by • 11 juni, 2010 • MacTVComments (43)414

Premiär för MacTV

Välkomna till premiäravsnittet av MacTV – en talkshow som handlar om allt som har med Apple att göra. Premiäravsnittet koncentrerar sig på WWDC 2010.

iPanelen:

Vi hade gärna hört vad ni tycker om avsnittet. Ljud, bild & studio kommer att förbättras efter hand så det är mest längd, innehåll, upplägg och kvalité helt enkelt som vi vill höra om. Skriv en kommentar eller skicka ett mail michael@apptv.se

Tack till Underverk Productions för studio & utrustning

 • jonasnordstrom

  Kul! Bra längd på prgrammet tycker jag! Jag hoppas det kommer som Podcast.

 • Daniel Hedlund

  Fullscreen funkar inte?

 • Hallå Jonas! Sök efter AppTV på iTunes, där finns MacTV som podcast (tillsammans med alla våra briljanta recensioner)

 • Per Fransson

  Nice! Fullscreen funkar bra,på ipaden.

 • frippan

  okej, då blir det lite fredagsmys med mactv.
  få se vad detta är…

 • jonasnordstrom

  @Michael PG Hah! Tanken slog mig faktiskt precis efter jag skrivit!

 • Daniel Hedlund

  Använder Flash när man går in via Safari, kanske vore bra att byta till HTML5 och göra världen en tjänst? ;)

 • planB

  Helskärm funkar inte hos mig heller. Safari 5.

  Annars var det ett helt OK premiärprogram, men som radioknarkare föredrar jag Macradion som format. Det blir ett helt annat driv i radioformatet.

 • Jeppe F

  Jupp kommer det som podcast vore det riktigt bra

 • Martin Gunnarsson

  Håller med ovanstående, helt okej avsnitt. Aningen segt emellan frågorna, men det beror väl säkert på gästerna och diskussionsämnet.

  Håller mer på ljudpodcast-versionen, blir som sagt lite mer driv där:)

  (Får förövrigt inte heller helskärmsfunktionen att fungera, Chrome)

 • mattias

  Känns som vilken lokal-tv som helst men med intressantare innehåll. :)
  Jag håller med @jeppe, Macradion är bättre men detta är avsnitt 1 så ni får godkänt.

  För mer fart tror jag ni skulle stå upp istället runt ett högt bord alá Aktuellt.
  Eller sitta alá Larry King.

  imho.

 • Hallå! Många kommentarer, ska førsøka svara några.

  @Mattias : Som sagt kommer studion førbättras med tiden. Ståbord kommer nog vara med i snacket, det ger lite liv.

  @Martin: Vi hade tre nervøsa deltagare som stammade en del. Med lite rutin från deras sida(och produktionsteamet) så blir det nog bättre. Ang diskussionsämnet håller jag nog inte med, kan det bli mer intressant än WWDC? iPhone 4?!?

  @Jeppe: se jonasnordström

  @Daniel: Ja, jo visst, HTML5 tar jag gärna, men det finns inte riktigt nån gratis spelare än… Men så snart det går så kommer det! Believe you me

  @fullskärm: Vi får ta o fixa det, jag vet inte riktigt vad det är som inte vill sig. Min tekniska begåvning vid hemsidebygge är inte på topp.

 • Jättekul grej! Och äntligen får man se herr Esse ”live”.
  Ljudet lär bli bättre tills nästa avsnitt.

 • henriok

  Kul! :)
  Många kommentarer, och i vanlig ordning så blir det kanske negativt när man gör en sådan här lista. Ta det för gud skull inte så, ni vet att jag älskar er ;)
  1) Bra ljud, om det hade varit samma ljud på alla. Mixa bättre? Esse, utan headset hade bäst ljud. Gör som ni gjorde med honom.
  2) Radio i TV? Ni använder inte bild-formatet alls. Visa saker, inte bara snack. Annars blir det ju Macradion av det.
  3) Krystad miljö. Om det ska vara ett skönt samtal, sätt er i en skön miljö, inte i en Alien Autopsy-studio ;) Pub, hemmasoffan, hotell-lounge. solstolar på stranden, bastun med lite öl? :)
  4) Tyckte inte alls att ni var nervösa. Inte så det störde mycket i alla fall. Oväntat coola för att vara premiär. Skitbra.
  5) HTML5-spelare vore grymt sweet. Ni måste inte bygga egen. Safaris, Chromes, FFs och Operas inbyggda duger kalas. I alla fall till en början.
  6) Glöm inte länken till podcasten.

  Ananrs.. skitbra! Vill se mer! Nästan som att man vill vara med själv om man inte var en sådan förbannad noob i etern. Skulle aldrig kunna hålla mig så saklig och professionell heller.

 • Omar Henriksson

  Ska ni sitta eller ligga? Byt stolar eller stå upp ;-)

 • Mats

  Helt ok, dessutom håller jag med om de flesta kommentarerna. Ni skulle nog vinna på att stå upp …
  Såg helt ok på iPad’en i sidoläge

 • Christian E

  Jag är mycket nöjd med MacTv. Fortsätt så här.
  Kör detta istället för macradion:)

 • Jörgen Andersson

  Gött med ett debatt program. Jag skulle tycka att det vore chef om det var 30 min långt samt att ni fördjupar er lite mer i ämnena. Om ni körde omtagningar och grejjer så skippa det och kör det live.

  Keep up the good work! Ser fram emot fler avsnitt

 • ed

  Hej,

  Egentligen vill jag inte vara så neggig men måste säga att Podcast fomatet är ganska överlägset ett tv-program. Ert program bygger på ett samtal mellan tre personer, varför ska vi ser er? Jag som lyssnare/tittare får inte ut mer av det visuella delen. Ni som gör programmet måste lägga ned mer arbete med kameror och redigering osv…

 • planB

  Fördelen med Macradion – som all radio – är att man får med så mycket mer, speciellt med Gabriels verbala flöde. I MacTV skall ni dra nytta av att bilden mycket mer. Diskussioner funkar bättre i radioformatet, tycker jag. Det blir rappare, mer koncentrerat. Det är därför jag alltid lyssnar på morgonradio istället för morgontv, Dessutom kan man göra andra saker samtidigt som lyssnare eftersom hela formatet är uppbyggt på lyssnande.

  SÅ: utnyttja den RÖRLIGA BILDEN.

 • Johnny

  Har använt Macradion att lyssna på när jag åker till jobbet.
  Saknar ljudpodcasten… Innebär detta att vi inte får någon mer MacRadio?
  Gabriel måste också vara med, han äger!
  OK första försök dock…
  Håller fullkomligt med ”planB”. Kunde inte sagt det bättre själv!

 • alxrswe

  NICE! Men saknar Gabriel…

 • Jörgen Andersson

  Tror att det kommer komma mer utnyttjande av tv-skrämen i senare program. Nu var ju de flesta nervösa och stela vilket man kan förstå. Det kommer bli bättre i framtiden. Kör på och lär er hantera tekniken.

  Ge oss mer avsnitt

 • Ted

  Okej vill inte vara negativ men det blev lite B det här :)
  Tycker Peter hade skön avslappnad stil, men byt skor :)
  Ni får nog också jobba lite på studiomiljön, som någon skrev här ovan så hade det varit bättre med lite coolare miljö. Varför inte sända live från Kullander butiken!
  Gör mer av tv-formatet, kommentera till bilder och video etc.

  Jobba lite på det så kan detta bli kanon! Bra jobbat trots allt!!

 • Gunka

  Kul att se er live, det funkade bra på Chrome!
  Personligen föredrar jag Macradion, jag är mer en lyssnare. :-)

 • Leonid Carson

  Trevligt!

  Det enda och som ni oxå skriver är ljudet. Det är inget vidare. Det är stor skillnad medlla mikrofonerna. Om ni ska köpa in bra headset så rekommenderar jag DPA http://www.dpamicrophones.com/en/products.aspx?c=Catalog&category=116

  Eller Countryman http://www.countryman.com/store/?catid=2

  Båda är inte direkt billiga. Men låter rikigt bra. Countryman är väl att föredra i TV eftersom dom är näst intill onsynliga.

  Sen för övrigt så kör med highpass och kompressor/Limiter. Nu svängde det rejält i dynamiken. Säg till er tekniker att kolla upp detta.

  Annars skitbra jobbat. Ser fram emot framtida program
  Mvh// Leonid

 • CJE

  Jag gillade inte namnskyltarna. Varför ska ni ha så mkt effekter ”bara för att det är tekniskt möjligt”? Det stjäl bara uppmärksamhet från programmet så man inte koncentrerar sig lika mkt på vad som sägs. Namnskyltarna får ni alltså anstränga er för att göra bra och tydliga.

 • CJE

  Hade även lite svårt att höra vad som sades då och då, trots att jag hade maxvolym på min MBP 15 och tyst i min omgivning.

 • Mikael

  Visst är det trevligt med videoinslagen etc. som bidrar med sin extra dimension i allt berättande. Men jag föredrar fortfarande ljud-varianten Macradion. Som tidigare nämnts så är det faktiskt inte så meningsfullt att filma ett samtal mellan tre personer när det ändå bara är samtalet som är relevant.

 • Mattias E

  Kan man inte prenumerera på enbart MacTV? Känner inte att jag vill fylla min lista med program om appar och annat som recenseras av AppTV.se

 • Michael Ploug Gartner

  @Mattias E: Först o främst kan jag inte förstå hur du kan undvara våra fantastiska recensioner. Men vi på AppTV&MacTV gör allt för tittarna, så innan nästa avsnitt kommer ut så fixar vi en egen podcast åt MacTV.

  @CJE: Min herre, nu bad jag Er iofs inte kommentera ljudet. Det kommer fixas till nästa avsnitt, dessutom ska vi försöka utveckla en grafisk profil som inte stör.

  @Leonid Carson: Nu är allt en kostnadsfråga och vi hade en budget på ca en falafel till detta avsnittet, MEN! headseten ser intressanta ut och jag ska ta en titt på dem.

  @alla andra: släng gärna iväg ett mail till michael@apptv.se om saker som ni hade velat se / andra saker ni vill ska diskuteras / andra danser ni vill att Esse ska utföra / på nästa MacTV.

 • Mattias E

  @Michael: Tackar för svar i ämnet. Är inte att jag har något emot ert övriga material, men känner det mest som att MacTV är ett eget sidospår som kanske bör ligga i en egen prenumeration som podcast. Jag vill ha en egen lista med bara MacTV, precis som att macradion är en egen podcast

 • @Mattias E: Håll ögonen öppna! Snart i en iTunes Store nära dej!

 • Mattias E

  Precis kikat på avsnittet. Jag gillar upplägget, lite oslipat, en gillar idén. Finns stora möjligheter med detta, men som en komplement till macradion, inte en ersättare.

  Gillar längden på avsnitten. Lagom, inte för kort, inte för långt. Beroende på ämne och gäster så tror jag att max 30 minuter är den övre gränsen, i nuvarande utformning av avsnittet.

  Detta gäller i mitt tycke även macradion, avsnitt på max 30-45 minuter. Blir lite väl bra med maratonavsnitt på 1-1.5 timmar. Svårt att ha sammanhängande tid då för att lyssna vilket gör att man lätt slölyssnar och man missar ofta bitar av samtalen….

 • cmlewan

  Bra jobbat! Med tiden blir det rappare och mer fakta, mindre rent tyckande, i repliker/i diskussionen. Ni är på god väg! Produktionen tycker jag var skitsnygg. Jag gillade att de som diskuterade också kunde vara kritiska mot Apple. Ni fick min Flattr och därmed era första (?) pengar för ert arbete.

 • cmlewan

  Jag håller f ö också med Mattias E att längden var mycket bra. Den var lagom, inte för kort och inte för långt.

 • Christer Karp

  Fantastiskt!!! Macradion, nu även med i TV. Kan det bli bättre. Ja alla har sagt sitt med ljud och allt annat, men det kommer självklart bli bättre.

  Är det ingen som kommer ihåg Macradions första avsnitt. Det var inte världsmästerskap i kvalitet det heller, men vad hände. Herre Gud det blev ju pris till bästa teknik-podcasten vill jag minnas. Vänta och se gott folk ”the best is yet to come. I´m sure. Dessutom blev det ett nytt macradionavsnitt också som grädde på moset. Jag är så fulfiled. En sak till föresten. Det var ju tre inslag från WWDC med bild. Hur skulle det visas i en radiopodcast menar ni. Det var väl att utnyttja videoformatet? Visst kan man väl peta här och där, men jag sprang min första 2,5 km runda för i år och det fanns mycket mer att önska där också kan man säga.
  Jag skirver inga fula ord, men ni vet, f.. f.. vad bra och vad glad jag blir för detta.
  Fortsätt. Jag vill ha mer och jag kommer att titta och lyssna.
  :-D

 • Christoffer Persson

  Christer Karp: Fantastiska ord, tack! :D

 • henriok

  Christer: Va? Kommer du inte ihåg första Macradion? Det gör jag :D

 • Christer Karp

  henriok: :-D

 • Anton Silver

  Bra initiativ. Några tips som kanske kan vara till hjälp från någon som arbetar med detta till daglig dags:

  Kör man en fler-kamera produktion, som ni verkar göra här se till att klippa till en kamera som är ‘låst’ dvs. hittat sin bild. Det blir lite porrfilmsinspererat med den rörliga kameran ibland. Jag vet inte om ni kör genom bildmixer eller klipper i efterhand, och i så fall kan göra bättre val. Och för gudsskull skippa övertoningarna!

  Tryck upp färgerna i kameran en aning kanske, just nu är det väldigt grått, kan också bero på komprimeringen. Lätta upp ljuset lite i ansiktet på subjekten så kommer ni ifrån lokal-TV känslan. Jag tror inte att ni ska ha ett ståbord, stolar är bra, men ni behöver ställa dem på ett annat sätt, konversationen väldigt onaturlig som ni sitter nu, man kanske kan vrida lite.

  Saker som ljudet och hur studion ser ut, mise en scéne etc kommer så klart bli bättre med tiden, men fundera på varför Mactv behövs. Man kan inte strunta i hur bilden ser ut eller som planB säger; att man måste utnyttja bilden om man har den, annars kan man köra detta som radio istället. Det ska bli väldigt kul med en svensk MacTV! Keep up the goog work!

 • CJE

  Går det att sätta på en ”vattenstämpel”/logga i översta högra hörnet så man ser att det är MacTV? Blir mer TV-känsla då.

 • Michael Ploug Gartner

  @CJE: Ingen dum idé.