by • 25 februari, 2009 • MacradionComments (19)368

Macradion #24 – Gabriel rasar

Macradion

Idag börjar vi smått med att kritisera de analytiker som vågat sig på att spekulera utan att fråga oss innan. Steve Jobs fyller 54 och är det en äkta Mac mini vi fått se surfa runt på nätet? Men absolut viktigaste är ju förstås Safaris nya utseende!

Vi tackar våra sponsorer Kullander och Microsoft samt redigerare Andreas Nilsson.

Lyssnar gör du bäst via iTunes Store.

Länkar

Veckans rekommendationer

 • Pierre

  Ser fram emot det nya avsnittet men händer inget i mitt iTunes.

 • Peter Esse – Snabbare än en RSS-feed™ eller för att skriva i klraspråk, prova nu :)

 • Pierre

  Sådär!

 • Mattias Edeslätt

  Har inte tänkt på det innan, men spelar ni in macradion på ett fik eller restaurang? Hör sorl ifrån människor och slammer ifrån porslin i bakgrunden.

  Kanske man kan få sig en kopp kaffe och få se macradion live någonstans i Malmö?

 • Ulf Kronman

  Hej och tack för ett trevligt program. Lyssnar på Macradion som podcast när jag promenerar till jobbet.

  Blev nyfiken på Safari 4 beta (fast jag kör Firefox) efter ert snack om de konstiga flikarna och laddade ned det till min MacBook med OS X Tiger. Bombar direkt vid start…

  Blev också nyfiken på ClickToFlash, men den kräver ju Leopard och är baserad på WebKit (bara för Safari alltså?), så det var ju ingen höjdare för min konfiguration, speciellt inte som Safari 4 beta skrev över min gamla Safari.

  Tur att man har Firefox…

 • Ulf, det följer med en avinstallerare om du vill återställa till vanliga Safari.

  vänligen
  /P

 • Ulf Kronman

  Hej,
  det var sannerligen ett snabbt svar!

  Nu är det så att jag inte bryr mig så mycket. Eftersom jag kör PC på jobbet är det enklare med Firefox, så att det blir lika, dessutom är jag rätt nöjd med FF. Fast hastigheten i JavaScript-renderingen verkade ju intressant.

  Jag blev lite förvånad i den oÄppliga-installationen av Safari 4 som krävde omstart. Kanske ska jag testa en avinstallation och se om den också kräver omstart.

  Hursomhelst; tack för snabb hjälp.

  // Uffe

 • Ulf Kronman

  Skarp beta-varing utfärdad!

  Det visade sig mycket riktigt att avinstallationen av Safari 4 beta krävde en omstart, som dessutom bombade datorn totalt! Svart skärm och ingen uppstart överhuvudtaget.

  Just nu har jag för första gången i MacBookens 2-åriga historia en totalt död burk (detta skrivs på min fungerande PC).

  Denna beta-upplevelse var sannerligen inte i paritet av vad jag väntar mig av Apple. Inte ens på Windows har jag fått hängningar av denna grymma typ på de senaste åren.

  Nu ska jag gå och leta upp OS X skivan…

 • Ulf Kronman

  Hej igen,
  en liten uppföljning på min tidigare beta-krasch.

  Macken hamnade i ett riktigt dödläge; efter avinstallationen av Safari 4 beta som krävde omstart ville den inte boota upp. Den fastnade med svart skärm i ett läge där man kunde höra att processorn jobbade (fläkten gick upp i varv) men inget hände på typ en kvart. Dessutom var datorn helt utan kontakt med tangentbord och CD-läsare. När jag matade in OS-skivan hände inget och jag kunde inte ens mata ut den. Det gick inte heller att göra reset på parameterminnet.

  Efter att ha gett upp och stängt av datorn ett tag och sedan startat den igen bootade den långsamt upp som vanligt och den gamla versionen av Safari låg på plats. Skumt. Är det någon som har sett något liknande beteende av en avinstallation?

  Vad är det i Safari 4 som gör att man behöver starta om systemet vid installation? Är det någon Leopard-funktionalitet som installeras tillsammans med webbläsaren? Kräver installationen av Safari 4 beta för Leopard också omstart?

  Summa summarum kändes denna minnes-beta inte alls i paritet med vad jag förväntar mig av Apple, snarare i närheten av en installation av en beta av Internet Explorer från förra årtusendet.

 • Tack för ännu ett bra avsnitt. Men nästa gång ska jag banne mig ta och räkna antalet ”väldigt väldigt” från Mr Gabriel och sataniska skratt från Mr Esse. :-)
  Nån som vill vara med och slå vad om antalet?

 • Elizabeth

  Hej.

  Blev intresserad och lite nyfiken på ClickToFlash som Gabriel rekommenderade i macradion # 24. Är dock osäker på om detta program fungerar för mig som kör PC med Windows Vista? Känner ni eller någon läsare till hur det förhåller sig med kompabiliteten angående det?

  Har laddat ned Safari 4 och försöker lite trevande sätta mig in i dess funktioner. Där får man en god hjälp och ett bra stöd av, framför allt Peter Esses inlägg på Love.nu som jag har som RSS direkt i MS Outlook. Ett stort tack för det!

  Mvh

  /Elizabeth

 • Erk

  tack för ett underbart avsnitt som vanligt :P innan har jag använt chrome på min pc. det funka bra men de e FULT. Safari 4 skulle lika gärna kunnat heta Google Chrome. top sites kommer väll från chrome samma sak gäller väll flikarna/tabbar. Safari 4 e en snabbare bättre snyggre version av chrome, på pc sidan i allafall. en fråga bara när jag ska välja vilken hårdisk jag vill instalera safari 4 på så står det:

  du kan inte instalera Safari på den här volymen.
  ERROR_SEC

  130 Gb kvar på hårdisken. vad ska jag gjöra. dette felet på min iMac från i sommras

  //Erik

 • Erk, det är nog för att du inte har de senaste uppdateringarna installerade, kör igång programuppdateraren!

 • Svannte

  Jag har inte träffat på en ”bombad” dator. Däremot så funkade inte Safari vid en installation av betan. Däremot funkade det efter ytterligare en omstart. Men, det är ju en beta. Rekomendera att ”installera” Safari Tweaks, om man inte trivs med flikarna i toppen. Själv har jag lite svårt för flikarna i toppen, men tycker däremot att flik-typsnittet är betydligt smidigare än det gamla.

  Bakgrundsljudet är ok, förutom ”koppen som låter” kommer tillbaka var 10:e minut. Skulle önska att ni redigerade bort det ljudet eftersom mina gamla blekinge-öron börjar bli lite känsliga.

  Eftersom ni är betydligt mer initierade i Apple-världen skulle det vara kul om ni kunde sia om när Pro-programmen kommer att uppdateras. Det pratas väldigt mycket om hårdvara och konsumentprogrammen som iLife och iWork. Själv är jag därmot mer intresserad vad som händer med ex. Logic nu när konkurrenterna släppt minst en uppdatering per år. Men det blir nog till att vänta eftersom ytterligare hårdvara kom idag. Och jädra vilka prishöjningar det blev på iMac.

  /svannte

 • antonsilver

  Komigen nu Peter! Jag har en sjukdag idag och jag tror bara att Macradion #25 kan bota mig :)

 • Andreas

  antonsilver: Macradion 25 är klar sedan igår så det är bara Peter som skall få tummen ur :)

 • Danne

  Peter Esse, hur fan kan du välja Mc Donalds före MAX hamburgare.

 • Marthin

  Hej!

  Tack för ytterligare ett bra avsnitt!

  Några reflektioner på Safari 4. Jag håller inte med Gabriel om att ikonen längst ned till höger i fönster nödvändigtvis behöver symbolisera justering av fönsterstorlek. Personligen har jag alltid sett den ikonen som en symbol för dragbar yta och då passar den in ganska bra även i nya flikarna.

  En annan självklar reflektion som jag väntat mig från er är att gränssnittet i Safari 4 återigen får en att misstänka att OS X håller på att anpassas för Touch-skärmar. Det började med Av och På reglagen under Systeminställningar (se Time Machine t.ex.) samt Coverflow i Leopard vilka båda känns ganska touch-vänliga. Sen förändringarna i iTunes 8 med hur Artister, Album mm presenteras i gridvyn. I Safari 4 finns TopSites plus att historik och bokmärken nu kan visas med Coverflow. Även nya flikarna känns naturliga i ett ev. touch-OS. Ska bli intressant att se vad som kommer eller om det bara är tillfälligheter. Personligen har jag svårt att tro på att man ska sitta och kladda med fingrar på skärmen. Vad tror ni?

  /m

 • Jon

  Lyssnade igenom gamla macradioprogram idag, mycket trevligt och informativt =) Som svar på er undran varför Macs första kvartal är okt, nov, dec så beror detta troligtvis på bokslutsår. Bokslutsår brukar löpa aug till aug. De trevliga göteborgska elektroniknissarna har lärt mig något iallafall =)