by • 20 juli, 2010 • NyheterComments (4)316

Apple donerar klassisk kod till museum

MacpaintWP

Apple har donerat källkoden bakom de klassiska Mac-mjukvarorna MacPaint och QuickDraw.

Den första är ritprogrammet som skeppade med alla Mac:ar från första dag och som sedan blev arketypen för ritprogram tack vare Susan Kares legendariska symboler. QuickDraw är grafikrutinerna i operativsystemet som möjliggjorde Mac:ens fantastiska funktionalitet och ledde till DTP-revolutionen på 80-talet.

Koden är något för den hugade programmeraren att sätta tänderna i och får användas för ideella syften men är fortfarande Apples. Tillsammans handlar det om ca 6000 rader Pascal-kod och drygt 20000 rader 68k asembler-kod, det mesta signerat Apple-hjälten Bill Atkinson.

Sommarläsning?

Läs mer och ladda hem koden på Computer History Museum.

 • Daniel Hedlund

  Någon som vet varför Apple slutade med MacPaint? Finns ju inte någon motsvarighet till Paint inbyggt i OS X längre. Lite udda kan man tycka.

 • Robert Nilsson

  Ohh. Dags att porta till OSX nu då? =)

 • henriok

  Daniel: De slutade nog med MacPaint för att det smakade för mycket att fortsätta utveckla det. Dessutom finns det gott om bra shareware-ritprogram. Någon påpekade att ritprogrammet Sketch (som faktiskt följde med riktigt tidiga OSX-versioner) finns som exempelkod i Xcode. Det är bara öppna projektet och bygga. Gratis :)

  Robert: Skitenkelt att porta 25 år gammal Pascal-kod och 68k-asm till ObjC och x86-kod? :P Iofs.. Det är nog bland den snyggaste koden du hittar och Pascal är tämligen läsbar. Det låter som ett vettigt skolprojekt.

 • Robert Nilsson

  Henrik: Jo. Var tvungen att kolla in koden. Riktigt riktigt snygg. Speciellt asm koden är fin. Verkligen nostalgi… =)

  Om ingen annan gör det så får det bli ett fritidsprojekt när de nuvarande 42 projekten är klara.