by • 9 september, 2015 • NyheterComments (3)1043

Apple presenterar en helt ny Apple TV

Så var då en ny generation av Apple TV lanserad, och fysiskt ser själva enheten ut som en lite högre/tjockare variant av nuvarande design. En helt ny fjärrkontroll finns dock, och innanför skalet är det mesta uppdaterat.

Nya Apple TV har ett nytt operativsystem kallat tvOS, som i mångt och mycket är en vidareutveckling av nuvarande gränssnitt. Ikonerna är plattare, fler subtila animationer har lagts till och tvOS kan visa notiser och har möjlighet till split screen. Nya operativsystemet har också videoskärmsläckare, som Apple i många sekunder skröt om på presentationen. Dessa videoklipp som visas är tagna från populära vackra platser i världen och anpassas beroende på tid på dygnet.

Framförallt har tvOS en egen App Store (mer om det längre ned), något som varit den enskilt mest önskade funktionen i flera år.

Shoppa direkt från TV:n

Apple verkar ha lagt en del av krutet på att få shopping-sajter att utveckla specifika appar för Apple TV, för att möjliggöra shopping i TV-soffan direkt via fjärrkontrollen. Klädkedjan GILT var en av de nätbutiker som visade upp sin shopping-app.

Screen Shot 2015-09-09 at 20.07.06

Ny, mångsidig fjärrkontroll

Apples nya fjärrkontroll bjuder på ett flertal nyheter. Bland annat är överdelen en touch-yta som är täckt med svartfärgat glas och fungera som en touchpad. Det finns också en dedicerad Siri-knapp som möjligör att styra det mesta och lite till med rösten. Slutligen har fjärrkontrollen sensorer som accelerometer och gyroskop.

Siri på Apple TV kan söka igenom källor som Netflix, Hulu, Showtime, iTunes och fler appar kommer att få stöd i framtiden allt eftersom utvecklare lanserar Apple TV-appar på nya App Store.

Det kommer även gå att koppla till handkontroller från tredjepartstillverkare som är certifierade av Apple. Med dessa kan du styra både spel men även gränssnittet i sig.

Screen Shot 2015-09-09 at 19.59.52

Siri fixar det mesta

Det går att göra en hel del med rösten, som att be Apple TV hoppa fram i ett klipp x antal minuter, eller fråga “Vad sa dem?” vilket resulterar i att videouppspelningen hoppar tillbaka 30 sekunder och undetexterna tillfälligt slås på.

Du kan söka efter media från specifika regissörer, skådespelare, genrer och en hel del annat. Du kan enkelt be Apple TV ta fram barnvänliga filmer genom att säga “Vilka filmer kan jag se med mina barn?”. Under en videouppspelning går det också att be Siri ta fram annan information utan att videouppspelningen avbryts. Du kan exempelvis fråga om vädret eller ett sportresultat, och i längst ned på skärmen visas informationen – vill du se mer om vädret eller läsa mer om sportresultatet och samtidigt pausa uppspelningen är det bara att svepa uppåt på touchytan på den nya fjärrkontrollen.

Dessvärre fungerar inte Siri ihop med svenska än så länge.

Screen Shot 2015-09-09 at 20.13.48

Spel kan spelas i multiplayer

I App Store för Apple TV kommer givetvis spel att få ett stort utrymme, och med nya Apple TV går det även att spela tillsammans med andra, och en iPhone, iPad eller iPod touch kan agera som en andra fjärrkontroll. Upp till 4 spelare kan ansluta och spela samtidigt.

Spel som både finns för iOS och Apple TV kan påbörjas på ena plattformen och avslutas på den andra. iCloud lagrar speldata och synkar kontinuerligt till alla plattformar.

Pris och tillgänglighet

Nya Apple TV lanseras i slutet av oktober i 80 länder och ska innan året är slut finnas tillgänglig i 100 länder. Utvecklare kan redan idag komma åt utvecklarversioner av tvOS och utvecklarenheter.

Apple TV släpps i två utföranden, där storleken på lagringen är det som skiljer:

 • 32GB – 149 dollar
 • 64GB – 199 dollar

Aktuell Apple TV-modell kommer att finnas kvar för försäljning för 69 dollar.

Artikeln uppdateras löpande…

 • Jonas Rosling

  Undra om man kommer kunna se film från andra enheter än iTunes nu då, som från en NAS t.ex med massa MKV-filmer. Tredjeparts appar fixar det förhoppningsvis. Håller tummarna!

 • Vi kan väl anta att Plex kommer ganska så asap

 • _Henke_

  .m4v, .mp4, and .mov file formats står det på hemsidan. Och Plex skrev på deras Facebooksida så här:

  Tim Cook says, ”We believe the future of television is apps.” We second that! Anxiously waiting for Apple Inc. to post their tvOS developer beta info!