by • 1 februari, 2009 • NyheterComments (3)263

Adobe påstår att Flash är på väg till iPhone

Adobe FlashEnligt en Adobe-chef håller Adobe på att utveckla Flash för iPhone ihop med Apple, detta i en intervju med Bloomberg. (via omiPhone.se)

Ända sedan iPhone presenterades har Flashs vara eller icke vara på plattformen varit uppe för diskussion. Apple- vdn Steve Jobs har själv sagt att Flash är för resurskrävande i sin nuvarande form och light-versionen som används hos vissa andra mobiltelefoner är för dåligt.

Adobe å sin sida har officiellt sagt att man utvecklar Flash till iPhone som vilket program som helst men i slutändan är det alltid upp till Apple att godkänna det. Dessutom vill vi ju i så fall ha det till att visa filmer och annat innehåll på webbsidorna, inte som externt program.

Det har också spekulerats i att Apple inte vill släppa fram Adobe på den mobila marknaden för att inte förlora den kontroll som man faktiskt har i och med iPhone. Flash har dessutom ofta varit sämre på Mac än PC rent prestandamässigt.

Så om det nu är så att Apple låter Adobe introducera Flash till iPhone får vi hoppas att man också satt en del motkrav även för Mac-versionen.

Ärligt talat så är rena Flash-baserade webbsidor helt på väg ut i från den moderna webben och idag används det väl mest som videofilmsspelare och reklambanners. Varav det förstnämnda är något som man antaligen kommer att kunna göra direkt via HTML-kod i framtiden.

 • Peter

  Jag tycker att det skulle vara bra om flash kommer till iPhone. Det känns ändå som en såpass stor standard på många webbläsare att jag tycker det är nödvändigt att också apple hänger på flashtåget och gör så att det funkar även på iPhone.
  Samtidigt så tror jag att flash i sin nuvarande form är för resurskrävande, så som ni skriver och jag tycker att det är bra att de har väntat med flash då batteriet säkert skulle ta slut riktigt snabbt annars. Redan nu tar batteriet slut väldigt snabbt och det skulle nog tagit slut ännu snabbare om flash skulle ha varit med från början.

  Det som behövs på iPhone är en helt nyutvecklad version av flash för iPhone som är mindre resurskrävande men även klara av att visa flashen i iPhonen.
  Nu kan inte jag så mycket om just flash och huruvida olika versioner fungerar på olika operativsystem och maskiner. Är det som så att man måste göra en webbsida med stöd för just iPhone då eller kan man göra bara vanlig flash och så fungerar det på alla enheter? Om det är någon som vet hur kompatibiliteten är mellan olika enheter så får ni ju gärna lägga en kommentar här nere för det skulle vara kul att veta.

  man får ju också hoppas att de fixar till så att vanlige flash även fungerar med bra prestanda till Mac också. Det skulle jag faktiskt tro att Adobe går med på att de fixar till så att det flyter på suberbt även på Mac. Långt inlägg och många tankar kring detta och jag tror faktiskt att iPhonen skulle må bra av att få stöd för flash också. Tack och hej Leverpastej. Vad tror ni om mina tankar?

  Och det här med att

 • Joakim Durehed

  Jag tror det är precis så att man gör en ny variant av Flash för iPhone. Eftersom Apples SDK inte tillåter andra ramverk än de tillåtna av Apple och inte heller tillåter att köra andra program i bakgrunden än Apples egna har förmodligen Adobe fått särskilda rättigheter. Ett flashprogram kommer säkerligen ligga i bakgrunden och/eller kicka in när ett flashelement drar igång.

  Apple vill inte ha batterslukande grejer och därför har Adobe fått i uppgift att bevisa att de kan göra en resurssnål Flashimplementation, gissar jag. Adobe chefen uttalade sig som att det är Adobe som har bollen på sin planhalva nu. Tidigare har ju Adobe menat att det är upp till Apple.

 • Peter

  Ja något smart sätt måste de nog fixa det på så att det inte blir en batterislukare. Jag tror absolut att apple kan tillåta Adobe att ha sitt flash körandes i bakgrunden i webbläsaren så som du säger att det kickar igång när man behöver det så att den inte hela tiden är på och käkar batterier.
  Jag tror också att Adobe kan tjäna en rejäl hacka på att utveckla flash till iPhone även om det kan kosta den i själva utvecklingsprocessen . iPhone är ju en såpass stor plattform nu och den har en så stor bit av mobilsurfandet att jag absolut tror att de skulle tjäna på att göra flash till iPhone.