by • 21 december, 2014 • NyheterComments (20)1659

Apple inför 14 dagars ångerrätt på appar

Apple har gett vika för den svenska distansköplagen och implementerat en funktion för ångerrätt inom 14 dagar. Fram tills nu har kunder fått genomgå en relativt omständlig process för att häva ett app-köp, men numera krävs bara ett par kapptryckningar.

image

Ånga på webben eller i iTunes

Det enda som krävs numera är att invänta e-postkvittot som Apple alltid skickar ut efter varje genomfört köp. I mailet klickar du på länken ”Rapportera ett problem” som leder dig till en problemrapporteringssida för just den appen. Här loggar du in med ditt Apple ID-konto och väljer sedan kort och gott ”Jag vill ångra köpet” i rullisten.

Samma sak går också att göra direkt i iTunes, under menyn Affär >Visa mitt konto. Där hittar du samma ”Rapportera ett problem”-länk.

Efter genomförd ånger får du ett bekräftelsemejl som påtalar att pengarna kommer att återbetalas inom 5-7 arbetsdagar. Och när pengarna är återbetalda bekräftas detta via ett nytt mail.

image

 Lite som ett slags demo-läge

Om du inte tycker att det är alltför ansträngande att ligga ute med några tior i någon vecka kan detta också användas som ett sätt att testa appar. Då du numera enkelt kan begära att få tillbaka dina pengar så sent som 14 dagar efter genomfört köp kan detta utnyttjas som ett demo-läge, något som Apple helt struntat i att erbjuda trots stor efterfrågan.

Vi är inte riktigt säkra på när Apple införde denna förändring som minst sagt är något väldigt positivt för alla app-konsumenter i Apples ekosystem. Vi har heller inte testat om detta gäller andra medier i iTunes utöver appar.

Array har sökt Apple för kommentar och ytterligare information.

Uppdaterat: Om du använder ångra-funktionen mer än ett par gånger så kommer du till inte kunna ladda hem något utan en varning om att din ångerrätt är förbrukad om du påbörjar nerladdningen.

 • frippz

  Äntligen!™

 • jluckhurst41

  Bra grej. Gäller det även in-app köp? I så fall är det bra för föräldrar som har köpsugna barn i fall om smurfpengar etc. Är det bara Sverige?

 • Android hade ju detta under ett dygn, ändrade sedan plötsligt till en kvart och har nu ökat igen till en timme (?). Känns märkligt nu med fjorton dagar i iOS från ingenstans, från 0 minuter. Det är som om branschen inte har en aning om var de ska ligga i tid…

 • denniswall

  I det här fallet handlar det väl inte om att ge en demo på en timme eller en kvart, utan att de följer vår lagstiftning som säger 14 dagar.

 • Gäller detta bara Sverige?

 • denniswall

  När de skriver att Apple gett vika för den svenska distansköpslagen får man anta det.

 • Ola h

  Jag fick 14 dagars pröva på tid på mitt skal till datorn :)

 • Det gällde tydligen inte bara Sverige. Det är ett resultat av EU:s nya konsumenträttsdirektiv från i somras och gäller alla kunder bosatta i EU-länder. http://www.dn.se/kultur-noje/apple-infor-angerratt-efter-ny-eu-lag/

 • Även Google har rättat sig efter de nya EU-direktiven – mycket bra!

  Å andra sidan har dessa företag gått lite längre än vad som är nödvändigt verkar det som. Beroende på hur mycket folk ångrar sina köp finns det nog risk för att både Apple och Google gör förändringar i ånger-villkoren.

 • Rikard

  Det påstås att det är villkorat till att du inte har laddat ner appen (?) Är det någon som läst igenom ändringen i avtalet på riktigt? Är skärmdumpen ovan från ett app som hade körts på en enhet?

 • Du kan väl inte köpa en app utan att ladda hem den ens rent tekniskt?

 • Rikard

  Film kan man det. Man kan säkert trixa till det med att köpa en app som är för stor för att laddas ner.

 • Dan

  Går det inte att avbryta nedladdning/ta bort den innan den är nedladdad?

 • Jo men det låter inte dom ett förfarande som Apple tänker att vi skall ägna oss av för att få retunera in app :)

  Dessutom är väl de 14 dagarna tänkt att användas för att se om appen uppfyller förväntningarna precis som med distansköplagen.

 • Dan

  Det finns en del specialfall i distansköplagen som jag minns det, så det kanske kan vara som så att den gäller från köpet tills du har laddat ner appen? (Och att Apple inte medger mer än nödvändigt i avtalet för att det ska gå att ändra till att det fungerar så i praktiken ifall det sätts i system…)

 • Jag har testat flera köp nu, som jag sedan ångrat. Man kan använda appen så mycket man vill, och sedan ångra. Efter ångrandet ligger appen kvar, förmodligen tills dess att iTunes genomfört krediteringen. Men som svar på din undran, du kan använda appen som vanligt, och ångra dig inom 14 dagar.

 • Känns som att du har mer rätt än jag: http://array.se/nyheter/apple-agerar-mot-missbruk-i-app-store/

 • Dan

  Ja. :) Mer läsning förresten:
  http://www.konsumentverket.se/Lagar–regler/Din-ratt-som-konsument/Angerratt/
  Där står undantagssaker som: ”En förseglad ljud- eller bildupptagning eller ett förseglat datorprogram och förseglingen har brutits av konsumenten” och ”Det finns ett särskilt undantag för digitalt innehåll om konsumenten
  uttryckligen har samtyckt till leverans utan ångerrätt. Undantaget förutsätter att det digitala innehållet levereras på ett annat sätt än på ett fysiskt medium. Om du köper en dvd-film kan du alltså ångra köpet. Det kan du däremot inte om du istället streamar samma film.”

 • Fast som jag förstår det har inte denna EU-baserade ångerätt något med svensk lagstiftning.