Övrigt

Tre saker du bör tänka på när du köper iPhone 5s från utlandet

Tänker du köpa en iPhone 5s från ett annat land gäller det att ta reda på om telefonen stödjer vårt 4G-band och dessutom kan det bli problem med garantin i många fall.

I och med att iPhone 5s endast ha släppts i ett par länder är de heta villebråd för personer som är utomlands eller köper via andra importkanaler. Det finns emellertid ett par saker du måste tänka på innan du betalar dyra pengar för att vara före alla andra. Detta är laddaren, 4G och garantin.

Utöver det måste telefonen givetvis vara operatörsobunden. I USA pratas det om olika operatörsversioner så som T-Mobile eller AT&T. I båda fallen är de olåsta och fungerar i Sverige – däremot sitter det simkort i från respektive operatör som du bör ta ut och ersätta med ditt eget kort innan aktivering.

Laddaren

Det minsta problemet, oavsett om du köper din enhet i USA, Asien eller Storbritannien så kommer du att behöva skaffa en svensk laddare. Köper du en iPhone i Frankrike, Tyskland och Sydkorea har du dock inte det problemet.

4G/LTE

LTE är ingen enhetlig standard utan en rad olika frekvensband används världen runt. Därför finns det olika modeller med olika sänder i.

I Sverige används primärt 800 MHz (Band 20) för landsbygden och 2600 MHz (Band 7) för städer och tätorter. Telenor och Tele 2 använder också 1800 MHz (Band 3) i centrala delar av Malmö, Stockholm och Göteborg. Utöver detta sträcker sig deras 900 MHz-frekvens (Band 8) över hela landet.

I denna artikel diskuterar vi bara 4G-täckningen. Vanlig 3G fungerar som vanligt och där behöver du inte tänka på något särskilt.

USA

Köper du en telefon i USA eller Kanada kommer du att få modell A1533 (GSM). Den stödjer bland annat frekvensband 800, 900 och 1800 men inte 2600. En iPhone 5s köpt från dessa länder kommer alltså fungera i operatörernas landsbygdsnät men inte så bra i tätorter. Du som har Telenor och Tele 2 kommer att kunna använda den i de delar där 900 MHz-bandet har täckning,

Telenor och Tele 2 har också sporadisk LTE-täckning inne i Malmö, Stockholm och Göteborg på samma ställen som med iPhone 5 har idag via 1800 MHz.

I USA säljs också en CDMA-baserad telefon med samma modellnummer men den är endast avsedd för Verizon.

Japan

Det Japanska modellnumret är A1453 och har stöd för hela 13 frekvensband. Trots det finns inte 2600 MHz-bandet med och därför är 4G-stödet det samma som ovan.

Frankrike, Tyskland och Storbritannien

Där säljs modell A1457 som är den samma som kommer saluföras här i Sverige. Denna modell har fullt stöd för alla tre relevanta frekvensband i vårt avlånga land.

Hong Kong, Australien, Singapore, Korea och Nya Zealand

Modell A1530 fixar även den 800, 900- och 1800-bandet men också 2600 MHz. Bortsett från problem med garantin passar denna modell fullt ut här i Sverige.

Garanti

Då Apple har världsgaranti på datorer är ofta den rådande uppfattningen att så även gäller iPhone – i alla fall om vi läser diverse Blocket-annonser.

Men varken Apple eller deras serviceverkstäder kommer att kunna hjälpa dig om du köpt telefonen utanför ett EU-land (samt Island, Liechtenstein och Norge när de väl släpps där). Detta står både i garantivillkoren och något som vi haft möjlighet att verifiera i praktiken.

Slutligen bör du tänka på att oavsett var den är köpt kommer man inte kunna hjälpa till att serva iPhone 5s förrän den faktiskt släpps i Sverige.

Numera är det världsgaranti även på iPhones så det är inga problem att köpa även utanför EU. Vissa undantag finns dock alltid så det är bra att kolla med Apple först. USA är dock inga problem.

Sammanfattning

Det är endast om du köper en telefon från de tre europeiska länderna som du både får bibehållen garanti och ett utbrett stöd för våra 4G-nät. Endast telefoner från Tyskland och Frankrike är identiska med de kommande svenska i och med att det följer med korrekt laddare där.

Våra amerikanska testtelefoner har fungerat med LTE direkt här i Sverige över 800-bandet och vi därmed ej behövt vänta på några operatörsinställningar.

 


[display-posts id=”83844″ image_size=”thumbnail” orderby=”date”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!