by • 24 februari, 2015 • NyheterComments (6)1011

5 år med iPad

Det har gått fem år sedan iPad presenterades av Steve Jobs från scenen på Yerba Buena Center for the Arts i San Francisco och kanske hade vi högre förhoppningar om att den skulle förändra våra liv och ersätta våra datorer mer än det gjort. Jag köpte den första modellen så snart det bara gick och visst har den på sitt vis förändrat mitt liv med datorer.

Den lanserades som en enhet vars plats är mellan iPhone och MacBook vilket redan då gjorde att dess plats i våra liv var begränsad och den har allt sedan dess pressats allt mer med större mobiltelefoner och mindre men kraftfulla MacBook Air. Men det är ändå en enhet som älskas av många och även om den varken kan ersätta iPhone 6 Plus eller MacBook Air på 11 tum för mig så är det en pryl jag inte skulle vilja vara utan.

Hade jag inte skrivit för Array hade den nog haft en än större plats i mitt liv men dess begränsningar att smidigt och snabbt hoppa mellan webbsidor, appar och hur långsamt det går att skriva och markera text på den gör att hade jag inte en dator hade inte många inlägg producerats. Men min datortid på kvällar har gått ner enormt under dessa fem år tack vare iPad. Och det är otroligt skönt.

zagg_folio_air_sida

Det finns dock många mycket kompetenta Bluetooth-tangentbord till iPad, och vi har testat ett flertal här på Array, är det ändå svårt att ha många webbsidor öppna som krävs för att hitta information och länka källor, referenser, appar med mera. För att skriva en text som denna fungerar de dock utmärkt och har lång batteritid. Ofta på flera månader.

Efter att på mitt jobb suttit framför en dator i åtta timmar är det så mycket skönare att sitta i soffan men den större modellen av iPad än en ”liten” mobil eller en MacBook som blir varm och varken vaknar eller plockas undan ens i närheten lika snabbt och enkelt som en iPad kan.

readly_cc

Här kan man sitta och skumma igenom nyheter i Reeder, surfa runt med Safari och läsa magasin i Readly i lugn och ro utan att behöva hålla en mobil precis framför ansiktet eller ha ett tangentbord i vägen när man inte ska skriva. Vill säga att det också går snaddare att konsumera texter på en iPad och jag har läst många fler långa och intressanta artiklar på min iPad än jag skulle gjort stirrandes i mobilen eller lutad framför datorn.

Dessutom ger AirPlay en iPad utmärkta egenskaper som mediaspelare med appar som SVT Play, TV4 Play, HBO Nordic, Viaplay, Netflix och YouTube med flera är det här jag spelar upp alla filmer, videoklipp och tv-serier till min tv.

svt_play_all

Visst skulle jag kunna använda apparna som finns på min Apple TV eller min gamla Mac mini som är kopplad till teven men de är alla i de flesta fall en mer komplicerad lösning än ett klick på AirPlay-ikonen. Det är också från min iPad som musiken från Spotify spelas upp till mina AirPlay-kopplade högtalare när jag snabbt vill lyssna på en speciell låt.

[Ska musik spelas samtidigt på flera högtalare eller stå på i bakgrunden hela dagen är det dock datorn som gäller fortfarande.]

En iPad har också ett längre liv och då den inte kräver något abonnemang gör det inget om gamla finns kvar i hemmet. Jag och många har nog kastat sig över den nya modellen av iPhone varje år men för iPad gäller inte samma sak. Visst ser iPad Air 2 sjukt snygg ut (gillar speciellt guldversionen vi precis fick till jobbet) och min iPad Air på 16GB har alldeles för lite plats känns den inte på något sätt gammal och kommer liksom min iPad 3 innan den få tjäna mig ett tag till innan den uppdateras.

ipad_4_ipad_air_ipad_mini

Så även om iPad är enhet jag egentligen kan klara mig utan mellan iPhone och MacBook vill jag ändå absolut inte vara utan den. Använd den bara till rätt uppgifter så är den oslagbar på sina saker. Som iOS är idag är tyvärr iPad ingen ersättare för allt men ett väldigt trevligt komplement för läsning, media och spel.

Hur använder du din iPad. Har den hamnat i en byrålåda eller står din dator mest oanvänd? Kanske gör du till och med allt med din iPhone.

 • Ola h

  Köpte min gen 1 i Toronto 2010, när jag bodde i Kanada. Visste inte riktigt vad jag skulle ha den till. Tyckte den var mest cool att ha. Idag har jag en mini, perfekt för TV-soffan eller sängen.

 • Dan

  Jag slängde mig över ett par Apple-aktier efter lanseringen, jag har inte ångrat mig än. :)

  Jag använder min iPad mini otroligt mycket. Nästan så att det är ett problem att jag inte kan titta på TV, för jag använder iPaden hela tiden och har svårt att hänga med…

 • 5t3f4n

  Jag har inte ägt en enda modell av iPad.
  Dels väntade jag till en början på att produkten skulle mogna, men framförallt har jag (förgäves) försökt komma på ett användningsområde för en. iPhone 6 Plus var väl spiken i kistan för mig – jag kommer förmodligen aldrig någonsin äga en iPad. Det jag inte kan göra på min iPhone 6 Plus skulle jag heller inte känna mig bekväm med att göra på en iPad, så det hade blivit Macen oavsett. iPad skulle bara agera brevpress för mig.

 • 5t3f4n

  Bra inlägg förresten.
  Klockrent exempel på material jag inte kan hitta annorstädes – en anledning att fortsätta besöka Array helt enkelt! Mer sådant om ni menar allvar med inlägget om Arrays framtid.

 • Dan

  För mig är det lite tvärtom, iPaden gör att jag kan ha en telefon som får plats i fickan… :) Jag trodde inte jag skulle använda den i närheten av så mycket som jag faktiskt gör…

 • John Eriksson

  Köpte en 1gen beggad när den var ett år gammal. Den är mest en fjärrkontroll för itunes de senaste åren. Och film. Jag känner inte längre behovet av en TV vid jacuzzin eller i sovrummet.

  Jag gillar att apparna är välgjorda. Det är oftast enklare att använda padda än dator, både på svt play, netflix, itunes, i princip alla spel och mycket mer därtill.