by • 22 juni, 2015 • NyheterComments (5)474

Apple betalar artister även under gratismånaderna av Apple Music

Efter att Taylor Swift skrivit ett öppet brev till Apple angående att rättighetsinnehavare, bland annat artister och låtskrivare, inte skulle få någon ersättning under de tre första gratismånaderna av Apple Music har nu företaget ändrat sig.

I did reach out to Taylor today, and talked to her, and let her know that we heard her concerns, and wanted her to know that we were making changes. She was thrilled to hear from us and that we were making the change, and we were grateful for that.

Rättighetsinnehavare kommer nu få ersättning per ström under de tre första månaderna som sedan ändras till en procentsats av intäkterna när användarna börjar betala prenumerationsavgiften.

Läs också: Strömmande musik överallt och hela tiden med Apple Music

 • Ulf

  Bra att Apple ändrar sig här men tragiskt att det ska behövas en artist som Swift för att det ska ske när mindre skivbolag redan har belyst detta för Apple utan att få gehör.

 • Thisux

  Anledningen till att Apple bjuder på de första månaderna måste väl vara att de anser att det lönar sig i det långa loppet? Något som även borde gynna artisterna i längden…

  Den där Swift får ju dessutom gratisreklam i och med Apples egna programmeringsspråk… Blir hon aldrig nöjd? (c;

 • Frågan är om det går lika snabbt för Swift att ändra sig och gå med på bättre villkor för den hårt arbetande kreativa arbetaren: http://petapixel.com/2015/06/22/an-open-response-to-taylor-swifts-rant-against-apple/

 • Ulf

  Som fotograf är jag bekant med den debatten, jag vet hur svårt det är att få betalt även om jag inte har fotograferat någon som Swift :-) Men jag tycker att det är skrämmande att en person kan få Apple att ändra sin policy. Nu framstår Swift som de mindre artisternas räddare och Apple som en god lyssnare men de som det egentligen handlade om får fortfarande ingen större röst hörd (och debatten om ersättning av streamad musik kommer att fortsätta länge). För att Swift ska ändra sig så krävs det kanske att någon RIKTIGT STOR fotograf eller tidning vägrar samarbeta med henne så länge mindre fotografer får skriva skitavtal.

 • Apple hänvisade iofs till diskussionen med de mindre skivbolagen också.