by • 15 september, 2008 • MacradionComments (16)317

Macradion #7 – Ytterst subjektiva och stolta över det

Macradion

Vi pratar denna veckan om Apples Let’s Rock event, vad vi tycker om de nya iPodarna och iTunes 8. Undertecknad har kärat ner sig i genius-funktionen men tycker inte längre att Microsoft-reklamen är något att ha. Jag har också kommit på att iPhone inte är någon iPod till syvende och sist. Vi avslutar med att bemöta de som vågat ifrågasätta vår objektivitet.

Länkar

Stuff av Paul Graham – www.paulgraham.com/stuff.html
The Story of Stuff av Annie Leonard – www.storyofstuff.com
Som vanligt har ni som prenumererar på podcasten redan fått den i era iTunes-bibliotek. Medan resten kan lyssna antingen via iTunes store eller direkt här på webbsidan.

 • kla

  Jätteroligt med ett svenskt radioprogram om apple. Jag ska varva Leo Laportes sändningar med era hädanefter. Programmet var utmärkt- svepande, övergripande, nördigt men inte alltför tekniskt! Nu hade ni förstås lite hjälp av eventet i tisdags, men jag tror och hoppas att ni kan bibehålla hög kvalité även under nyhetstorkor. Lycka till!

  /Nybliven prenumerant

 • Mikke

  Än en gång ett kanonprogram! Lite innehållsfattigt jämfört med tidigare avsnitt, men det är inget som jag skyller på er.

  Ett stort plus att ni skippat alla avbrott för musik!
  Ser fram emot nästa veckas avsnitt.

 • Peter

  Gött avsnitt tycker jag.
  Jag gillar väldigt mycket är ni är så nördiga och analyserar varenda detalj av det som händer. ( Som det där med steves skor)
  Det är nog bara Macnördar och Nintendonördar som är så nördiga.
  Och jag kan säga att jag är både Nintendonörd och Macnörd (Light i alla fall. Har ännu ingen mac dock)

  Ett inslagstips inför kommande avsnitt:
  Det skulle vara kul om ni kunde ta upp Apples historia. Jag är inte så jätteinsatt i den historiska biten av apple och skulle gärna vilja ha en tillbakablick av vad som hände ”in the beginning”.
  Jag har till exempel hört någonting om att Bill Gates har samarbetat på något vis med Apple innan han startade Microsoft eller hur det var.

  Och angående Bill så tyckte jag att den senaste reklamen var rätt så rolig faktiskt. Bill är en duktig skådis

 • Jonny

  Tack igen för ett bra program. Instämmer att mindre musik är bättre. Funderade på detta med genius och Apple TV. Man kan ju alltid spara genius listan som spellista och sedan synca så kommer den till ATV också.
  Igen tack för ett bra job.

 • antonsilver

  Toppen som vanligt, tyckte dock att det fanns en svag efterklang på ljudet när Peter pratade, men märkte vara detta när jag lyssnade i phones.

  Håller för övrigt med föregående talare här om att lite apple historia vore bra och gärna mer om alla kontroverser. dvs när gates krängde appleburkar-med-eget-operativsystem-kuppen osv. Ett bra tillfälle att där even tipsa om filmen Pirates of silicon valley. Vore riktigt roligt att höra lite historia a’la Icon, Steve Jobs, the greatest secound act in the history of buisness…

  Ps. Peter vad ska du med iphone, ipod touch och den nya nanon till?! Behöver du verkligen alla? (har själv 5 ipods inklusive iphonen så jag förstår problemet)

 • Tjena!

  Nya micar blir det, just nu kör vi med Headset, men vi har likadana så det är väl snarare min röst det är fel på :)

  Anton, tja testa dem och skriver om dem, det är ju det jag betalar min hyra med i slutändan :)

 • Svannte

  Jag saknar kapitel i 7:e programmet. Det underlättar exempelvis när man vill
  höra era bloopers.

  /svannte

 • Hej Svannte!

  Kapitel kommer tillbaka i avsnitt 8, anledningen att det försvann nu var att vi inte längre använder Garageband som sista utpost innan färdigt program. Nu har vi dock kommit på hur vi skall lägga in det i efterhand!

  vänligen
  /P

 • Zika

  Mors! Tänkte bara kommentera ang. geniusbar i iTunes, huruvida den endast skulle ge förslag utifrån inhandlat material på iTunes store. Själv har jag ca 16GB musik där endast två skivor är inhandlade via storen, men genius baren funkar riktigt fint ändå. Jag tror mer att det handlar om att ha ”rätt” taggar.
  Riktiga mickar tycker jag ni har gjort er förtjänta av.

 • Tjenare grabbar! Lyssnade först ni på avsnittet, har ahft fullt upp med bloggen och familjen. Ibland är det ju faktiskt så att verkligeheten rycker tag i en. Måste säga att det är otroligt bra att ni står för att ni inte är objektiva, den som tror detta måste ha ett alvarligt fel i neuro-kontakterna…

  hur som, bra program, kanske lite stelt en bit in, men det lossnade ganska så omgående, härligt med att vi börjar komma in i en lagom längd, jag tror att 50 – 60 minuter är guld zonen, sen blir det tjatigt, och under så vill man bara ha mer.

  Jag funderade lite på om jag skulle börja köra ett litet race för er på min sajt, någon egen puff som syns alltid, typ ”Den enda riktiga svenska pod casten om apple” eller nått i den stilen.

  Hojta till om ni är sugna och vad man skulle kunna få i gengäld… :) tack för ännu en lyckad vecka, och ser framemot nästa avsnitt.

 • Hej!

  Tack tack för Macradion!
  Skoj att lyssna på när man numera bor i Reykjavik :)

  Men var var omtagningarna i slutet?

  Tack!

 • Gabriel Malmqvist

  Niclaes,

  Med risk för att låta skrytsam så måste jag konstatera att Peter och jag har blivit såpass varma i kläderna att vi gör allt färre felsägningar och omtagningar. Fördelen med detta är att podcasten får en mer naturlig rytm och blir mer behaglig att lyssna på. Nackdelen är att det inte längre blir så mycket material att klippa ihop som bloopers.

 • Pelle

  Macradion är bra! Kommentarer: Senaste avsnittet hade en jobbig komprimering på ljudet – minska på kompressorn/gaten eller what ever. Hellre brus än pump!
  Jag önskar info om bästa sätten att få klagomål och förslag att nå fram till Apple. Idag är apple så stort och ”otillgängligt” att man känner sig hjälplös som kund om något går fel (ex glaset på min iphone har krossats i ett fall mot gatsten).
  Borde det inte finnas någon form av ”Apple VIP costumers union” eller liknande. Jag tänker på alla de Apple-fantaster som troget hållt fast vid varumärket under de svåra åren och alla de som troget väljer Mac om och om igen trots de högre priserna. Hade inte vi funnits hade Apple inte funnits idag. Min första var en 512a ihopskruvad i Californien 1984 och med sign Woz på kretskortet. Den kostade 22000:- då med studentrabatt och den fungerar fortfarande!
  Appstore var kul ibörjan men är nu en besvikelse – dubletter på dubletter på meningslösa inköpslistor och liknande matas ut. Var finns alla användbara och nyttiga apps?? Det känns som om jag hade större nytta av den gamla palmpiloten för 5+ år sedan än dagens iPhone. Var finns ”office on the go” apps som man kan redigera i och synka med dokument på datorn? Var finns de självklara blåtandsfunktionerna som alla mobiler och PDAs har ?? Var finns modemfunktionen??
  Apples miljösatsningar är inte framdrivna inom företaget! Greenpeace (som tydligen gillar mac) förde länge en kampanj (Green my Apple!) som Jobs länge ignorerade. Tydligen var kampanjen effektiv för till sist gick Jobs i dialog med Greenpeace och lovade bättring. Vi ser resultatet av det nu. Ge gärna Greenpeace lite credit !
  Lita att bita i inför nästa program?

 • KWgbg

  Nu låter ni som ett proffs radioprogram.
  Mycket bra efter sju program!

  GRATTIS!!!!

  MVH KWgbg

 • Pelle: Tack för den goda kritiken på Macradion, i det här avsnittet testade vi att använda ett annat program i stället för Garageband för att normalisera och de flesta har gillat det. Förut verkade ljudnivåerna gå upp och ner. Om det var det du menade med kompressorn.

  Angående Apple finns det nog bara en sak att göra, ringa 0771 199519 och be att få tala med Customer relations. Problemet är att Apple support inte har hand om iPhone utan det är Telia så då är det nog någon kundombudsman som behövs.

  KWgbg och alla andra: Det värmer verkligen fortsätt ge synpunkter så kommer Macradion bara bli bättre och bättre.

 • Linus Ekenstam, ni länkar oss, vi länkar er, deal? :)