by • 2 juni, 2009 • MacradionComments (12)230

Macradion #36 – Preludium till WWDC

Macradion logo

Veckans Macradion summerar rykten och krossar drömmar inför det stundande WWDC. Vi får också tillfälle att prata om den ständiga brudtärnan Palm Pre och Peter får äntligen möjlighet att redogöra för finesserna i sin nya svarta låda.

Veckans länkar:

WWDC ‘09

Förhandstitt på Palm Pre

Palm Pre + iTunes = sant?

Dells kvartalsrapport

iPhone får kompass och autofokus

Macworld 2000: Aqua

Daring Fireball: Marble

Daring Fireball: The Next iPhone

Bubba


Stort tack till vår sponsor Kullander och vår redigerare Andreas Nilsson.

Lyssna på veckans avsnitt och prenumerera på framtida episoder via iTunes Store.

 • André

  Jag kommenterade det här redan på Macradion 33, men inget har ju hänt *HOST HOST* så jag får skriva igen (pre lyssning, så inget om innehållet): 90+ MB för pratradio på 50 minuter är vääääldigt onödigt mycket. Ett avsnitt av The Low Blow (fightlinker.com) på 80 minuter t.ex. är kring 35 MB och då är ljudkvaliteten alldeles utmärkt. De kör på 48 KHz, 64kbps – ni kör på en galen bitrate, 256. Det är som att frakta en näve grus i en 24 meter lång och 30 ton tung långtradare, när en hink hade räckt utmärkt :-)

  Alltså, mest är det för att jag inte vill behöva radera något från min iPhone… men fundera på det.

 • Martin

  Jag håller med föregående talare!
  Det är ju alltid trevligt med bra kvalité på ljudet, men tar lång tid och tar plats när filerna är lite större.

  Är det någonting som ni kan kolla över så vore det super!
  Tack förresten för veckans avsnitt, kommer mycket spännande att se vad som kommer att släppas/visas på WWCD nästa vecka!

  /M

 • Skall kolla på detta, kvalitén går före storleken dock :)
  Funderar på att höja till 320 bitrate istället, hehe nejdå vi kan köra nästa avsnitt i bitrate 128 och se om det blir lika bra.
  Anledningen är att den Bounce som Logic skapar blir sämre med lägre bitrate, alltså vissa volymer som automatiskt normaliseras får en konstig effekt så att t.ex Peter låter jättehögt och massa nivåer spökar.
  Man kan också konvertera detta efteråt från t.ex Itunes men som sagt vi skall köra på 128 i nästa avsnitt det blir en kompromiss.. jag skall stå helhjärtat för min musik också och som musiker låter man inte sin musik spelas i bitrate 64, det gör man bara inte :)

 • Håkan

  –>Andreas

  Fast vad skall man med hög bitrate till när Peters mikrofon är så usel? Se till att grabbarna sitter i något utrymme som inte ekar så förbannat och med hyffsade mikrofoner så skulle mycket vara vunnet.

 • Håkan!
  Den är inte usel, Peter råkade spela in halva avsnittet med micken felvänd ;)
  Men visst blev det bättre från mitten av programet när Peter fick ordning på detta ?!
  Jag sitter 40 mil från inspelningsplatsen och vad herrarna gör när de spelar in har jag ingen aning om, däremot försöker jag göra mitt jobb och göra det bästa av det material jag har på mitt bord!

 • Jens

  Gillade speciellt Bubba avsnittet. Har varit intresserad av en sådan. Bra att få höra vad en ”Macnisse” tycker om den.
  Hur funkar den med Squeezebox? Såg att de uppdaterat med SqueezeCenter.

 • Anton Silver

  Gabriel, lingvistik är något du verkar ha bra koll på, Men kan det verkligen heta Keynot(et)? Keynoten måste väl vara en bättre försvenskning av ordet?
  Superbra avsnitt i vanlig ordning. Nu är det bara att hålla tummarna!

 • Ingen skugga skall falla över vår superredigerare Nilsson. Det är jag som var full och satte micken åt fel håll. Det kan ju te sig konstigt dock med tanke på att jag är en hyfsat insiktsfull person samt inte druckit alkohol på 2 månader.

 • Simon

  Jag tror nog att sannolikheten för att Apple presenterar Snow Leopards ‘Marble’ interface på WWDC är 90 %. Om jag inte minns fel skedde samma sak med Leopard, att developer-betor seedades under flera månader och på en presskonferens presenterade de nya interfacet som sedan släpptes månader efter. Samma sak lär ske med Snow Leopard.

 • Gabriel Malmqvist

  Simon,

  Fast i Leopards fall så var det ingen radikal förändring av gränssnittet utan snarare bara en av många små justeringar som Apple alltid har gjort mellan de olika versionerna av Mac OS X. Det nya gränssnittet ”Marble” är, enligt vad ryktena gör gällande, en mer genomgående förändring, kanske mer jämförbart med bytet från ”Platinum” till ”Aqua” (Mac OS 9 till Mac OS X), snarare än bytet från ”Brushed Metal” till ”Smooth Metal” (Tiger till Leopard). Alltså kommer både Apple och programutvecklarna att behöva mer tid på sig att justera och polera för att resultatet ska bli bra.

  Men för min del lever också hoppet om ”Marble” ännu.

 • Gabriel Malmqvist

  Anton Silver,

  Jag håller helt med dig om att ”keynoten” låter bättre än ”keynotet”. Det kan ofta vara lite klurigt att klämma in anglosaxiska ord i svenskan utan att det skär sig alltför mycket. Jag har som mål att, då det är lämpligt, försöka ge låneorden ett svenskt ord som bihang för att då kunna följa gängse regler vad gäller böjningar och ändelser. I detta fallet så hade det nog varit bättre om man i bestämd form singularis sagt ”keynote-presentationen” istället för både ”keynoten” och ”keynotet”.

  Ibland kan det dock skilja sig något mellan ambition och prestation och då hoppas jag att ni lyssnare kan ha överseende med detta. :-)

 • Ken Burns Effect

  Varför ge MS ett ben och visa Marmor i förväg!

  Det kommer som en One-more-thing fem i tolv.