tänker jag kanske inte på spel som Angry Birds även om det säkert skulle va lika beroendeframkallande även här. Ni får hjälpa mig även här då jag främst tänker på first person shooters, fotboll och Civilization.

Vore jag konstnär hade jag nog gråtit vid bara tanken på en så stor touchkänslig skärm men även för konstruktörer och andra designers tror jag detta kan vara den självklara arbetsstationen.

Nu kommer vi till musik. Apple visade med nya Remote att iTunes också hör hemma på iOS och därmed också Spotify såklart. Gör man musik istället för att lyssna har vi nog också en enhet som passar som handen i handsken. Ena stunden är det en sequenser för att sedan vara ett helt keyboard. Är man DJ tror jag nog att alla andra musikanläggningar kan hälsa hem.

Detta var några av mina idéer på applikationer där jag tror en iMac med multitouch kommer till sin rätt. Vad tror ni?

 • Robert Dahlberg

  vart ska den passa in? ser den mer som en ”själv-kassa” på närmaste ica

 • Oscar Kraemer

  Jag tror inte Apple har någon master plan, den är bara ett svar på HP:s Touch Smart. Visserligen kommer den säkert ha bättre mjukvara än HP.

 • Henrik Nilsson

  Om detta blev verklighet skulle jag skaffa mig en direkt, kombinationen med mus/trackpad och touchskärm. Kan komma på mig själv ibland då jag sitter vid min MacBook eller iMac att försöka vrida bilder, zooma eller bara ”klicka” på skärmen och kommer på mig själv att jag inte sitter med min iPhone…
  I min värld är en iMac touch välkommen…

 • Niclas

  Jag kan se den i var enda modebutik som har lite krav på att deras kassa ska va snygg. Tror definitivt att vi kommer få se den i butikerna ganska snabbt när den dyker upp.

  Har själv ingen erfarenhet av iPad, men kan bara förutspå att vi kommer få se fler datorer med denna typ av interaktion framöver. Snart ska väl datorn projja ut tangentbordet på skrivbordet så vi slipper det.

  En iMac Touch kan jag definitivt se på min sons rum ganska snart om den dyker upp.

 • Mats

  Tveksam, var har den att vinna mot iPad?

 • Fredrik Krohnman

  Jag är både tveksam och lite orolig. Häromsistens utblev OS X helt när Apple slulle tala utveckling; och nu dessa rykten.

  Jag gillar iOS & använder det dagligen både i min iPhone & iPad – men jag skulle bli galen om jag hade det på min main, och ännu mer om Apple låter utvecklingen ske på mac:en & os x bekostnad (var är nya iWorks? Varför dröjer en uppdatering av Final Cur Pro?).

  Nu tror jag dock att mac:en och osx får leva vidare i många år till, men det känns som att det börjar bli dags för Apple ägna grunden lite omvårdnad.

 • Henrik Eriksson

  Jag tror att vi möjligtvis kommer att få se ett OS X 10.7, men därefter kommer det att vara iOS i grunden även på Mac. Därmed säger jag inte att iOS på Mac kommer att fungera likadant som på iPhone.

 • Simon Ljungberg

  Anledningen till att vi inte hört något om nästa OS X är självklart för att Apple har 20 programmerare inlåsta i ett rum som jobbar stenhårt med nästa version. Hur ofta pratar Apple om saker som inte är i princip klara?

  Jag tror inte att nyhetstorkan på OS X-fronten betyder att det är på väg att dö, snarare tror jag att nästa stora är på väg! :)

 • Peter Esse

  Mac OS X kommer att finnas kvar länge och efter det kommer det att ersättas utav någonting annat som liknar skrivbordsmetaforen. Detta då muspekare och tangentbord är överlägset att jobba vid.

  Att sedan folk använder detta även till enbart konsumtion av info är en annan sak, där kommer vi få se ett allt mer utvecklat iOS.

  Mac OS X 10.7 utvecklas as we speak i en allt fortare takt enligt insatta källor (= John Gruber)

 • Marcus Hedenström

  ”Var passar…”. Vart avser förflyttning. :)