by • 7 januari, 2016 • NyheterComments (0)561

Apple köper upp Emotient som kan tolkar och analysera ansiktsuttryck

Årets första uppköp av Apple blev det San Diego-baserade företaget Emotient som har ett system som kan läsa av människors ansiktsuttryck och känslouttryck. Emotients teknik visades upp för första gången för ett par år sedan, då man också utvecklade en prototyp-app för Google Glass som i realtid analyserade människors ansiktstryck.

Till Wall Street Journal kommenterar Apple uppköpet som vanligt; ”Vi köper mindre teknikföretag då och då, och vi diskuterar vanligtvis inte våra avsikter eller planer” – en standardkommentar som historiskt sett varit en bekräftelse på uppköpen.

https://vimeo.com/67741811

Emotient har hittills fokuserat på att sälja tekniken till handeln och annonsmarknaden via tre API:er som företaget erbjuder. En butiksägare skulle exempelvis få statistik på hur många av butiksbesökarna som lämnar butiken glada, och en annonsör skulle kunna få data på hur folk reagerar på exempelvis en bildannons i ett allmänt område – allt som krävs är en internetuppkopplad kamera och tillgång till Emotients servrar (via de tillgängliga API:erna.

Vad Apple har för tankar med tekniken återstår att se. En inte allt för långsökt spekulation är att Apple kompletterar sin ansiktsigenkänning i Bilder-appen och aktiverar sökning baserat på ansiktsuttryck. ”Bilder på X när hen är glad eller sprallig” skulle inom en inte allt för avlägsen framtid kunna bli verklighet.

Emotients webbsida är i skrivande stund fortfarande uppe.

Källa: WSJ