by • 22 april, 2010 • NyheterComments (6)329

Adobe VS Apple runda 511

Flash CS 5Mike Chambers är någon höjdare inom Flash-världen och han som så många andra är besvikna att de inte kan utveckla sina Flash-appar till iPhone. Hade jag varit Flash-utvecklare hade jag säkerligen känt likdant. Nu känns det mest som att det är skönt att slippa det på våra iPhones och iPads – helst vill jag slippa det på de flesta webbsidor också.

Det resonemang Adobe och dess utvecklare använder är att Apple hindrar en öppen plattform till förmån för sin egen stängda. Men problemet är att Flash inte är öppen, den kontrolleras helt av Adobe och det har onekligen satt sina spår. Flash har aldrig fungerat bra på Mac och ingen annan har kunnat göra något åt det.

I själva verkat är det Adobe som äger vill äga dig och vill kontrollera dina vanor. Det står vem som helst fritt att skapa vilka appar som helst för iPhone utan att Apple har något som helst att säga till om så länge de skapar webbappar. Med Adobes stora resurser borde de sluta gnälla som kamouflerad oro över sina utecklare och i stället underlätta för dem att göra just riktigt bra webbappar.

HTML5, JavaScript och H.264 är fria standarder medan Flash inte är det. (Något som Apple mycket riktigt påpekar i en officiell kommentar).

 • Mikael

  Problemet är bara att H.264 inte är speciellt öppet heller, Apple borde stödja ett mer öppet format i sitt html5 stöd

 • henriok

  Jag tycker att Apple borde sörja för att öppna MPEG4 mer, inte stödja andra format och därmed fragmentera marknaden än mer. Googles beslut att öppna VP8 kommer ställa till med än mer röra.. De borde sörjt för att öppna MPEG4 också.

  OGG (Theora, Vorbis, FLAC) och MKV sägs vara fria från patentbörda, men det vet vi inget om, för ingen har velat dra åt tumskruvarna än. Det dröjde många många år innan företag dog åt skruvarna kring Gf, LZW och JPEG, format som alla trodde eller antog vara fria och öppna. MPEG-LA har antytt att OGG trampar på patent som de kontrollerar, men de har inte agerat än.

  Mycket vettigare att förändra kända faktorer om man anser de är fel, än att anta att okända är mycket bättre. Apple har redan gjort mycket för att få till vettiga licensavtal för MPEG4 och h264, och de struntar i Blu-ray av samma anledning.

  Och.. Mozilla stöder Flash som är ett helstängt format och vägrar stålnackat att stödja MPEG4 eftersom det inte är helöppet. Dubbelmoral, ditt namn är Mozilla.

 • Daniel Hedlund

  Java är inte en öppenstandard, JavaScript är det dock. iPhone OS stödjer inte Java heller (vilket är bra)

 • Peter Esse

  @Daniel Hedlund: Så är det givetvis, ändrat.

 • cmlewan

  Artikelförfattaren kan ju slippa Flash ”på våra iPhones och iPads” bara genom att inte ladda ner sådana appar. Så kan de som vill ha dem ladda ner dm. En utmärkt lösning tycker jag. (Det förutsätter i och för sig att det framgår i App Store vilket utvecklingsverktyg som framställt appen. Men om det anses viktigt, så går det ju att ordna för Apple.)

 • Peter Esse

  Cmlewen: Det fungerar ju inte så, ju mer skit som hamnar där ju svårare är det att hitta det som är riktigt bra. Om det finns 100 Flashappar som gör något dåligt hindrar det en utvecklare från att göra en App som gör samma sak riktigt bra.

  Skall man utveckla för iPhone är det väl lika bra att man gör det i ett språk som är anpassat till iPhone? Jag förstår faktiskt inte den stora kontroversen.