Övrigt

Apple förklarar begränsningarna med Fusion Drive

Fusion Drive event

Fusion Drive är namnet på Apples nya kombinerade flashminne och hårddisk som kan beställas som tillval vid nybeställning av iMac eller Mac mini. Fusion Drive består av ett mindre flashminne (128GB) i kombination med en större, traditionell hårddisk med antingen 1 eller 3 TB lagringsutrymme.

För iMac är det av någon anledning ej möjligt att välja till Fusion Drive för den billigaste 21,5″-modellen. Kostnaden för att lägga till Fusion Drive (128 GB + 1 TB) är 2450kr. Vad det kostar att köpa till det stora Fusion Drive-paketet som har en hårddisk på 3 TB är ännu okänt.

Mountain Lion sköter allt i bakgrunden

I kombination med OS X Mountain Lion blir blir Fusion Drive ett riktigt smart system som automatiskt väljer vilken data som ska sparas vart beroende på hur ofta just en specifik fil eller ett program används, samt hur ofta det används. Data som används ofta sparas tillsammans med operativsystemet på flashminnet för snabb access, och andra filer, som mer sällan används, lagras på den stora hårddisken.

Som användare behöver vi aldrig bry oss om de två hårddiskarna, och ser i själva verket Fusion Drive som en enda disk i operativsystemet. Allt sköts bakom kulisserna och prestationsökningen är som du kan se i diagrammet nedan relativt stor i jämförelse med att endast ha en traditionell hårddisk.

Fusion Drive diagram

Apple förklarar begräsningarna

Dock verkar Fusion Drive ha en del begränsningar, och dessa har Apple nu beskrivit i ett nytt supportdokument på Apples webbsida. Bland annat behöver du som användare vara extra uppmärksam om du använder Time Machine, och för dig som gillar partitioner kan det vara bra att veta att Fusion Drive endast har stöd för en extra partition. Denna låga, maxgräns gäller även för Boot Camp – du får välja om du vill skapa en extra partition för OS X eller Boot Camp.

Vi rekommenderar att du läser om de begränsningar och andra “bra-att-tänka-på”-saker som Apple beskriver i supportdokumentet innan du bestämmer dig för att lägga till en Fusion Drive på din beställning.

Priset för att lägga till en Fusion Drive är  2450kr för det minsta Fusion Drive-alternativet (1 TB).

iMac på 21,5-tum börjar levereras i november medans modellen på 27-tum kommer först i december. De svenska priserna börjar på 12 795 kr respektive 17 795 kr. Mac mini finns i lager för omgående leverans.

Läs mer om nya iMac och Mac mini, samt alla andra nyheter från Apples höst-event.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!