by • 4 juni, 2014 • NyheterComments (1)1130

13 företagsorienterade nyheter i iOS 8

Även om Apple benämner följande nyheter i iOS som företagsorienterade hittar vi ett flertal som de flesta kan ha användning av. Generellt sett har dock Apple gjort det enklare för systemadministratörer att med administrera iOS-enheter inom ett företags nätverk där säkerhet alltid placeras i det första rummet.

Nedan hittar du en lista på ett dussin nyheter som ökar iOS-enheters säkerhet, ger högre produktivitet eller förenklar administrationen.

[line]

Mail

Mer lättjobbat

Nyheterna i Mail är många och till stor del är det nya funktioner som de allra flesta användare kan dra nytta av. För det första har nya Mail i iOS 8 en rad nya möjligheter i gränssnittet; Apple har aktiverat högersvepning i e-postlistan för att snabbt markera ett meddelande som läst/oläst, och en svepning åt motsatt håll ger alternativ för att flagga, radera och flytta.

Enterprise – mail - mark as

Minimera meddelanden du skriver

Det går nu också att ”minimera” det e-postmeddelande som du börjar skriva på, för att exempelvis ta fram information från något annat meddelande. Det minimerande meddelandet finns alltid kvar längst ned på sidan och kan plockas upp igen när som helst med en tryckning. Vi kan se på det som en smidig, lokal utkastfunktion.

Det bästa av allt? Det går att jobba på flera olika meddelanden samtidigt. I våra tester verkar det heller inte finnas några begränsningar på hur många nya meddelanden vi kan minimera.

Aktivera frånvaromeddelande

I inställningarna för ett e-postkonto med Exchange-stöd finns det nu möjlighet att aktivera ett frånvaromeddelande som automatiskt studsar tillbaka till alla som mailar det kontot. Tidigare har vi behövt aktivera ett sådant frånvaromeddelande webben eller datorn. Observera att detta endast fungerar med Exchange-konton.

autoreply_2x

VIP-trådar

När iOS 7 och OS X Mavericks lanserades aktiverade Apple VIP-kontakter – en speciell inkorg som samlar upp alla meddelanden från personer som angivits vara extra viktiga. I iOS 8 (och antagligen också Yosemite) kommer det gå att aktiver VIP-trådar – mailkonversationer som anses vara extra viktiga. För dessa går det att ställa in specifika notiser som visas på låsskärmen så fort någon svarar i tråden.

Filtrera externa avsändare

För företag som är ytterst restriktiva finns nu möjligheten att låta Mail markera all e-post som har en avsändare med en extern adress. Dessa markeras i rött.

S/MIME per e-postmeddelande

Behöver du skicka krypterade meddelande, fast bara ibland? Då kan du glädjas av att det i iOS 8 går att aktivera S/MIME för specifika e-postmeddelanden.

[line]

Externa molntjänster

iOS har alltid haft stöd för att koppla upp sig mot externa filservrar över WebDAV, men nu har Apple integrerat två av de större molnlagringtjänsterna; Box och Microsoft OneDrive. Än så länge lyser andra tjänster som Google Drive och Dropbox med sin frånvaro, men det kan ändras tills det att iOS 8 släpps i skarp version.

DropBox, framförallt, är nog den tjänst som många företagare och privatpersoner kommer att fråga efter. Även om det går att få tillgång till sitt Dropbox-konto via WebDAV (Dropdav.com) är det inte lika smidigt som att snabbt och enkelt logga in direkt i iOS.

iOS 8 - enterprise - kalender

[line]

Kalender

Nya kalenderfunktioner gör det smidigare att samarbeta med andra i sin organisation. Status för tillgänglighet visas nu, vilket gör det enklare att hitta datum och tider för möten som fungerar för alla deltagare och blir du sen till ett planerat möte kan du enkelt maila alla deltagare direkt från Kalender-appen för att meddela att du blir sen.

[line]

Peer-to-peer-anslutning mot Apple TV

Om du någon gång försökt skicka något över AirPlay till en Apple TV som är ansluten mot ett företagsnätverk har du med stor sannolikhet stött på problem. I komplexa företagsnätverk som är indelade i subnätverk och med överlag en hög säkerhet kan inte alltid två iOS-enheter hitta varandra. Ibland är dessutom Bonjour-protokollet spärrat vilket gör det omöjligt för en iOS-enhet att skicka något till en Apple TV.

Apple har löst detta genom att låta iOS-enheter kunna kommunicera med Apple TV direkt utan något krav på ett trådlöst nätverk.

airplay_2x

[line]

Nya MDM-funktioner

För IT-administratörer kommer en rad nya funktioner för administration av iOS-enheter över MDM.

För det första finns det större flexibilitet att kontroller och styra över vilka appar som kan öppna vilka filer, både sådana som laddas ned från Safari och sådana som hämtas från iCloud Drive.

Vidare kan IT-administratören ändra enhetsnamn via MDM, och likaså styra över vilka restriktioner som finns på enheten. Det går också att inaktivare möjligheten för iOS-användare att lägga till egna restriktioner, eller radera sina enheter.

Vidare går det nu via fjärranslutning också att se när senast en enhet säkerhetskopierades till iCloud, bland annat för att se om det är lämpligt att pusha större förändringar eller inte.

Slutligen går det nu även att administrera böcker och PDF-filer i iBooks, en nyhet som iOS-användande skolor kan glädjas åt.

Enterprise MDM iOS 8 iPhone

Automatisk inställning av nya enheter

I ett nytt program som Apple döpt till Device Enrollment Program går det att ordna så att helt nya iOS-enheter automatiskt får de inställningar som gäller för organisationen samma sekund enheten startas upp för första gången. IT-administratörer behöver alltså inte längre packa upp och hantera varje iOS-enhet manuellt.

[line]

Lösenordsskydda appar

De flesta av Apples egna appar går nu att lösenordsskydda – ett extra lager av skydd för dig som redan har en lösenkod på din enhet. Därutöver kommer tredjepartsappar kunna lägga till denna möjlighet. För iPhone 5s-användare kommer apparna kunna låsas upp med Touch ID.

screenshot-2014-06-02-18-42-36-620x520

 

[related]Mer från WWDC[/related]

  • Ken Burns Effect

    ”aktivera högersvepning i e-postlistan för att snabbt markera ett meddelande som läst/oläst, och en svepning åt motsatt håll ger alternativ för att flagga, radera och flytta”

    De borde lägga till Påminnelse!