by • 22 november, 2008 • MacradionComments (18)254

Macradion #15 – Piratkopierare är vi allihopa (utom Gabriel)

Macradion

I dagens Macradion förfäras vi åter igen över film- och musikindustrins dumheter. Vi dissar MMS men berömmer Apples förmåga att lämna det gamla i sticket samt en hel del annat.

Sponsor

Draytek

Länkar

HDCP (Macfeber.se)

MMS till iPHone (Macworld.se)

Apple Cinema Display 23″ borta (Macfeber.se)

Så blir du spelskribent (Macspel.nu)

iClarifier (Griffintechnology.com)

Coda (Panic.com)

MacTV (Mactv.se)

Prenumererar du har filen antagligen redan laddats ner till dig annars hittar du oss via iTunes Store (kan vara några timmars fördröjning från när det här skrivs) Detta gäller numera även iPhone och iPod touch.

 • antonsilver

  Jag sitter här och arbetar fram ett hat samtidigt som lyssnar när ni spyr galla över film/musik branschen. Det är verkligen hemskt att de inte förstår att dödar sig själva och desperat kastar ur sig nya skydd i fallet. Kidsen går aldrig att stoppa och de lägger hällre sina pengar på folköl iaf så det finns egentligen ingen förlust för bolagen hos den målgruppen. Själv känner jag att jag gärna skulle betala för mig för film förutsatt att det är lättillgängligt och smidigt (aka. apple TV-style) samt att priset är motiverat. Det är sinnessjukt att man får en mer begränsad produkt som kanske inte går att använda i alla sammanhang som man skulle vilja, Bara för att man betalar för sig.

  Ang. Spel på mac så blev jag glatt överraskad när provade spela som Deathknight på min nya macbook pro. Skärmen är helt fantastisk. World of warcraft kommer jag nog fortsätta spela på min imac av ergonomiska skäl. Men det funkar toppen. Aldrig sett något liknande på en bärbar. Frågan är väl hur den håller sig mot en PC i samma klass. Jag kan tänka mig att macen är lite mer ‘choppy’. Har inte hunnit prova några andra spel då jag haft fullt upp med installation av alla andra program. Om någon är intresserad av att veta hur ett specifikt spel lirar på en mbp så är det bara att höra av sig så ordnar jag det.

 • Hej! Tack för avsnitt 15. En påpekan bara, som jag tänkt på när jag lyssnat på de senaste avsnitten – det heter Windows Vista, inte Windows Wista (med tanke på uttalet alltså) :)

 • Bipen

  Tack för det nya avsnittet. Angående vad Gabriel sade om Apples priser och valutakursförändringar. Jag tror inte Apple bygger in någon slags marginal för det i priserna. De sänker inte när t.ex. dollarkursen går ned och inte heller höjer när kursen går upp. Ett tydligt exempel är Alu iMacen. Där sjönk dollarn från nästan 8 SEK till 6 SEK. Apple sänkte inte och nu när den gått åt andra hållet har de inte heller höjt. Jag tror att det jämnar ut sig för Apple.

 • Bipen

  Jag hade 10 minuter tystnad i slutet av avsnittet? Olycksfall i arbetet eller något spex i min iTunes?

 • Gabriel Malmqvist

  Bipen,

  Det var precis detta jag menade. Att Apple bygger in marginaler i sin utländska prissättning för att slippa justera priset vid minsta valutafluktuation och ändå samtidigt kunna räkna med minst en viss minimimarginal på sina produkter.

 • jonas

  Inleder med att tacka för ett mycket underhållande avsnitt!!
  Det är helt underbart att höra Peter spinna igång och spy galla över musik- och filmbolagen!!! Peter, du är riktigt i ditt esse ;-)
  Jag kan bara hålla med men jag tycker ni missade en liten detalj… det faktum att många vant sig att piratkopiera och ju längre bolagen håller på som de gör blir det allt svårare att få människor att göra sig av med denna vana.
  Sen kan jag tycka att det är mindre piratande att tanka ner en 700 MB avi-fil jämfört med en full 4 GB DVD-rip. Jag kan se det som en preview, gillar jag filmen så köper jag den ofta på DVD när priset gått ner för att få bättre kvalitet och extramaterial.
  En sak som förundrar mig är hur man prissätter ny musik och film… hur kommer det sig att de kan kosta så lika när det är sååå oerhört mycket dyrare att spela in en film jämfört med en musik-CD?? En musik-CD borde vara mycket billigare!! Jag vet att filmindustrin kompenserar med merchandise men å andra sidan får musikindustrin STIM-pengar. Jag fattar det inte!
  Jag tycker dock inte det är alls konstigt att det säljs mindre musik när vi har kommersiell radio som tycks ha till uppgift att spela sönder all ny musik som släpps. De som lyssnar på typ Rix FM, Mix Megapol eller liknade – varför ska de betala 149:- för en CD när de kan höra samma låt 10 ggr per dag?? Jag bara undrar…

  Jag kan inte mycket om spel på macen men om jag skulle intressera mig för det skulle det nog handla om skräck-spel… finns det ruggiga spel som ger den där härliga obehagskänslan man kan känna i bra rysare på TV, t.ex. spanska ”REC”?
  Kan ni inte berätta och tipsa om bra skräck-spel, t.ex. hur är Silent Hill-serien? Nu är jag spelhandikappad pga. av min MacBook. Vad finns det för underhållande spel som funkar på MacBook? (Ska kolla lite på MacSpel)

  Tack för ordet :-)

 • Peter

  Riktigt bra avsnitt den här gången. Lamom längd på det tycker jag också.
  Jag satt och väntade och tänkte….nu är det nog snart slut….men så fortsatte avsnittet längre.
  Det gillar jag väldigt mycket.

  Kan också säga att detta avsnittet av macradion laddade jag ner direkt i min ipod touch med den ny mjukvaru-uppdateringen 2.2 och funkerade riktigt smidigt.

  Angående piratkopiering så kan jag hålla med er om det jag ni säger att alla dessa regler med DRM-skydd och annat det tillför ju bara krångligheter för oss som verkligen är ärliga och betalar för oss.
  Jag piratkopierar inte själv. Försöker undvika så mycket det går i alla fall för jag tycker det känns ärligare att köpa musiken eller så och betala för sig.
  Men samtidigt så tycker jag att musikbranschen borde kunna komma på någon smartare lösning på fildelningsproblematiken än det som finns nu.

  Det borde ju finnas något sätt där man kan premiera de som köper musiken lagligt och jag tror också att lättillgängligheten är något som måste förbättras för de lagliga. Då tror jag också att många skulle vara villiga att betala för sig.

  Jag tycker ni är väldigt duktiga på att föra er i tal. Ni är lätta att lyssna på.
  Och du verkar ha väldigt många bollar i luften samtidigt du Esse med en ny sida om MacTV och så vidare.

  Och så vill jag säga det angående iLove. Jag vill gärna skriva för tidningen och skulle bli glad om jag kunde få skriva något litet i alla fall i nästa nummer.
  Får jag det????

 • Xelo

  Bra avsnitt! Kul med variation på ljudjinglarna. Dock börjar jag bli rejält trött på DryTeks (stavning?) tjatiga reklam som spelas flera gånger i samma avsnitt. Kan de inte komma med en ny inspelning att variera med?

  Annars så tycker jag Macradion blir bättre och bättre. Ni pratar om mycket annat än vad man kan läsa på macrumors förstasida, vilket är bra. Cliffhangerhistorien är t.ex. väldigt intressant, och ni kommer med många bra egna synpunkter och idéer.

  En sak bara, Gessle uttalas som det skrivs, inte Jessle :)
  Och han gör inte så pjåkig musik ibland.

  Tack för ett bra program!

 • Peter

  Xelo: Min brorsa säger jessle också fast det heter ju Gessle såsom det stavas

 • Zop

  Bästa avsnittet av Macradion än så länge. Ser fram emot nästa.

 • Micke

  Kul och bra att ni tar upp ämnet fildelning. Det behövs folk i media som tar upp detta och som framförallt kommer med bra idéer, vilket ni gör! Fortsätt med det!

 • Ken Burns Effect

  För bövelen, det heter inte B.E. såsom Hå Pe utan som i vara, existera!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Be_Inc

  Han den där halvfete, blonderade, numera utmärglade slaskmusikmakaren heter väl P Gössel.

 • Ken Burns Effect

  För bövelen, det heter inte B.E. som i HåPe utan som i vara, existera!

 • Ken Burns Effect

  Varför accepteras inte kommentarer med länkar?

  Och den där halvfete, blonderade, numera utmärglade slaskmusikmakaren från Tylö heter P Gössel, inget annat.

 • Hej!

  Skitkul att ni gillar det vi gör :) Peter, vill du skriva för iLove gör du nog bäst i att mejla mig direkt.

  Nästa avsnitt kommer att bli ännu bättre med en ny grej som jag tror att ni kommer gilla :)

 • Peter

  Esse, när ungefär förväntas nästa avsnitt komma.
  Blir ju så nyfiken nu när du hintar om en ny del i programmet

 • ED

  Tack för ett nytt avsnitt. Håller med er om film/musik branschen, riktigt skönt att höra. Hoppas dom snart fattar detta.

 • Fabz

  Är det bara jag eller missade Peter och Gabriel helt att kommentera debatten som rasar om Ipred-lagen som av allt att döma ser ut att gå igenom? (om jag förstår det rätt handlar det om att musik/filmindustrins företrädare kan kräva ut användaruppgifter från internetoperatörerna om vem som sitter bakom ett visst IP-nummer) Jag skulle gärna vilja höra er berätta mer om denna och vad den egentligen innebär!

  Personligen kan jag tycka att det är rätt märkligt att upphovsrätten gäller 70 år efter upphovsmannen död! Som jag ser det är uphovsrätten en slags patent på sitt eget verk. Då inser man snabbt att en patentlängd på 1 livstid + 70 år ju är helt orimligt. Jämför tex med vad det kostar att utveckla ett läkemedel – där kan man endast behålla ett patent i 10 år.

  Att producera musik idag har blivit otroligt mycket billigare än för bara 10 år sedan. Vem som helst kan göra en hit med en stor portion fantasi, en mac och gott om tid. Att producera film är fortfarande förenat med en viss kostnad – även om det är mycket billigare nu. Jag tycker att patent och upphovsrättstid ska vara hyfsat korrelerade till prestation. Kort sagt: varför inte korta upphovsrättstiden till ett år på musik och kanske 2-3 år på film? Så hinner bolagen tjäna en hacka – och vi andra får tillgång till en enorm allmänning av kultur, film och musik.