by • 8 juni, 2010 • NyheterComments (8)258

Apple döljer hemskärms-bakgrund för 3G-användare i iOS 4

Skärmavbild 2010-06-08 kl. 10.18.38

Okej, detta är inget nytt och är något som har varit så sedan betorna av iPhone OS också, men på Apple’s produktsida visar man en bild på en 3G med just denna funktionen. Varför man gör detta är oklart. Om det är en miss, eller om man döljer det tills 4.0 släpps officiellt för att slippa klagomål kan vara några av skälen.

Personligen vet jag att denna funktionen funkar utmärkt på iPhone 3G då det gick att aktivera genom att jailbreaka första iPhone OS 4 betan, så varför man inte valt att låta användare ta del av denna funktionen är förmodligen för att ge 3G-användare mer skäl att skaffa en iPhone 4.

http://www.apple.com/iphone/softwareupdate/

 • Dan

  Eller så är anledningen helt enkelt att minnet inte räcker till på 3G för det…

 • henriok

  Det verkar högst osannolikt eftersom en bakgrundsbild i den storleken inte tar många K i anspråk. Jag vill minnas att jag hade bakgrundsbilder i betydligt större format när jag körde Mac med betydligt mindre RAM än vad en iPhone 3G har.

 • Somsagt, genom att jailbreaka iPhone OS 4 betan så kunde man aktivera hemskärms-bakgrund på iPhone 3G. Allt som krävdes var att få root på iPhonens filsystem och lägga till textraden ”homescreen-wallpaper=true” i en .plist.

  Se videon nedan för att se både multitasking och hemskärms-bakgrund aktiverat på en iPhone 3G:
  http://www.pierreorsander.com/blogg/ilove/jailbreakad-iphone-3g-med-os-4-0-3gs-mojligheter/

 • Dan

  En bakgrundsbild tar 337kb om jag räknat rätt. Av 128MB så är det en ganska stor del. Med tanke på att operativsystem, ikoner osv förmodligen tar ganska mycket också så tar det en ännu större del av det lediga minnet. Det är 128MB i skillnad mellan 3G och 3GS, någonstans måste man spara på minnet…

  @henriok: Dina bakgrundsbilder var kanske inte i 18 bitars färg på den tiden?

  @Pierre: Självklart går det att köra både bakgrundsbild och multitasking på det minnet om man bara kör enkla program i övrigt. Men går det att starta program som kräver mycket minne samtidigt som man spelar musik och har igång övriga funktioner också?

 • CJE

  Jag förstår inte riktigt ”grejen” med denna nyhet…

  1. Apple.com listar de mobiler som iOS 4.0 fungerar på.

  2. På Apple.com står det ”Not all features are compatible with all devices. For example, multitasking is available only with iPhone 4 and iPhone 3GS”.

  Alltså: man ska inte förvänta sig att alla dom där 12 funktionerna på fungerar i 3G.

  Men det är löjligt att Apple inte tillåter skrivbordsbakgrund på 3G-modellen. Jag kunde ju ha det på min gamla Nokia 3650 från juni 2003 (telefonen kom ut tidigare än så – och föregångaren 7650, lanserad hösten 2001, kunde säkert också ha valfri bakgrundsbild).

  Jag tycker inte att nånting i iPhone 4 och iOS 4 är egentligt nytt. iMovie för iOS ingår inte i iPhone 4 och inte heller i iOS.

  Däremot känns iPhone mer i nivå med konkurrenter nu jämfört med tidigare iPhone-modeller. Det är väl den stora nyheten tycker jag.

 • henriok

  CJE: Du kan ju alltid glädja dig åt att Nokia leder stort även om det inte är någon som bryr sig om dem längre.

 • Max iknoj

  bakgrundsbilden är laddat i minnet även om den inte syns bakom ikonerna,, när telefonen är låst ”slide to unlock” så syns bilden, den göms när man kommer till ikonerna.

 • Tobias

  Men när var det sagt att bakrundsbilderna inte skulle funka på en 3G? Det förväntade jag mig att det skulle göra.