by • 5 januari, 2016 • NyheterComments (13)1662

Allt mer tyder på att iPhone 7 inte kommer ha någon vanlig hörlurskontakt

Den vanliga hörlurskontakten, eller 3,5 millimeters Teleplugg som är det historiska namnet, kommer enligt flera källor inte att finnas på kommande iPhone 7 som väntas till hösten.

Innan jul kom ett rykte från japanska bloggen Macotara och nu har kinesisk media också rapporterat om att nästa iPhone inte kommer ha någon traditionell hörlurskontakt. Istället ska iPhone 7 och iPhone 7 Plus förlita sig på trådlösa alternativ så som Bluetooth samt att hörlurar kan anslutas via Lightning-kontakten.

Om så blir fallet kommer förmodligen Apple släppa en trådlös version av sina Earbuds även om de som följer med i kartongen nog blir trådbundna men ansluts via Lightning-kontakten.

Apple säljer idag redan ett antal trådlösa hörlurar under varumärket Beats men även där kan vi nog förvänta oss nya modeller under året. En annan nyhet som kan dyka upp i nästa iPhone och kommande hörlurar om hörlurskontakten försvinner är aptX som är ljudöverföring i CD-kvalitet över Bluetooth.

Vad tycker du. Är det för tidigt eller dumt att ta bort hörlurskontakten?

Källa: 9to5Mac

 • Jag gillar det! Känns väldigt Apple att tvinga fram utveckling på detta sätt. Dessutom tror jag att det kommer att få effekten med snabbare utveckling av trådlöst ljud samt att streamingtjänsterna börjar med HD-ljud (då HD-ljud är möjligt via lightning-kontakten).

  Det kanske också innebär att Apple äntligen får tummen ur och tillåter parning mellan telefon och hörlurar med NFC.

 • StefanBP

  Nja kanske blir bra, men problemet med dåligt ljud i hörlurar ligger ju inte i kontakten. Och om digital -> analog omvandlingen kommer att behöva ligga i hörlurarna lär det nog bli dyrare hörlurar (om man vill ha riktigt bra ljud)! Den enda riktiga fördelen är väll att man kan ha hur lång sladd som helst utan att kvaliteten på ljudet blir sämre.

  Kommer det att gå att ladda samtidigt som man laddar, blir det sladdlös laddning måntro?

 • I’m game. Hellre tunnare telefon än sladdar. Apple tvingar företag att anpassa sig. Någon måste ta risker och agera ledare åt resten av skräpet som finns.

 • Dan

  Kan inte påminna mig att jag använt den någon gång, tar gärna en mindre telefon istället. :)

 • Frank Ånäs Snickars

  Hoppas detta leder till att iPhone 7/7 plus har trådlös laddning! Kanske till och med en vattentät telefon när det är en ingång mindre.

 • Oscar Cederwall

  Känns totalt onödigt att ta bort denna kontakt. Jag använder den på min iPhone 6 flera gånger om dagen. Teleplug är dessutom en STANDARD, vilket lightning inte är. HD-ljud!? Vem bryr sig?

 • Anton

  Helkorkat!
  Att helt ta bort hörlurskontakten är otroligt arrogant och korkat av Apple.

  Att utveckla trådlös anslutning är ok så länge man har kvar
  alternativet med hörlurskontakten som är vedertagen världsstandard.

  Själv har jag en iphone 5 och köpte för några veckor sedan ett par Bose
  Acoustic Noise Cancelling för 3000 spänn. De lurarna skulle, om uppgifterna
  stämmer, bli värdelösa för mig i höst då jag tänkt uppgradera till nya iphone 7.
  Det är nog så irriterande att de flyttat avstängningsknappen från översidan
  till högra sidan på 6:an som min fru nyligen köpte.

 • Dan

  Ungefär samma argument som användes när Apple tog bort Floppyn för en massa år sedan. Hörlurskontakten är en standard med över 20 år på nacken, hög tid att göra något åt den.

  Det kommer säkert att komma en adapter som du kan använda för att fortsätta använda dina fina hörlurar.

 • Dan

  Bluetooth och USB Type C är också standarder, iPhone 7 kommer att använda minst en av dom. Kommer säkerligen att komma en adapter från icke-standard till standard om inte annat.

 • Anton

  Kalla det gärna argument, för mig är det min personliga åsikt
  där en adapter inte är ett alternativ.

  Men jag har full respekt för dina synpunkter som grundar sig på en helt annan erfarenhet då du aldrig använt hörlurskontakten.

 • Dan

  Nja, jag har använt för länge sen, men det var för ett antal telefoner sen. Efter jag skaffade ett par Bluetoothhörlurar så känns det inte aktuellt att vara sladdbunden igen.

 • Anton

  Jag har själv testat Blåtandshörlurar men tyvärr är ljudkvalitén
  för dålig jämfört med att använda kabeldrivna lurar, speciellt i iPhone som inte stödjer aptx, dålig batteritid som kräver ständig uppladdning och ljud som klipper är andra
  störmoment. Men du kanske kan berätta vilka lurar du använder…

 • Dan

  Jag är inte speciellt kräsen när det gäller ljudkvalitén, och märker inte av det. Batteritiden tycker jag är jämförbar med telefonen. Men som nyheten säger så kommer förmodligen aptX också i en ny iPhone i så fall. Att lösa så att det blir minst lika bra ljudkvalitet i ett par trådlösa lurar borde dels inte vara så svårt, dels borde det vara ett krav för att kunna ta bort kontakten.