by • 16 augusti, 2009 • MacradionComments (17)292

Macradion #45 – Extremt pördigt

Macradion logo

Nattsömnen blir lidande och vännerna får stå åt sidan när Gabriel Malmqvist, stolt nybliven pappa till en fantastisk skapelse på 135 gram, ömt och kärleksfullt vårdar och bekantar sig med sin nya mittpunkt i livet.

Rösta på oss i Svenska podradiopriset 2009!

Stort tack till vår sponsor Kullander och vår redigerare Andreas Nilsson.

Lyssna på veckans avsnitt och prenumerera på framtida episoder via iTunes Store

 • Tack för ett trevligt avsnitt!
  Jag tycker själv att Kullander ger fantastisk service och har trevliga butikssäljare! Besökte själv Macforum i Göteborg i förrgår, då det inte alls var samma service och det värsta av allt var att personalen hade röda tröjor, inte alls Macigt. Men det var en stor och fin butik, och ser fram emot att se en lika grymt snygg och stor butik i Malmö! Kanske nästan ännu snyggare!

 • 135 gram, vad kan det vara för skapelse?

 • Pierre

  iPhone

 • soft

  Något ni glömde nämna är att sättet att se Sökrutan och Adressfältet i Safari på iPhone är nytt sedan 2.1 eller 2.2.

  Tidigare såg det ut så här, vilket jag personligen tyckte var bättre:

  http://www.askdavetaylor.com/1-blog-pics/iphone-safari-adt.png
  http://images.intomobile.com/wp-content/uploads/2008/02/iphone-safari-search.jpg

  Jag håller därmed med vad ni nämnde om nuvarande utseende.

 • Otto

  Varför inte använda adressfältet till både adresser och sökningar. Skriv in vad du vill och välj sedan antingen ”go” eller ”search” med två snygga knappar ovanför tangentbordet. Borde väl vara en smidig lösning. Vad säger du gabriel? Kan det vara värt en förhandsvisning på kullander?

 • tobiaz

  Tackar för ett pördigt avsnitt!

  Har ingen större erfarenhet av kullander, men jag tycker jag borde vinna biljetterna för att den 28:e augusti är min födelsedag! ;-)

 • Diffen

  Tja

  Tack för ett kalasprogram som alltid. Sitter och lyssnar igenom alla programmen för att det är bra underhållning och trevliga fakta. Dock börjar tjejen gnälla lite eftersom hon inte är så inne på datorer.

  Kör du Windows på din Mac när du ska lira wow Peter? Jag körde in wow på min macbook pro och det flöt på riktigt fint. Funderar skarpt på att köpa en imac och lira på den istället för min sura windows maskin.

  En annan sak, vip biljetterna vad gör dom igentligen? Får man komma ”backstage” och kika läget? :)

  Tack för ett bra program!

 • Grymt.
  Har du äntligen skaffat iPhone nu.

  Och börjar ni också använda ordet pördigt.
  Ganska bra ord faktiskt

 • Mattias Edeslätt

  Klart man får komma på förhandsvisningen.

  Efter att ha varit en nöjd kund hos Macsupport i Lund och Malmö där datorerna har inhandlats så har man efter två besök hos Kullander fått insikten om vad riktig och trevlig service innebär. Dessutom så har möjligheten att bli expiderad av en känd mediaprofil utan hybris (wink…)

  Så det stämmer vad alla mina bekanta som kör mac säger, har man väl handlat hos kullander så handlar man ingen annan stans.

  Vet var jag kommer att lägga min appel-tax framöver ;-)

 • Tommy Frössman

  Äntligen Gabriel! :-) välkommen till iPhone-klubben :)

 • Daniel Bagge

  Gratulerar Gabriel till din nyinköpta iPhone. Välkommen in i gemenskapen!

  App Store är Apples butik och man bestämmer själv vilka varor man ska ha i den. Precis som ni säger är det viktigaste att man är öppen och tydlig vad för regler man har för publicering. Men det finns fler brister i App Store än hur Apple godkänner program.

  T.ex. varför finns det inget enkelt sätt att hitta bra program? Att sortera sökningen efter ‘mest nedladdade totalt, bäst omdöme, mest nedladdade just nu osv. Det är avsaknaden av sånna verktyg som gör att det är svårt att hitta guldkornen. Inte som Peter ständigt återkommer till att det är viktigt att Apple skyddar oss mot skräpprogram för att hålla App Store överskådligt. Det är den vägen man har försökt gå och se vart den har lett. Nej Apple ska säga nej till program som är skadliga och stötande, sedan ge kunderna verktygen att sälva bestämma vad som är bra.

  Men vi backartillbaka lite grann. Visst det är Apples butik och det är dom som bestämmer men borde verkligen App Store vara den enda btuiken? Är inte det en naturlig utveckling att vi snart kommer kunna ladda ner program via webläsaren och lägga till dom själva och på såvis undgå Apples censur? För tänk om dessa regler gällde på Macen. Att det var bara på Apples hemsidan man kunde ladda ner och installera program ifrån. Det skulle aldrig accepteras.Varför ska iPhone särbehandlas i det långa loppet?

  Sen har vi ju det här med Gabriels UNIX-filosofi vad det gäller att många program som gör få saker men väldigt bra. Det är ett bra tanksätt men jag tror det fungerade bättre förr. Idag förväntar vi oss så mycket mer av program att dom ska klara av så många olika saker. På iPhone har vi också flera begränsingar som gör det opraktiskt men en alltför dogmatisk programsyn åt det här hållet. T.ex. skulle fler program innebära fler ikoner vilket skulle innebära fler home screens och ännu svårare att bibehålla överskådligheten. Dessutom kör iPhonen inte flera program samtidigt. Vilket isf innebära att om jag lyssnar på Macradion och sen vill se lite på MacTV, då måste jag avsluta programmet, starta ett nytt och finna avnittet där. Om jag sen insåg att det här är min ändhållplats och jag kan sätta på Ekot att lyssna på medans jag går sista biten hem. Ja då är vi där igen. Avsluta prgrammet, starta nytt osv. Istället nu går vi bakåt i menyn, letar upp avsnittet och spelar. Oavsett om et är ljud eller video. Det är enkelt och härligt och tycker inte jag bör ändras.

  När det kommer till iTunes håller jag med om att den börjar bli en mastodont. Men det beror på flera saker och ingen har en enkellösning. Största problemet är faktiskt Quicktime. Neglegerat sen länge är den här gamla reliken ett hinder för Apple. Det beror mycket på att man flyttat resurser från programmet till iTunes. Quicktime skulle behöva vara ett iTunes för film med ett biblotek man kan bläddra och söka i. Men tyvärr är det inte det. Fotografier synkar med iPhoto. Musik med iTunes. Filmer borde synka med Qucktime. Absolut inte med iMovie. Det är ett program för att skapa video inte visa.

  Själva synkningen borde vara in byggd och dold. Ett eget synkprogram tror jag inte på. Det är en typisk sak som Apple brukar vilja gömma för användaren. Du ska bara behöva plugga in din iPhone, starta ditt favoritprogram och vips så ska det funka! Ingen synk, inget krångel, nästan rent av magi. Jag är nyfiken vad Apple hittar på med nästa Quicktime och iTunes. Tyvärr kommer man nog för söka göra iTunes till en filmvisare istället för att göra Quicktime till en bättre sådan.

  Jag har ytters begränsad erfarenhet av Kullander. Jag gick in där en gång när jag besökte min flickvän i soliga Malmö. Jag förväntade mig en glad Peter med ett leende på läpparna och rullande ‘r på tungan, som jag kunde ta hand med. Tyvärr var han inte där men mitt besök var ändå lyckat och jag gick iväg en nöjd kund. En ny butik låter spännande. Hoppas på nästa gång istället. Kanske till Snow Leopard?

  Återigen tack för ett trevligt avsnitt!

 • Daniel

  Tjenare killar, vill först tacka för ett bra program och sedan komma med lite kommentarar som ni gärna får tycka till om

  Gällande Appstore, tror inte det håller i längden att stänga ute program så som spotify och google voice om man i längden vill kunna konkurera med Andriod. Sen tycker jag er diskussion hamnar lite fel, självklart har Apple rätt att göra vad som helst med AppStore, vill de bara tillåta applikationer som pruttar eller inte tillåta det alls är helt upp till dem, tror ingen har en annan åsikt där. Men om de vill ha kvar mig som kund, (och här tror ajg många håller med mig) måste man i längden tillåta att applikationer körs i bakgrunden och att man tillåter en mer ip-baserad telefonitjänst då konkurrenterna kommer köra det om ungefär 12 månader. Som det är nu är Apple lite före och kan därför lyssna till AT&T utan att tappa för mycket kunder. Men ni har helt rätt i att Apple gör vad de vill med sin egen plattform, där tror jag ingen säger emot.

  Vad gäller iTunes och synkronisering kan jag inte förstå varför Apple inte tillåter trödlös synkronisering, ni hyller ju DropBox dagligen, en likande lösning för iPhone men med kontakter och musik borde vara en perfekt lösning för iPhone. Nu kör jag själv Googles exchangelösning för kontakter och kalender men det borde ju även gå att om jag lägger till nya låtar på min dator eller ny spellista eller vill visa bilderna jag redigerade bilder osv.

 • Tobias

  Gött med ny kullander, var var det man kunde vinna VIP-biljetter till invigningen? är sjukt sugen. Kullander är ju en riktigt bra butik, bra service, snygg butiksinredning, alltid mycket grejer hemma och ett riktigt stort plus är den suveräna webbutiken. Farmor och farfar köper alla sina macar på kullander och de är alltid lika nöjda, funkar hur bra som helst.

  så det hade ju inte varit fel att komma på invigning ;)

 • Ken Burns Effect

  Sedan MacSupport kastade in handduken här i stan ligger Kullander bäst till!

  Varför inte behålla den gamla butikslokalen oxå och byta namn till Kullander & Kullander?

  @Gabriel: Sökmotorn Off, med vilken sökmotor hittar man den?

 • Pierre

  Off topic men detta är något jag vet uppskattas för oss som inte bor i USA.

  http://www.ps3attitude.com/new/2009/08/watch-sonys-gamescom/

  Spola fram till dryga 16 minuter. PS3 användare får möjlighet att köpa och hyra film via nätet, rakt ner i konsolen. Kommer i slutet av året.

 • Pierre

  2010, ursäkta mig.

 • Ken Burns Effect

  Ni borde länka till Andreas Nilsson & Jorma Loustarinen/Motif på Spotify!

  Musiken i Macradion är helskön och den instrumentella Anthom, de övriga låtarna på albumet med vokalinslag känns sådär enl min smak.