by • 13 maj, 2010 • NyheterComments (11)459

Adobe: Vi <3 Apple, men…

Det är ingen hemlighet att Apple är en smula putt när det gäller Flash och förhållandet till Adobe i stort. Adobe har verkar lika griniga tillbaka, och nu skjuter de tillbaka med en reaklamkampanj som riktar sig direkt mot Apple eller för Flash, lite hur man ser på det.

weheartapple1

We <3 Choice

Klicka man på annonserna som går på många stora amerikanska tidningars sajter så leds man till ett öppet brev från Adobes grundare Chuck Geschke och John Warnock, som beskriver hur de tycker att en öppen marknad ska fungera.

”If the web fragments into closed systems, if companies put content and applications behind walls, some indeed may thrive — but their success will come at the expense of the very creativity and innovation that has made the Internet a revolutionary force.”

Läs Geschke och Warnocks öppna brev.

Min kommentar: Bra Adobe, då är ni överens med Apple. Se till att lägga ner Flash, för ni som enskilt företag har stängt in webben och tvingat företag att dansa efter er pipa och användare tvingats till er buggiga, resursslukande och säkerhetsmässigt undermåliga plattform i åratal.

 • Peter Esse

  Det är tragiskt när saker och ting blir så inlåst att allmänheten ser det som en grund varpå allting annat ligger. Samma sak med Windows.

 • Peter Esse

  Kan man verkligen kombinera en önskan om öppna system och samtidigt ha med ®-symboler i samma text?

 • Anders

  Adobes ledning krappar sina pantsar just nu, helt klart. De har precis lanserar ny version av sitt flaggskepp och byggt in Flash så till den milda grad. Nu säger Apple, som har stort momentum, att det där behövs inte längre. De kommer att kämpa med allt de har för de har målat insig i ett hörn.

  Så det här var retorik i hög klass. Eller som man också kan säga – rena dumheterna.

 • Christoffer Persson

  ”krappar sina pantsar” :D

 • Fredrik Krohnman

  Öppenhet är ett ganska urvattnat och missförstått begrepp theese days känns det som.

  Har apple all rätt i världen att göra vad de vill med sin app store? Självklart! Kan detta leda till ett problem med öppenhet? Ja, absolut.

  Andriod är det öppna valet – visst, om alla dina tjänster är låsta till Google sedan innan (mail, kalendrar, reader osv).

  Flash är lika öppet som ett kassaskåp. Visserligen ett rätt stort och rymligt sådant, but still.

 • Buck

  Briljant. Det här mina vänner är vad som kallas att Skjuta sig själv i foten.

 • Jörgen Andersson

  Jag tycker inte om Flash, men jag tycker det är värdelöst att det inte fungerar i iPhonen. Exempelvis skulle jag kolla upp Texas Longhorns öppettider via iPhonen för någon vecka sedan när jag hade lite polare uppe på besök. Det gick dessvärre inte eftersom Texas sida är byggd i Flash.

  När jag surfar i Safari använder jag mig av click to flash addonet och det är jag supernöjd med. Det borde vara samma lösning i iPhonen så man åtminstone kan komma åt sidor som är byggda i flash.

  Jag vill ha möjligheten att välja, även om det drar mycket batteri eller gör telefonen seg när jag använder flash.

 • henriok

  Om ingen sätter ner foten kommer ingen att Göra Rätt™, dvs att bygga webbapplikationer med riktig webbteknik och inget som är baserat på plugins.

  iPhone eller ej, det är helt jävla oförlåtligt att bygga hemsidor i 100% Flash. Helt huvudlöst och så jävla idiotiskt att jag inte vet var jag ska börja. Företag som har sådana webbsidor förtjänar inte besök, och det är ju inte så att man måste handla på H&M, äta på Texas Longhorn osv. Den senare hemsidan använder ju absolut NOLL som inte kunde göras BÄTTRE med HTML3 för 15 år sedan.

 • henriok

  …och sådan får faktiskt inte uppmuntras.

 • Jörgen Andersson

  Fast det spelar ju ingen roll om företag har sidor som är värdelöst kodade. Om jag inte kan se dom när jag behöver se dom i min iPhone blir ju jag lidande och det är ju väldigt fel att slutkunden blir lidande för min leverantör inte tillåter att andra bolag tagit korkade beslut.

  Jag håller med till 100% att sidor gjorde helt i flash bör förbjudas.

  Tycker det är 100% åt helvete att Steve Jobs ska bestämma vilka sidor jag ska besöka eller ej genom min iPhone. Om nu världen hade varit perfekt så hade inte Microsoft funnits kvar för när windows slog igenom var det ju inte ens i närheten av det bästa operativsystemet.

 • Peter Esse

  Fast det är väl ändå Texas Longhorns ansvar att skapa webbsidor som fungerar på alla plattformar. Det går om man gör det rätt. Men de valde att inte göra det.

  Man kan tycka vad man vill om iPhones Flash-stöd eller rättare sagt avsknaden av den men inte tusan har jag ägt någon mobil som överhuvudtaget har fixat Flash tidigare.