by • 13 januari, 2015 • NyheterComments (7)747

Apple agerar mot missbruk i App Store

Sedan Apple införde möjligheten att ångra ett köp inom 14 dagar verkar diverse individer börjat utnyttja det till sin egen fördel.

Detta då apparna faktiskt inte raderas efter att användaren fått pengarna tillbaka om denna ångrar köp.

Därför har Apple infört en funktion hos vissa där appen inte automatiskt laddas hem vid köp. Om användaren därefter aktivt laddar hem appen så går det inte att ångra köpet.

Det hela låter som en logiskt följd av missbruk men samtidigt är frågan hur vi skall kunna testa en app för att se om den uppfyller det som det har utlovat om meningen är att vi egentligen inte kan starta.

Det mest rimliga hade varit att appen faktiskt inte gick att använda om vi fått pengarna tillbaka.

Källa: 9to5Mac

 • frippz

  Jösses, det här var ju helt bakvänt! Självklart var missbruk att vänta, men precis som du säger Peter, så skulle de plockat appen från användarens enheter istället vid ett ångrat köp.

  Jag känner mig så duktig nu som raderade appen vars köp jag ångrade i förra veckan. Det var förvisso en skräp-app, så jag hade aldrig velat behålla den ändå.

 • Stangell

  Men detta måste väl ändå vara den dummaste ”lösningen” på detta som gick att klura ut?

  Lite som att ett företag som säljer på postorder säger att ”Om du klickar på köp av dessa produkter avsäger du dig din ångerrätt.”.

 • Dan

  Jag tror att det hade varit svårt att lösa på något annat sätt. Finns säkert legala problem i vissa länder om Apple hade raderat appen på egen hand. Dessutom så ska Apple isåfall ha kontroll så att den inte går att återinstallera från en backup i iTunes t.ex.
  Dessutom skulle inte det lösa alla problem med missbruk ändå. En navigationsapp för 500kr när man åker till USA som man ångrar när man åker hem till exempel, eller att ångra spelet man köpte när man har spelat igenom det.

 • Jag är inte säker på att jag förstått, men det låter som om de tagit bort ångerrätten om man använt den för många gånger. Det är väl möjligen ok; det verkar konstigt om én person gjort en massa felköp på kort tid, som om det vore systematiskt.

  Att Apple skulle fjärr-radera låter som en mycket mycket dålig lösning. Glad de inte valde det. De ska inte in och peta i min telefon utan mitt godkännande!

  Googles lösninig kanske är bäst: att helt enkelt ha en ”lagom” ångertid. Varför göra det svårare än det är. (Men det kanske inte funkar i längden med EUs lagstiftning. Å andra sidan: det gör väl ingen av de ovanstående lösningarna heller. EU verkar ha stiftat en lag/tillämpning av lag som de i sin teknikkunskap inte förstår inte fungerar. Ungefär som med så mycket som har med copyright att göra.)

 • Ångerrätten gäller av allt att döma inte om du laddat hem appen, bara köpt den. Sedan så verkar det som att Apple ignorerar det och låter folk ångra ändå för att göra det så smidigt som möjligt att ladda hem appar med 1-click.

  Men missbrukas det, ja då blir det helt enligt regelboken i stället.

  Det är så jag har förstått det i alla fall.

 • Köpa utan ladda ner är för mig inget fall som har något intresse, mer ett teoretisk specialfall, så jag ignorerar det för min diskussion.

 • Jag kan hålla med om att det är ett konstigt direktiv som inte medger att apparna faktiskt testas innan man medges återköp.

  Det är ju lite det är syftet med distansköplagstifningen på fysiska produkter.