by • 29 januari, 2009 • MacradionComments (15)359

Macradion #21 – Sist men inte sämst

Macradion

I veckans avsnitt av Macradion får vi äntligen chans att dissa alla andra medier, detta då Steve Jobs kommer upp till diskussion. Peter Esse avslöjar vad han tycker om iLife ’09 och hyllar detaljerna i iWork ’09.

Vi tackar som vanligt våra kära sponsorer Kullander och Microsoft och vår redigerare Andreas Nilsson!

Länkar

Prenumerera eller lyssna direkt via iTunes Store.

 • Pierre

  Wohoo!

 • Johan

  Härligt!

  Tog hem iWork ’09, ser intressant ut, mer funktionalitet nu,
  får kanske kolla på deras videor m.m.

  Sen är jag fortfarande chokad över att iTunes har DRM fri
  musik, den dagen trodde jag aldrig skulle komma…

  /Johan

 • olle

  trevligt avsnitt…

  tycker dock det är helt sjukt att ni kör med 320kbps AAC för en tal-podcast, det är verkligen extremt overkill och en 128kbps AAC skulle säkert låta exakt lika ”bra”, med 40% av filstorleken

 • Johan

  Tänkte bitcha lite över Microsofts hemsida…så såg jag att dom har gjort om den, är den inte lite macig nu :-o

  Skulle ladda ner Office:mac, men trial finns tydligen bara till Windows?

  Undrar lite över iLove.se, stackars lilla mig blir ju nästan stressad, två sekunder efter att man har kommenterat så är ju den artikeln prehistorikal/längst ner på sidan, osso vill dom att man skall kommentera – jag förstår inte riktigt, eller är det bara jag som har vaknat på fel sida – hur upplever ni det?

  Kanske jag bara vill ha en kommentarlogg för hela iLove?

 • Svannte

  Var är Gabriels ”Apple’s Historia”.
  Kul att iMovie har blivit bättre, men jag saknar stillbildstillägg. Eller det kanske finns något finurligt kortkommando som fixar det?
  Sen måste man kommenterar herr Esses lilla passus angående iPhonepriserna i Sverige och vårt ”icke medlemskap” gällande emu. Som husägare är jag glad att vi röstade för vår KRONA. Räntorna har varit lägre än i många s.k emu-länder och det har istället innburit att man har kunnat konsumera exempelvis en MacBook Pro samt iPhone.

  /svannte

 • Hej!

  Tack för ännu ett trevligt avsnitt av världens bästa podcast! :)
  Trevlig helg
  Axel

 • Johan

  och avsnittets slut-låt var riktigt ösig må jag säga! är det något på gång med o göra musik till försäljning typ, eller är det bara för dé é kul /läggs ut gratis.

  Sen kan jag inte släppa pianolåten, var inne på Musikbörsen (här i Malmö..) tänkte kanske försöka lära mig lite spela själv, Tipps: dom har en drive på priserna just nu!

  Är inte Mac lite dominerande i musikstudios också?!?

  Nej nu skall jag sluta kommentera sönder o samman denna stackars site! Antar att Mac användare är mer sansade (och framför allt över 14år :-) ) ?.. jämför idg.se speciellt när Linux VS Win VS Mac kommer upp…

 • Andreas Nilsson

  Johan!
  Musiken är (kommer) att finnas på iTunes i framtiden.
  Jag håller just på med att försöka se vilket bolag som är mest intressant för mig och min musik, vi håller på att se hur vi skall lägga upp musiken där antingen lansera Linda som egen artist med min musik eller så kommer jag enbart syssla med skriva musik till andra artister.
  Den instrumentala musiken är också ett kapitel i sig, finns marknaden så finns även ett intresse där att fortsätta skriva musik, även detta kommer kunna finnas på iTunes framöver.

  Så det är rätt att jag satsar på musiken igen!
  För dyr hobby att bara leka för det är kul i alla fall i dessa nivåer.
  Beträffande Mac i musiksammanhang så har den en dominerande plats i de flesta studios idag.
  Logic och ProTools är branschledande.

  Börja lite smått med musik:
  Köp ett midikeyboard och lattja lite med Garageband önskar det fanns på min tid när det begav sig :)
  Då var det en Roland D50 och CD skivor man spelade till istället..
  Garageband räcker till att lära sig spela och leka runt, men när man vill börja göra musik och inte känna gränser i allt och även jobba med riktigt mjukvarusyntar, inspelning i Audio osv så är Logic en bra övergång.

  Vad gäller datorn så kan den aldrig bli för snabb, jag sitter själv med en Mac Pro 8 Core för att kunna använda virtuella mjukvarusyntar i Logic då min Macbook Pro 2,8 gick bet fick Gabriel bli vid den istället.
  All musik spelas in från midiklaviatur och även alla instrument är spelade (inga loopar från GB)
  Bara ljudbiblioteket med alla ljud till dessa mjukvarusyntar från t.ex Spectrasonic samt East West tar upp 50GB vardera på disken, ett pianoljud kan vara 600Mb stor och till detta effekter mm, det får datorn att jobba hårt när man gjort en låt med 10-15 spår från sådana pluggar :)

  Kolla in East West för att lyssna lite på ljuden i dagens kanske 85-90% av den musik som läggs i stora Hollywood filmer kommer från dessa bibliotek:
  http://www.eastwestsamples.com/details.php?cd_index=1046
  http://www.eastwestsamples.com/details.php?cd_index=1071

  Om du gillade Pianosnutten så finns en del till på min sida och flera hundra på min hårddisk från 5 år tillbaka :) Mkt skisser och ideer så det kanske kommer upp ngn ny i nästa Macradion, det enda som är min motgång nu i livet är tiden som inte riktigt räcker till allt!

  http://www.motif.se/Andreas/page5/files/Tears.mp3

  Mvh/Andreas N

 • antonsilver

  Har det hänt något med avsnittet? Kan inte få ner det på någon av mina datorer. Får upp felkod 3250 när jag försöker tanka hem eller stream-lyssna. Samma direkt från iphonen över 3G

 • Prova igen Anton.

 • Erik Horned

  Tack för ännu ett bra program!

  Med er i lurarna går handdisken ofantligt mycket lättare.

  Jag gillar generellt mixen av ämnen i era program. Gabriels Apple-historik är intressant, men måste vägas upp av lite lättsammare samtalsämnen för att göra ett bra program. Just i avsnitt 21 blev det en övervikt åt det lättsammare hållet, men så länge ni varvar ”tunghetsgrad” mellan de olika programmen är ju även det okej.

  Jag tycker att det skulle vara intressant om ni en gång för alla redde ut vad Macen är bäst på och vad PC:n är bäst på (om något;))? Ämnet har väl ältats en del, men det vore intressant att höra vad ni har att säga om ämnet. Jag och mina vänner brukar uttrycka det som: ”Vill du spela spel och surfa porr med din dator ska du ha en PC. Vill du arbeta med din dator sak du ha en Mac.”.

 • Johan

  Tack för ett lång svar Anderas / kör hårt! (glöm inte o sova ngr timmar per natt bara, annars kommer du att gå isönder)

 • Örjan

  2009-02-01 kl 10.11 Senaste programmet går inte att ladda ner, (fel =-3250)

 • kg

  Det senaste programmet var lite tunt och ni missade att gratulera Macintosh på 25-årsdagen… 24 januari 2009 fyllde Mac 25!!

  Här är utkastet till inbjudan till det kommande macpartyt; http://www.natbilagan.se/mac25.jpg

 • Örjan, nu skall det gå igen.