by • 1 september, 2010 • NyheterComments (13)443

Apple TV blir Apple TV 2

Apple TV 2

AppleTV 2 bak Apple TV 2 ovanApple 2 Meny

Apple TV har alltid varit en hobby för Apple och vi var många som hade förväntningarna om en ny typ av Apple TV baserad på iOS samt en App Store.

Tyvärr blev det inte så utan den nya Apple TV är en mer slimmad version av den gamla. Samma menyer, samma funktionalitet men utan möjlighet att lagra filer lokalt på datorn.

Så fungerar nya Apple TV

Allting handlar nu om streaming och då antingen direkt från internet eller från datorn alternativt en iOS-enhet. Steve Jobs kunde stolt presentera riktigt billiga priser på att hyra filmer och tv-serier. Dessa strömmas direkt från nätet och just därför behövs inget lagringsutrymme.

Men det går också bra att hämta filmer, musik och bilder från våra bibliotek i iPhoto och iTunes och då sker detta från Apple TVn. Du kan dock strömma musik precis som idag från datorn till Apple TV, den funktionen har bytt namn från AirTunes till AirPlay.

Använder du en iPad eller iPhone så har AirPlay betydligt bättre funktionaliteter då du kan skicka ut bilder, ljud och filmer från dessa enheter direkt till din Apple TV. En så länge verkar inte detta gälla tredjepartsprogram så som SVT Play.

Möjligheten att ansluta till YouTube, Flickr och MobileMe finns kvar men nytt för den amerikanska marknaden är också den populära hyrfilmstjänsten Netflix.

Den svenska marknaden

Då det varken går att hyra filmer eller tv-serier i Sverige så är nya enheten ganska så begränsad – den ger ingen utökad funktionalitet förutom möjligheten att strömma från iPad och iPhone. Uppenbarligen räcker inte detta då den inte ens finns att köpa på svenska Apple Store ännu.

Steve Jobs lovade dock att hyrmaterialet kommer till fler länder i framtiden, vilka och inom vilket tidsperspektiv förtäljdes emellertid inte.

Men det är ett smidigt och billigt sätt att visa egna hemmagjordafilmer och fotoalbum för släkten.

Gränssnittet

Det grafiska gränssnittet är i princip detsamma som på nuvarande Apple TV förutom när du ansluter till en dator. Gör du det får du ett gränssnitt som påminner mycket om Frontrow som redan idag finns på datorerna. Tidigare var anslutningen till din dator integrerat med de övriga menyerna.

Pris

99 dollar i USA får ses som ett kap. Det svenska priset är fortfarande okänt men åker du till Storbritannien och köper den så blir 99 pund cirka 1100 kronor. Samma sak i Tyskland där 119 euro blir ungefär samma peng.

 • mattias

  $99 blir vad i Sverige? 1500 kr? Eller blir det 990 kr?

 • mattias

  Kommer den ersätta en Plexlösning? Verkar nästan så.

 • Thanks2u

  Kan den spela upp fullhd tro? Är den en bra ersättare till popcorn hour110?

 • Sebastian Sundqvist

  @mattias – Den kommer verkligen inte kunna ersätta Plex. Den klarar till exempel inte av MKV-containers.

  @Thanks2u – Nej, den klarar inte av Full-HD, och nej, det är inte en bra ersättare till en Popcorn. En bra ersättare till en popcorn kanske kan vara en WD TV Live.

 • planB

  inte full HD, 720p

 • And Ning

  Ett givet köp!

  Så trött på min plexlösning som bara är strulande.

 • Mr Joakim

  @ mattias räkna med 1500kr

  Tyvärr så syns inte nya Apple TV på svenska Apple Store, där ligger den gamla kvar… Den kommer väl till marknader som inte har hyrfilm och annat nice i iTunes?

 • Johan Jonsson

  @ and ning: kolla upp Plex 9 om du inte redan gjort det, släpptes häromdagen och erbjuder grymt bra förändringar.

 • Cenny Davidsson

  Med ett airplay api så får vi faktiskt en appletv med apps typ :)

 • Spata

  Hmmm.. Va det inte några som satt i en soffa nyss och inte trodde på en ny apple tv;)

 • Peter Esse

  @Spata: Vi hade kanske hoppats på något mer :)

 • Henrik Eriksson

  Hade för höga förväntningar på nya Apple TV, men en klen tröst är att den verkar köra iOS i bakgrunden och därmed kan framtida uppdateringar bli spännande.

 • Daniel J

  En grej som skulle göra den lite mer intressant är ju om Apple i iOS 4.2 även skulle tillgängliggöra AirPlay-API för tredjepartsutvecklare. Då skulle vi i teorin kunna få SVT Play, Airvideo etc att lira på Apple TV:n på ett rätt smidigt sätt.