by • 22 september, 2010 • NyheterComments (13)348

Apple har 2,8% av mobilmarknaden men 39% av vinsten

share_profit

Trots att Apple bara har en liten del av mobilmarknaden och sålde 17 miljoner enheter jämfört med 400 miljoner sålda av Nokia, Samsung och LG så gör de en större vinst än jättarna tillsammans.

  For example, he writes, Apple sold 17 million mobile handsets in the first half of 2010, compared with 400 million handsets sold by Nokia (NOK), Samsung and LG. Yet it pulled in 39% of the industry’s profit during that period, more than the 32% earned by the world’s three largest handset makers combined.

Slutsatsen som dras är att Apple inte bara vet hur man skapar innovativa produkter utan också vet hur man tjänar pengar på dessa.

Källa: Fortune

 • Andreas

  Vilket knappast vi konsumenter tjänar på, detta visar ju bara hur mkt kan sänka priserna istället, 4.990 kr utan ABB för en iphone 4, 32gb är ett mer realistiskt pris samt hade gett Apple fortfarande bra med vinst samt än mer större försäljning

 • Fredrik Frostengren

  @Andreas: Om efterfrågan är så stor så att köerna är över 1 månad för att få en lur så är man ju stenkorkad om man sänker priserna. Apple tävlar inte mot övriga tillverkare på pris, storheten med iPhone är att den är den mest lättanvända telefonen på marknaden och det är många beredda att betala för.

 • Jonas

  Så himla duktigt gjort av Apple!! Entreprenörer av värdsklass. Det är bättre att fokusera på lönsamheten istället för omsättning. Det är ju sista raden som egentligen betyder något när det väl kommer till kritan. Mitt eget ordspråk är att, bättre att tjäna 10 miljoner och omsätta 1 mille än att tjäna 1 miljon och omsätta 10.

 • John Andersson

  Frågan är ju om detta är inklusive det dom tjänar på Appstore – annars får man ju nästan plussa på det också ;)

 • john

  @Fredrik
  Självklart är det ju bra att dem tjänar såpass mkt men jag tycker också iPhone är onödigt dyr!
  Att man sedan nästintill är tvingad att binda sig 24 månader är riktigt uselt.
  HTC mfl får du för halva priset sjlävklart inte bättre telefon men iPhone kostar inte mer att tillverka heller.
  Apple är helt klart giriga!

 • Fredrik Frostengren

  @John: Du kan köpa iPhone 4 utan att binda dig genom olika återförsäljare. Dock tror jag inte att operatörerna själva gör det förutom re som säljer den med kontantkort..

  Vad är en iPhone 4 värd? Behöver värdet nödvändigtvis vara kopplat till kostnaden för tillverkningen? Det behöver det absolut inte om du frågar mig. Betänk oxå att kostnaden för att tillverka inte inkluderar ”mjuka” kostnader som t.ex. utveckling och licensavgifter.

  Om man vill köpa en HTC för halva priset så är det garanterat ingen som hindrar någon från att göra det. Min sambo har en X10 Mini som hon är nöjd med, för henne är iPhone 4 inte värt vad den kostar. För mig skulle en HTC eller X10 Mini inte vara en lösning och därför väljer jag iPhone 4.

 • CJE

  Det bör påpekas att Apple inte redovisar Iphonens vinster utan det är endast analytiker som försöker träffa rätt i sina uppskattningar. Jag tvivlar inte på att Apple har en bättre vinstmarginal än RIM som har störst marginal av de som verkligen redovisar.

  Låt oss nu försöka tänka i ett längre perspektiv än 6 månader osv.. Apple har gjort det bra under den korta tiden som telefonkrängare, men låt oss se hur Apple kommer lyckas under en 10-årsperiod där det sannolikt infinner sig även motgångar.

  So far so good, inget snack om det.

  Ska bli intressant att se hur Iphone lyckas de kommande åren.

 • CJE

  john: du kan vända på steken… en FÖRDEL med att du betalar ockerpriser för Iphone o andra grejer från det stora Macintosh-bolaget är att du kommer känna en trygghet när du konsumerar Apple-prylar i framtiden. Du vet att Apple kommer inte kånka inom 4 månader. Du vet att Apple har råd att driva en support-enhet. Osv osv…

  Känner du samma trygghet om du handlar av Dell eller Lenovo? Eller av Acer? Med flera. Det är bolag som mycket väl kan tänkas behöva skära ner på sina kostnader och då ligger supporten i farozonen.

  Med support så menar jag för tusan inte bara att ha nån att ringa till hos tillverkaren, utan även att tillverkaren kommer att komma med uppgraderingar av drivrutiner till de prylar som har sålts under de senaste åren.

  Kolla på Apple. Nu är jag ROSENRASANDE för att man inte har PPC-stöd i 10.6, men det är en annan sak. Men sett till Apples historik har bolaget ändå varit mer än godkänd på att ge support till äldre datorer och prylar. Även om det vid enstaka tillfällen sviktar pga teknikskiften när man vill fasa ut ”äldre” teknologi (som PPC, även om PPC har en jävligt fin arkitektur jämfört med x86) ASAP.

  Vi kan föresten jämföra Nokia med Sony Ericsson. Sony Ericsson har faktiskt något mer lockande priser för jämbördiga telefoner. Nokia har haft lite högre priser. Nu snackar jag inte om dom allra enklaste som kostar 150-280 kronor. Men kolla på Sony Ericsson Satio: SE har valt att inte komma med några fler firmware updates till den trots att den fortfarade är en så ung modell. Satio har pensionerats mycket snabbare än Iphone 3G som ännu inte har pensionerats.

  Man kan tänka lite så också – att företagen som tillverkar och säljer ”alla dessa fantastiska prylar” måste kunna gå runt. Vad händer om bolagen inte går runt? Missnöje från kunder som inte längre får den support som förväntas. Och aktieägare och/eller staten måste gå in med pengar och rädda tillverkaren. Nu är jag emot att staten skall rädda en tillverkare. Se bara på Ericsson som inte behövde statlig hjälp sommaren/hösten 2002 när man gjorde den – på den tiden – största nyemissionen i Sveriges historia.

  Låt bolagen själva få ta ansvar för sig själva. Låt bolagen få sälja prylar med vinst.

  Det bästa alternativet till att Apple borde sänka priserna på Iphone är att mobilkunder köper billigare telefoner från konkurrerande bolag. Apple kommer kränga sina X miljoner Iphone ändå till Iphone-onanisterna. Iphone-satsningen från Apple är ingen välgörenhetsgala och kommer aldrig att bli heller.

  Apple skiter fullständigt i om Greta och Klas-Göran i Lycksele inte har råd med varsin Iphone när man ändå säljer hur bra som helst på andra ställen. Samma sak som att Audi skiter fullständigt i om någon inte har råd med deras bil när det ändå finns mängder av personer som köper deras bilar. Vi kan dra fler exempel från andra branscher också men jag tror du fattar poängen.

  Nej nu ska jag gå härifrån och vara sur för att jag inte har råd att köpa en splitter ny och fullt utrustad Mercedes M-klasse.

 • Dan

  Jag såg en liknande sammanställning som gick på operativsystem istället för företag. Den visade att Android står för 1% av vinsten, medans den har en liknande marknadsandel som iPhonen. Han som höll föredraget drog slutsatsen av det att Apple kommer att fortsätta ha massor av pengar att lägga på utveckling av saker som gyro, retina display osv, medans Androidtillverkarna blir tvingade till att kopiera Apples lösningar snarare än göra egenutveckling…

  För övrigt så ska man betänka att Apple inte ger någon aktieutdelning. Hela vinsten läggs alltså på hög för att kunna utveckla och leverera ännu fräckare saker i framtiden.

 • CJE

  Dan: jepp.. aktieutdelning… min åsikt är att Apple har så goda marginaler att man borde kunna unna sig utdelningar. Vad jag har förstått så har USA rätt tuff beskattning av aktieutdelningar jämfört med exempelvis Sverige (som ändå har tuff beskattning: 30%). Är tyvärr inte tillräckligt insatt i USA:s skattesystem men jag _gissar_ att Apple inte ger utdelning pga höga skatter och tycker därför att pengarna gör mer nytta i Apples kassaskåp.

  Alla mår bra av en tillräcklig ekonomisk buffert, men Apple har nästan en hel årsomsättning i buffert nu… Behövs det? :)

 • Dan

  CJE: Det beror på vad Apple har för planer. Dom behöver väl samla ihop lite till om dom ska kunna köpa Microsoft och lägga ner skiten? :)

 • CJE

  Dan: Apple behöver inte köpa upp Microsoft med kontanter. Hört talas om apportemission?

 • Dan

  CJE: Nope, det har jag inte. Men kontanter är säkert roligare. :)