by • 21 juli, 2011 • ArtiklarComments (28)719

Vi recenserar OS X Lion

OS X Lion

Nu när Mac OS X 10.7, förlåt, OS X Lion släppts och för den vanliga hemanvändaren finns få anledningar att inte genast gå in på App Store och köpa det för den ringa summan av 229 kronor. Under tiden du väntar på att det laddas ner så bjuder vi här på en recension som tar upp alla de för- samt några nackdelar som det nya systemet gör.

När Lion presenterades så pratade Apple om Back to the Mac. Dels handlade det om att det nu var dags att fokusera på Macen efter ett par år av iPhone och iPad-kärlek. Men det handlade också om att  implementera teknik från iOS och på så sätt föra de båda operativsystemet närmre varandra.

Resultatet är ett OS X fullt med element från det vi känner igen från våra plattor och detta utkristaliseras i form av en rad nya funktioner och tillvägagångssätt.

Det grafiska gränssnittet

OS X 10.7 Lion följer traditionen från tidigare versioner att hela tiden finslipa gränssnittet – här är det ännu lite gråare och det finns knappt några spår kvar av den en gång i tiden så dominerade ”aqua”-stilen. Framförallt är det scroll-listorna som är borta och ersatts av en iOS-liknande variant som endast syns när vi behvöer dem – det vill säga när vi scrollar. Utöver det härligt minimalistiska i det hela så ger det mer plats för webbsidorna att använda.

Lion - Findern

Scrollen är för övrigt omvänd tidigare versioner och för undertecknad känns det helt rätt men många kan säkert tycka det är lite ovant i början. Alla kommer att vänja sig snabbt och de enda som kan tycka det är jobbigt är de som kör Macar med äldre system eller Windows på exempelvis jobbet. Gummibandseffekten, även den lånad från iOS, hjälper till att förstå när vi scrollar åt fel håll.

Grått och minimalism är emellertid inte hela sanningen – iCal och adressboken försöker nu efterlikna dess verkliga motsvarighet och även om detta förfarandet fungerar på iPad så tillför det inte så mycket i Mac-världen. Lyssna gärna på vår utläggning om detta i Macradion.

Lion - iCal

Lion - Adressboken

Vidare lånas den numera klassiska kritstrecksbakgrunden från iOS och används varje gång det skall symboliseras att vi ser bakom första lagret i Mac OS X så som i Launchpad, vid inloggning och i Mission Control.

Launchpad

OS X har fått en alldeles egen hemskärm och den kallas Launchpad – syftet är att enkelt få överblick över alla program som finns på Macen i stället för att behöva förstå hur filsystemet fungerar.

Launchpad

lion_launchpad2

Detta är kanske den minst genomtänkta delen av Lion och för den vana användaren blir det bara redundant med tanke på att vi har dockan till våra favoriter – där får det plats betydligt mer program på Macen än på iPhone och iPad – samt Spotlight längst upp till höger i menyn, eller Alfred, för att hitta övriga.

För den vanliga användaren löser det inte heller något då det är lika rörigt där  som i programmappen, de speglas trots allt. Det följer med så många olika program  som de flesta inte använder så det blir dem övermäktigt att börja sortera dem. Vill du emellertid göra detta arbete så fungerar det likadant som iOS – du drar ett program över ett annat och så skapas det en mapp.

För att radera ett program måste vi fortfarande gå till programmappen för att göra det. Program som är köpta via Mac App Store går dock att ta bort genom att hålla inne ALT och sedan klicka på krysset som då kommer fram. Frågan är varför det inte går för de som är nerladdade på traditionellt sätt.

Launchpad känns i nuverande utformning mer som ett koncept om vilket håll OS X är på väg än något som kommer att användas av den stora massan.

Fullskärmsläge

Innan iPad kom brukade vi på Allt om Mac skämta om att om Apple någon gång släpper en tablet så kommer det heta att de uppfann hela produktkategorin – trots att Microsoft försökt göra tablet i 10 år. Så blev det ju också och det är lite samma sak med fullskärmsläget i Lion.

Lion - iCal fullskärm

Lion - Photoboth i fullskärm

Fullskärm har varit det föredragna sättet att använda program i Windows enda sedan tidernas begynnelse, lika länge har vi Mac-användare stretat emot och sagt att det inte behövs och att vårt sätt är bättre. Men vi hade faktisk rätt och Lions fullskärmsläge handlar inte om att fylla upp skärmen med en grå bakgrund med lite fönster i mitten. Här handlar det om att program som mäktar med att nyttja hela skärmbrädden får göra det.

Program som stödjer fullskärmsläge har två pilar längst upp till höger som vi klickar på – väl där lägger de sig på en egen virtuell skärm likt Spaces från Mac OS X 10.5/10.6 som vi sedan växlar snabbt mellan genom multitouchgester. Numera är det bara dessa program som kan använda sig utav de virtuella skärmarna.

Mission Control

Till en början kan det vara förvirrande vad som skiljer gamla Exposé och Mission Control – men det är inte farligare än att det fungerar på samma sätt när det kommer till programfönster samt visa skrivbord.

Lion - Mission Control

Det är endast funktionen visa alla fönster som förändrats och anpassats till en värld där vi även har fullskärmsprogram. Dessa program visas längst upp medan fönsterprogrammen i mitten.

Uppdaterat: Mission Control används också för att skapa flera virtuella skrivbord för dina fönsterprogram – det gör du genom att dra muspekaren längst upp till höger och därefter klicka på plustecknet som då dyker upp.

Multitouch

I kombination med program i fullskärmsläge är multitouchgesterna det som definierar OS X Lion allra mest – för även om de genomsyrar hela systemet är det framförallt denna kombination som du bör lära dig.

Lion - multitouchgester

Lion - Systeminställningar

Vi växlar mellan de olika fullskärmsprogrammen samt Dashboard (programmen till höger och Dashboard till vänster) genom att svepa med tre fingrar (två om vi använder Magic Mouse).behöver vi komma åt Mission Control är det tre fingrar nedåt som gäller (knacka med två fingrar om vi använder Magic Mouse).

Övriga gester inkluderar exempelvis starten av Launchpad pinchar vi inåt med tre fingrar och vill vi slänga ut alla fönster mot sidorna i form av gamla hederliga Exposé är det tre fingrar utåt i stället. Framförallt Launchpad-gesten är aningen avancerad och tillför egentligen inget till arbetsflödet.

Att zooma in text, oavsett om det är för att vi ser dåligt eller för att vi vill koncentrera oss på ett parti, är lika lätt som på iPad – knacka med två fingrar på touchpaden (ett på Magic Mouse) och du är hemma.

Glöm fram- och bakåtknapparna i Safari nu är det fingrarna på plattan som gäller – två fingrar på den alternativt en finger på Magic Mouse.

Och så fortsätter det. För oss vana användare så är det en fröjd att arbeta på detta sätt och efter en snabb titt under systeminsällningar så lär vi oss dessa gester snabbt. För nya användare som kanske kommer i från Windows-världen blir det inte lika tydligt och här kan det till och med vara förvirrande med det faktum att det är olika antal fingar beroende på om vi använder touchplatta eller Magic Mouse. Särskilt i kombination med Safari men även iCal där det är lätt hänt att vi i stället för att byter mellan helskärmsläge ser oss ofrivilligt byta sida.

Apple har med andra ord lyckats med konststycket att få över iOS kärna även i OS X – multitouch, men de har inte nödvändigtvis lyckats att göra det lika enkelt på alla punkterna.

Ännu en nackdelen är att vi inte längre kan använda Spaces till program som inte kör i fullskärmsläge, det hade varit väldigt smidigt att dela upp arbetet mellan primära och sekundära program och snabbt kunna växla med hjälp av ett enkelt svep med fingrarna.

Resume

På pappret är denna funktion möjligen inte så upphetsande men i praktiken betyder det hur mycket som helst. Programmen avslutas inte längre av när vi stänger av datorn utan försetts i fryst läge – i alla fall ser det ut så för användaren, hur det fungerar rent tekniskt har vi ingen aning. Startar vi sedan datorn så finns alla fönster och program på exakt samma ställe som vi avslutade sist.

Detta gäller även enskilda program, har vi en miljon flikar och fönster uppe i Safari och råkar avslutas av den så behöver vi inte längre få ett sammanbrott. Vi bara startar programmet igen och allt är precis som det var när vi lämnade det.

I ihop med SSD som lagringsyta så går det numera nästan lika snabbt att börja arbeta igen oavsett om vi behöver starta datorn eller väcka den från vila – med mindre förbrukad ström som resultat.

Autospara och versioner

I en vacker värld så behöver vi inte tänka på att spara vårt material – detta är något som fungerar i exempelvis Google Docs och andra molntjänster men i och med Lion vill Apple ha in denna paradigm i det lokala systemet. Programmen måste stödja det men gör de det så sparas alla dokument automatiskt – det finns inte ens ens en ”Spara som”.

In a Galaxy far far away.

Varje ändring blir en ny version och vill vi gå tillbaka till en tidigare så kommer vi in i ett Time Machine-liknande gränssnitt där vi går tillbaka i tiden och har möjlighet att jämföra aktuell med gammal version. Då det bara är ändringarna som sparas så tar de inte filerna nämnvärt mer utrymme än tidigare.

Airdrop

Via AirDrop är det lättare än någonsin att dela filer mellan två Macar – de behöver bara vara i närheten av varandra så länge Macarna är hyfsat nya och båda kör Lion. En funktion som dessvärre inte verkar vara integrerad i kommande iOS 5.

AirDrop

Allt som allt känns det som något som visserligen är bra i teorin men att alla ändå kommer att använda Dropbox i stället. Men utvecklas det och blir en del av ett kommande filhanteringsssytem i OS 5 i kombination med iCloud kan det bli riktigt intressant.

Mail

Nya Mail är en härlig produkt och kan absolut ge uppstickare som Sparrow en match. De trådade konversationerna är mycket hjälpsamma men vår stora kärlek går ut till möjligheten att skapa mappgenvägar i ett bokmärkesliknande fält. Det undanröjer det irriterade momentet att se alla undermappar som vi inte använder i exempelvis Gmail.

Föratagsköp

I och med nerladdningen från App Store så har det blivit lättare än någonsin att köpa OS X för hemanvändaren men för företag är det inte riktigt lika smidigt. Som det är nu så måste företagare: 1. skapa ett Appleid per anställd samt. 2. Köpa ett Lion per Appleid, 3. Maila kundtjänst och begära ett momskvitto. Precis som med Final Cut Pro X så lär de släppa volymlicenser för digital nerladdning via Apple Store och vi vet att Lion även släpps till försäljning via USB-minne till hösten.

Nu är just hösten ett bra tillfälle att vänta in för företag innan de uppgraderar till Lion då man alltid skall vara försiktiga i kritiska miljöer innan man lagar något som inte är sönder.

Sammanfattning

OS X Lion är den billigaste uppgraderingen hitintills och kostar 229 kronor att köpa på Mac App Store. Skall vi omsätta värdet på hur mycket smidigare det nu är att jobba i och med fullskärmsläget ihop med multitouchgester i pengar så borde detta vara den dyraste. Att Launchpad och Airdrop inte kommer hela vägen bleknar betydligt i jämförelse.

Det vi pratat om i denna recension är de störa förändringarna – Lion innehåller hundratals småförbättringar som gör vår vardag smidigare, vi kommer att gå igenom dessa i form av videoguider med start nästa vecka.

PS. I och med att nu finns svenskt tal för VoiceOver så finns det ingen som helst orsak för sveriges kommuner att lägga ner hundratusentals kronor på specialmjukvara åt personer med synskador. Det räcker att köpa en Mac.

OS X Lion - Apple®

 • Mattias E

  Snacka om spoiler om ett nytt macradion i första skärmdumpen ;-)

  Men ska ni inte göra ett nytt nu när Lion är lanserat eller ni kommer snabbt ut med ett nytt ”Lion special”?

 • Mattias E

  Trevlig recension.. överlag positiv med med nyanserade vinklingar som kan tolkas som negativa av den ”vanliga” användaren. Snyggt jobbet.

  Ser ut som att macradion kommer att bli *mycket* regelbunden i framtiden och att någon eventuell jingel är på G också… de é najs… ;-)

 • Jonas Berling

  Med tanke på Voice-over på svenka så ser jag uppgraderingen som värd vartenda öre. Jobbar med mac i 1-1-miljö och det lär vara användart för svaga läsare att nu ha talsyntes drekt i OS:et. Sånt har vi betalat 1000-tala kronor för tidigare.

 • John Eriksson

  Jag installerade FileMaker 10 i Lion och det verkar fungera, men det finns inte med i LaunchPad. Någon sa att det bara är appar från appstore som kommer till LaunchPad?

  Det känns inte fel med den omvända scrollningen, men jag gör åt fel håll hela tiden ändå. Kommer så att göra ett bra tag framöver när jag hoppar mellan datorer med olika systemversioner… :)

 • Mattis Bergfur

  Vist funkar spaces för program som inte körs i fullskärm.

  Gå in i mission control, dra det fönstret du vill ha på ett nytt skrivbord längst upp till höger. Där kommer det fram en bild av ett nytt skrivbord med ett PULS tecken på släpp fönstret där. Vips så har du ett nytt skrivbord. :)

 • Det finns massor med sätt att skapa nya skrivbord, a.k.a. spaces. Både det som Mattias nämner här ovanför – men man kan också direkt klicka på ”pluset” så får man ett till virtuellt skrivbord.

  Bild: http://d.pr/mq0

 • CJE

  Multi-touch är lite skitsamma för den som har ett tangentbord och ”vanlig” mus :P

 • Viktor Hansson

  Mitt största problem är utan tvekan bristen på ett fungerande system för flera skärmar. Helskärmar man ett program blir den ena skärmen oanvändabar och programmmet går alltid i helskärm i huvudskärmen. Helt sjukt att de sett förbi detta uppenbara problem då många macanvändare som jobbar med video/bild oftast har mer än en skärm…

 • Peter Esse

  Mattias – se där ja! Räcker ju med att dra upp musen.

  Viktor: det bör komma i en uppdatering kan man tycka.

 • Joakim Östlind

  @Viktor: Jag håller med om det inte är optimalt ihop med flera skärmar. Helskärmsläget är antagligen främst för mindre skärmar åtminstone är det där det fungerar bästa och fyller störst funktion. På en 11″ Macbook Air är det grymt smidigt.

 • Niklas

  jävligt intressant där här faktiskt! ska bli kul att testa, inte minst att dra hem det på mitt mobila internet.
  btw, vilket program använde du för att pixla din kalender i på bilderna?

 • Peter Esse

  @Niklas: Pixelmator står bakom allt bildredigerande här på Allt om Mac.

 • joakim wi

  Hmm, dum fråga kanske.. men varför ska man ha olika skrivbord och… jag har två men jag får dom inte att se olika ut. DVS ändrar jag på ena så ändras också det andra, varför ska man då ha två olika?

 • Lasso

  Inte ett ord om alla program som slutar funka om du installerar Lion.

  Personligen känns Lion som ett nödvändigt ont, en gest genom vilken Apple visar att man fortfarande är ”still going strong”. Men ärligt talat, inte 17 behöver vi ett nytt operativ, det var väl inget fel på SL? Bara jobbigt att behöva köpa nya versioner av Dreamweaver, Fireworks, Filemaker mm. Och dyrt!

  Det ter sig dessutom mer o mer som om Apple låser in oss användare i deras appstores, det var Ok med iPhone, sådär med iPad. Men fel med Mac. Apples storhetsvansinne gör att de producerar massa mjukvaruskräp (nya Final Cut, Pages och annat onödigt som inte är kompatibelt med ens egna tidigare versioner) på bekostnad av riktigt bra innovativa burkar. Hur innovativt känns det egentligen med nya macBook Air??? Been there, done that. Not Apple to me!

  Nej, det blir inget Lion för mig. Men känner jag Apple rätt tvingas jag in i ledet av lovsjungande livegna inom 12 månader eller så, sen slutar alla burkar utan Lion att funka.

 • Joel

  Lasso: Vad menar du med att det inte känns speciellt innovativt med nya Macbook Air?

  Jag har själv tankarna på att köpa en och vill gärna höra vad du tycker om produkten.

 • Martin Z

  ”Alla kommer att vänja sig snabbt och de enda som kan tycka det är jobbigt är de som kör Macar med äldre system eller Windows på exempelvis jobbet. Gummibandseffekten, även den lånad från iOS, hjälper till att förstå när vi scrollar åt fel håll.”

  ganska subjektiv kommentar… Du får gärna tycka att jag scrollar åt fel håll men jag tycker detsamma om dig. Alla kommer INTE att vänja sig snabbt då de kommer att stänga av den ”felaktiga” scrollningen. Och jag tillhör definitivt inte ”de enda” eftersom jag har både ipad, iphone och flera macar som inte har äldre system.

 • Martin Z

  tillägg: jag ser det som att min position över dokumentet (eller whatever) flyttas med scrollningen, dvs vill jag läsa längre ner så flyttar jag neråt. Att svepa direkt på dokumentet är en helt annan företeelse men så länge jag inte har pekskärm så scrollar DU på ”fel” håll. Ursäkta min ton men jag önskar bara att du inte sätter dig över andra på det sättet eftersom jag är övertygad om att varken du eller jag vet bäst… det är en fråga om smak.

 • Jessica Hanmeier
 • Jessica Hanmeier

  Att skrollningen går åt fel håll är mest en vanesak. Att det inte finns fasta rullningslister som indikerar att det finns mer innehåll som är gömt, det är mindre lyckat… form över funktion…

 • Joakim Östlind

  @Jessica: Man kan aktivera fasta rullningslister om man vill, gå in under Allmänt i Systeminställningar.

 • Niklas E

  På tal om Apple mail vs sparrow, jag får inte mail att hantera arkiv/radera-funktionerna i gmail på rätt sätt (vilket sparrow gör). Någon som vet om det går?

 • Peter Esse

  @Lasso: Jo då, det står under sektionen med företag. Vidare så finns det inget som gör dig mer inlåst med Lion än något annat operativsystem. Vidare så är MacBook Air en av de tunnaste datorerna på marknaden och samtidigt en av de kraftfullaste bärbara – på vilket sätt är inte det innovation?

  @Martin Z: Det är en recension, alla recensioner är subjektiva, just denna är skriven av mig. Alltså är det min subjektiva åsikt som räknas – i denna recension. Och jo, du kommer att vänja dig :)

 • Martin Z

  har redan avaktiverat scrollning på fel håll… kommer aldrig att scrolla på omvänt håll. Då blir det windows…

 • Jocke K

  Tycker om fullskärmsläget till 100%. Tyvärr har inte Apple själva gjort alla sina program till det, bla Mac AppStore som naturligt borde vara en fullskärmsapp som iTunes.

  LaunchPad borde vara anpassningsbar så man kunde rensa bort de program som man inte vill ha men det kommer väl.

  Är själv förvånad hur fort det har gått att anpassa sig till den ”omvända” scrollningen, lite missar någon gång men det har satt sig snabbt.

  Det tråkiga är att flera programskapare har tagit tillfället i akt att endast erbjuda Lion-anpassade program via AppStore, t ex VectorDesigner som endast har sitt program för Lion i Appstore och vi med licenser för programmet måste köpa nytt utan att erbjudas något extra. Pixelmator erbjuder iallafall en uppdatering till version 2 så det kändes inte så farligt att köpa den på nytt, såg det som en ren uppdateringskostnad.

  Annars upplever jag att Lion faktiskt har gjort min gamla MBP mycket snabbare igen och har uppdaterat båda produktionsmaskinerna.

  Saknar dock FrontRow. Använde det relativt ofta, det var enkelt och snabbt och gjorde att jag snabbt kunde komma åt mitt iTunes material. Har provat alternativen men tycker inte att fyller mina behov.

  Och som vanligt kommer klagomålen att 5-10 år gamla program inte fungerar, antingen letar man upp ett alternativ eller så uppgraderar man inte en maskin till det kommer en uppgradering eller ersättare. Samma visa har funnits i alla år. Fortfarande klagar folk över att deras program för Windows 3.11 eller Dos 6 inte fungerar i Windows 7 alt System 6 eller 7 program inte fungerar, utvecklingen går framåt och vill man använda ny teknik så kostar det.

  Är dock lite besviken på sidebaren i Finder. Tycker inte om det nya typsnittet, speciellt inte storleken, vill ha lite mindre storlek så man får plats med allt även i små fönster samt att färgen på ikonerna är borta vilket gör att man inte hittar lika snabbt. Sen att Enheter har hamnat under Favoriter är också lite störande. Men det är väl bara att anpassa sig:)

  Synd att AirDrop är begränsat efter hur ny maskin man har. Annars hade det varit en bekväm lösning när man snabbt ska skicka filer mellan maskinerna, får fortsätt med dubbla Dropbox.

  Men uppdateringen till Lion är verkligen värt pengarna. Nu får man bara hoppas att det snart kommer en MacBook Pro utan optisk enhet så att den blir lite mer som Air.

  Men varför har de tagit bort möjligheten med Multigestures i Finder. Tidigare kunde jag svepa med två (eller var det kanske tre) fingrar för att gå tillbaka i nu fungerar det tyvärr inte längre. Och att kunna gå tillbaka med en gesture istället för att trycka på tillbakaknappen i Safari har fungerat i Snow Leopard.

  Och nu kanske man kommer börja använda Dashboard, men Apples sida för Widgets är tyvärr enligt mig dåligt utformad så den kommer nog att avaktiveras som tidigare.

 • Dan

  Usch, Spaces kommer jag verkligen att sakna. Helt plötsligt är jag inte alls ledsen för att jag inte kan uppgradera pga PowerPC-program… Jag har ett väldigt bra system för att att flytta från rätt program till rätt program baserat på vilken space dom alltid ligger. Jag tyckte att Spaces var rena himmelriket när det kom, så jag får nog vänta tills det kommer någon tredjepartslösning som innehåller samma funktionalitet…

  Avsaknad av spara som låter inte så smart. Det är ofta som jag skapar nya dokument genom att använda ett gammalt som mall. Jag misstänker att det kommer att komma tillbaka i en senare version…

  Gmail-mappar som inte används är inget problem i Mail i tidigare versioner heller. Man går bara in i inställningarna på Gmail och talar om vilka undermappar som ska delas ut via IMAP…

 • Ante S

  @Dan Spaces finns kvar i Lion. Man har bara flyttat inställningarna för Spaces från system inställningarna till Mission control. Man måste lägga upp dem på nytt när man har uppgraderat till Lion.

 • Dan

  @Ante: Ok, finns det kvar inställningar så att man kan styra program till specifika spaces? Men det går bara att gå höger och vänster va? Dvs inte upp och ner också vilket gör att man kan hoppa snabbt mellan olika spaces…

 • Pernilla

  Är det någon som vet hur får man bort/bytar plats på ikonerna uppe i menyraden? där har apple missat en del essentiella behov… vill att mitt användarnamn inte ska stå där jag är van att klockan ska visas!!

  För övrigt kan man stänga av den omvända rullningen i systeminställningar :) (så att man inte som jag hindras i sitt arbete genom att en invand rörelse negeras)

  sen undrar jag om någon vet hur man gör för att få bort den ”animationen” som uppstår när dashbord visas? jag vill att det ska visas som det gjorde innan, blir yr av den nya fvisningsunktionen. Där har apple nog inte tänkt att större skärmabilder kan påverka hur man upplever visningstekniker…