by • 21 juni, 2010 • NyheterComments (10)295

Apple om sitt ansvar hos underleverantörerna

FabriksarbetareSom alla stora elektronikföretagen har Apple fått kritik för hur det ser ut hos sina underleverantörer. Kanske har Apple till och med satts i fokus på grund av deras mediavänliga produkter så som iPhone.

Sedan en tid tillbaka har företag en del på sin webbsida där de berättar om vilket ansvar man tar för de anställda i ”sina” fabriker.

Kommentera gärna vad du tycker om företagens ansvar för sina underleverantörers anställda men också gärna vad du tycker om vårt konsumentansvar.

Apple.com

 • John Eriksson

  Tycker att det är väldigt bra att det blir lite fokus på detta, och då inte bara när apple är inblandat.
  Enda anledningen egentligen till att saker är billigare att producera i Kina är ju att där slipper man ta ansvar för personal och miljö. även med enorma flygfrakter över halva jordklotet så vart det billigare.

  Detta händer ju även i västvärlden, försök kolla med dina moln-tjänster du använder vilken energikälla de har till sina serverfarmer. Lycka till. Nej de har lagt ut det på underleverantörer som har som policy att inte besvara såna frågor. Man behöver inte ta ansvar om du inte har en fet skorsten på huset med din logga på.

 • Christian Hedin

  Företagen har inget ansvar alls för sina underleverantörers anställda. Det är underleverantörerna som har ansvar för sina anställda. Hur kan någon hållas ansvarig för något som inte är deras att ansvara för? Vi har heller inget ansvar som konsumenter. Däremot finns det något som heter ”moraliskt ansvarig”, men det beror naturligtvis vilken moral som efterföljs och är således helt individuellt.

 • Andreas L

  Förvisso inte i samma bransch, men Patagonia är ett föredöme då dom inte bara avsatt en liten hörna på sin site där dom svamlar om certifieringar utan har gjort vad dom kan för att ge så full genomskinlighet som möjligt av deras produktkedjor samt varje länks miljöpåverkan. Något Apple skulle också skulle kunna göra, säkert ännu bättre.

  http://www.patagonia.com/web/eu/footprint/index.jsp

 • CJE

  Christian Hedin: nope, men ett företag kan _byta_ underleverantör om den underleverantören beter sig dåligt, t.ex. dåliga arbetsförhållanden för anställda eller vad det nu kan vara… Då drabbas underleverantören ganska rejält…

 • Lasse H

  I Sverige är det ca. 1600 av ca 9 000 000 som tar livet av sig varje år.
  I Apples fabrik ca 12 av 800 000.
  Det är ju helt plötsligt riktigt bra värden?

 • planB

  Precis

  Men samtidigt kan man undra hur Foxxcomm (eller vad de heter) på ett bräde kunde höja lönerna med 20% om de inte redan hade grymt stora marginaler.

  På längre sikt tror jag vi måste acceptera att ge vettiga löner till alla arbetare över hela världen. Detta ger dyrare produkter, men varför skall inte alla få samma chans till ett schysst liv?

 • Lasse H

  så klart! Ville bara dra in en brandfackla i debatten…
  Men sant är det…

 • Oscar Kraemer

  Det ligger endast i ett företags intresse att en underleverantörs anställda har det bra om antingen företagets ägare anser att det är viktigt eller om företaget kan förlora intäkter p.g.a. att kunderna anser att det är viktigt, så sist och slutligen ligger ansvaret hos kunden.

  @planB ”På längre sikt tror jag vi måste acceptera att ge vettiga löner till alla arbetare över hela världen. Detta ger dyrare produkter, men varför skall inte alla få samma chans till ett schysst liv?”
  Är det inte det här som är en av idéerna med fri handel?

 • planB

  @Oscar

  Fri handel? Nej, facklig kamp. Det är därför en arbetare i Sverige (och Tyskland) kan komma upp i motsvarande 30-40000/mån i vissa fall på relativt okvalificerade arbeten. Sopgubbarna på Östermalm, vad var det de tjänade på sex timmar ackordsarbete? Det var väl i den storleksordningen och de vann fighten nu senaste när arbetsgivaren ville ge dem vanlig timlön. Vilket ackord har en sopgubbe på Fillipinerna?

 • Gustaf

  Väldigt intressant. Frågan lyftes i Macradion för ett tag sen och jag har för mig att Gabriel sa något i stil med att man som konsument måste ställa sig frågan om man verkligen är villig att betala extra för bättre arbetsförhållanden hos underleverantörerna. Jag tror inte att jag är det.