by • 19 maj, 2010 • NyheterComments (9)422

3 TB-diskar problem för PC inte Mac

När Seagate nyligen presenterade planer på 3 TB-diskar i år så uppdagades ett problem som legat gömt för PC-användare i 30 år. De flesta PC-maskiner använder BIOS för att starta sina maskiner, och BIOS kräver att diskar är partitionerade med ett partitionsschema styrt av MBR (Master Boot Record) som inte kan hantera de diskar som är större än 2.1 TB.

Mac:ar har inte det problemet dock, för Mac:ar använder inte BIOS för att starta utan EFI som använder ett annat partitionsschema för startdiskarna nämligen GPT (GUID Partition Table) som kan hantera hårddiskar upp till åtskilliga zettabytes (…eller miljarder terabytes vilket borde vara nog åt vem som helst ;).

Nu finns det en del nyare PC-maskiner, framförallt servrar, som använder EFI och de kommer inte ha några problem, men de allra flesta kommer ha. Inte nog med det, Ingen 32-bitarsvariant av Windows, inte ens Windows 7, har stöd för EFI. Det är bara 64-bitarsversionerna som har det. Lösningen är inte så enkel, det blir till att köpa en ny dator, eller i alla fall nytt moderkort vilket i princip är samma sak.

Det är inte bara vanliga datorer som har detta problemet. Antagligen har de flesta RAID-kort och NAS-maskiner har detta problem också. Notera dessutom att även Linux-användare kommer drabbas eftersom BIOS sätter käppar i hjulet innan Linux ens kommer in i bilden.

Nu gäller detta bara diskar som PCn ska starta från. Sekundära diskar har inte detta problemet, och man kan väl tänka sig att det dröjer ytterligare något år eller två innan maskiner med 3 TB-diskar känns vettiga att sätta som startskiva. Frågan är om PC-tillverkarna har gått över till EFI då.

Läs mer i Ars Technicas artikel, och det finns många intressanta detaljer bland kommentarerna. Wikipeida har också artiklar om BIOS, EFIMaster Boot Record och GUID Partition Table.

 • CJE

  Intressant!

  Nu med facit i hand var det bra att Apple valde EFI och inte BIOS för Intel-Macarna.

  Men hur är det med PPC-Macarna (t.ex. PowerMac G5)? Har dom stöd för boot-diskar på 3 TB eller mer?

 • John Eriksson

  hahaha =)
  hur fan kan man komma på det NU? Är det ingen som ens haft funderingen innan? Ingen som nånsin startat från ett raid-system större än 2,1TB?

 • Thor

  ”zettabytes (…eller miljarder terabytes vilket borde vara nog åt vem som helst ”
  antar att det var precis så man resonerade när man valde bios. TB var något som man enbart hade i mutant chronical spelen

 • CJE

  Hade Apple sagt redan i januari 2006 när första Intel-Macarna presenterades att man valde EFI istället för BIOS pga detta med boot-diskar större än 2 TB så hade jag varit glad :)

  På den tiden tyckte jag mest att det kändes som ett sätt för Apple att försvåra för Hackintosh-rörelsen.

  Nu känns det faktiskt skönt att Apple valde EFI.

 • henriok

  Thor: Det var skrivet lite med glimten i ögat, därav glimten i ögat på smileyn :)

  Jonte: Man kan starta från RAID-volymer större än 2.1 TB, men diskarna i sig får inte vara större, och det har ju inte varit några problem eftersom det inte funnits sådana. Men jag önskar min Drobo kan hantera sådana diskar.. det hade varit sweet. MEN, de har ju aldrig sagt att de klarar mer än 2 TB-diskar så..

  CJE: Det är ju vad jag sagt hela tiden. EFI är bättre på ALLT jämfört med BIOS, om man inte tycker skit, gammalt slagg och brist på utvecklingsvilja som något eftersträvansvärt.

 • CJE

  Jag tror nog att alla som förespråkat BIOS i Mac har gjort det bara för att ”PC har det” och inte satt sig in i BIOS vs EFI.

  Nu har ju alla EFI-Macar (utom Xserve) ändå BIOS i EFI för att Boot Camp ska funka :)

 • Dan

  Thor: Fast det intressanta är att det är där någonstans som fysikens lagar börjar sätta stopp. Anta att det krävs 1 järnatom för att lagra en bit, då väger järnet som krävs för att lagra en zetabyte 1 gram (om min överslagsräkning stämmer). Om man antar att 1 järnatom är orimligt att komma ner till (speciellt som dom ska läsas av på något sätt också), och att man inte vill ha hårddiskar som väger över ett kilo, så kommer faktiskt en övre gräns på åtskilliga zetabytes att räcka för all framtid… :)

 • CJE

  Dan: vi kan ju bygga om månen till en jättelik lagringsenhet och så sätter vi en kabel mellan månen och jorden. Kabeln är ganska tjock så överföringshastigheten blir enorm. Då slipper vi ha hårddiskar på jorden :D

 • Dan

  CJE: Cool lösning! Men tror du inte det blir lite för långsamt att ha en sån disk som startdisk? :)