by • 11 maj, 2010 • NyheterComments (10)289

Android säljer mer än iPhone i USA

Det var bara en tidsfråga innan det hände, men under det första kvartalet i år gick Android-telefoner om iPhones i försäljning i USA.

Android-försäljningen kickade igång på allvar i höstas när teleoperatören Verizon började saluföra Motorols Droid och idag är marknaden för smartphones i USA praktiskt taget uppdelad mellan RIM, Android och iPhone med 36%, 28% respektive 21%. Windows Mobile dalar stadigt och resten är marginalbrus.. Nokia som är i särklass störst på smartphones i världen har i praktiken ingen närvaro alls i USA.

Android-telefoner saluförs av en myriad aktörer och alla operatörer har dem i sitt sortiment. Apple är exklusivt bundna till AT&T i ytterligare två år. Eftersom iPhone funnits ute ett tag ser det annorlunda ut när det gäller aktiva användare, där iPhone har 25% av smartphonemarknaden medan Android bara har 9%. Och i de siffrorna inkluderas bara telefoner, inte andra enheter som kan drivas av Android och iPhone OS, tex iPod thouch och iPad. Tar man med de antalen blir iPhone OS rätt dominerande för mobila enheter.

Hur man är tänkt sig framtiden så har det varit rätt självklart att Android skulle köra om iPhone någon gång, och nu har det gjort så i USA. Antagligen kommer Apple att öka lite nu i sommar när iPhone 4 släpps, men de kommer inte kunna ta igen det momentet Android har. Det samma gäller antagligen även AppStore, där Android Market knappar in mer av Apples förskott för varje månad som går. I alla fall i antalet program.

Läs mer i Fortunes artikel.

Jag har svårt att tro att Apple själva inte tänkt sig denna utveckling. Det är inget självändamål att vara störst, bara att vara bäst.

 • Peter Esse

  Man kan ju undra hur mycket pengar som finns i Androids marknadsandel. Med deals som: http://www.palminfocenter.com/news/6577/verizon-sweetens-buy-one-get-one-free-offer/

 • henriok

  Det är ingen tvekan om att det finns massor massor med pengar i Apples del. De andra konkurrerar definitivt med pris.

 • John Eriksson

  och snart så är iPhone samma 2% som Macen hade 15 år efter introduktionen.

 • Peter Esse

  För att?

 • mattias

  Dels är förklaringen att Android finns i en triljard olika telefoner men också att WWDC och iPhoneOS 4 samt iPhone 4G står runt hörnet.
  Ingen köper en iPhone nu som vet om detta.

 • Stefan Ledin

  Äsch, vi Apple-fantaster gillar ju trots allt att vara ”unika” ;)

 • cmlewan

  Android och iPhone kommer att dominera smart phones på samma sätt som Windows och Mac OS dominerar PC. Meego och Windows Mobile 7 m fl kommer och försvinner snabbt. RIM kan inte heller klara konkurrensen från ”riktiga” smart phone mobil-OS på sikt.

 • henriok

  Google måste nog snart visa upp att de kan hantera en mer och mer fragmenterad Android-scen, och jag ser inte många tecken på att det löses. Operatörerna vill nyttja sin makt att branda OS och telefoner, likaså telefontillverkare. För att skilja ut sig i mängden så kommer marknaden att splittras mer och mer, till slut är det kanske mera en akademisk poäng att de kör Android än en praktisk, lite som att HP-UX, AIX, Solaris, OpenBSD och Mac OS X alla är UNIX. SEr bra ut på pappret, har mycket liten betydelse i praktiken.

 • John Eriksson

  esse: För att vi har sett det förr och kommer se det igen. apples strategiska beslut är inte bra alla gånger. ”Den som vill ha porr får köpa en android-mobil” säger steve själv, och det har visat sig flera gånger i historien att den plattform som har porren kommer att segra.

 • Peter Esse

  John: Det har väl hänt typ en gång, med VHS-banden?

  Dessutom, känns väl ändå som att Macen är gaanska på väg att ta över allt mer och mer?