by • 24 oktober, 2009 • NyheterComments (3)174

Apple överger planer för införande av ZFS!

leopard2

Apple har idag avbrutit sitt projektet för implementation Sun Microsystems journal filsystem ZFS som var tänkt att ersätta HFS som standard i MacOS.

Enligt rykten beror denna trista händelse på att Apple och Sun Microsystems inte kommit överrens om vettiga licens-avtal för eventuell implementation av filsystemet i MacOS.

Inte helt oväntat har Apple i och med detta beslut publicerat en efterfrågan för en ingenjör inriktat på just utveckling av filsystem.

Lite kuriosa är att MacOS X Snow Leopard innhåller en read-only version av ZFS och var från början planerad att använda ZFS som standard vilket Apple sedan drog tillbaka i smyg från deras officiella site en tid innan utgivningen av operativsystemet.

logo

Ytterligare rykten säger att det även pågått en intern strid hos Apple mellan gamla Be Inc anställda och tidigare NeXT anställda där tidigare Be Inc tekniker snarare hade velat se ett med BFS liknande filsystem för MacOS än HFS.

Detta får oss som gamla BeOS användare att gråta en skvätt för att sedan gå vidare och hoppas att Apple tar på sig innovationshatten åter igen och utvecklar ett riktigt bra, nytt och fräscht filsystem att ersätta ZFS projektet med.

 • Simon

  Jag har två funderingar..

  1. Vad är i dagsläget dåligt med HFS eftersom de vill få vidare?

  2. Hur stora blir kompatiblitetsproblemen vid ert framtida byte? Behövs program skrivas om?
  WinFS fick väl vänta just pga den orsaken.

 • Tommy Frössman

  ZFS är byggt på ett helt annat sätt än HFS som nu börjar bli rätt föråldrat hur det fungerar.

  i ZFS har du bland annat ”disk pooler” som man kan utöka / förminska som LVM (Logical Volume Management) i princip.

  Finns ofantligt många features i ZFS för övrigt med men du kan eg. ta snapshots / kloner av filsystem online och sedan gå tillbaka till tidigare revisioner etc etc.

  du får helt enkelt läsa med om ZFS om du är intresserad av det :-)

  Program bör inte behövas skrivas om såvida det inte är filsystems specifik kod vilket det till 99.9% inte är i applikationer utan endast använder vanliga API calls i operativsystemet och inte på filsystemsnivå.

 • Daniel.H

  Apple har en annons ute för en filsystemsingenjör så något är pågång, men börjar dom nu tar de förmodligen 15 år innan det är klart. Filsystemet är inget man vill ha buggar i direkt. Förmodligen har dom flera stycken alternativ i labbsystem redan så de ska nog komma något nytt snart ialf :)