by • 9 september, 2015 • NyheterComments (1)1050

Apple presenterar iPad Pro

De rykten om en större iPad-modell som legat som ett sorl på webben de senaste året har nu besannats. Apple har nu presenterat iPad Pro som framförallt utmärker sig genom att vara betydligt större än övriga iPad-modeller, vilket i sin tur resulterar i en rad andra förbättringar.

Med sin skärmstorlek på 12,9 tum är iPad Pro-skärmen på bredden lika stor som iPad Air är på höjden, vilket för med sig en hel del fördelar när appar ska skalas om. Upplösningen är på 2732 x 2048 vilket ger en PPI på 264, precis som iPad Air/Air 2.

Skärmen har dessutom fått något som kallas för Variable Refresh Rate vilket gör att uppdateringsfrekvensen på skärmen automatiskt kan sänkas av iOS när möjligheten ges, vilket sparar på batteriet.

Tjockleken är på ynka 6,9mm (iPad Air 2 är 6,1mm), vikten på 712 gram och skärmen huserar 5,6 miljoner pixlar. Till skillnad från tidigare iPad-modeller har iPad Pro fyra högtalare, som automatiskt justeras/balanseras beroende på om du håller i den i liggande eller stående läge.

Innanför det tunna chassit gömmer sig en ny 64-bitars processor kallad A9X, med dubbelt så snabbt lagringsmedia och dubbelt så snabb grafikkrets. Chippet är enligt Apple snabbare är 90% av de bärbara datormodeller som finns på marknaden. Jämförelsevis kan iPad Pro i iMovie-appen redigera tre videoklipp i 4K simultant.

Pris och tillgänglighet

Pris för instegsmodellen är 799 dollar (32GB, WiFi) vilket grovt översatt till svenska kronor blir ca 8000kr. För 150 dollar mer, ca 1500kr, får du en iPad Pro med 128GB. Vill du även har med 4G/LTE-funktionalitet får du pytsa ut ytterligare 120 dollar (1200kr). Med andra ord måste du betala för den dyraste varianten för att kunna använda inbyggt mobilt bredband.

iPad Pro börjar säljas under november månad.

Screen Shot 2015-09-09 at 19.29.46

Två nya tillbehör

Smart Keyboard
Smart Keyboard är Apples nya iPad-fodral (enbart iPad pro) som har ett inbyggt tangentbord och släpps i november, samtidigt som iPad Pro, för 169 dollar. Med en magnetisk kontakt längs långsidan ansluts det nya Smart Keyboard-tangentbordet. Många anti-touchscreen-tangetbord kommer antagligen uppskatta detta tillbehör mest.

Apple Pencil
Apple Pencil är precis som namnet tydligt förklarar en digital penna till iPad Pro som släpps i november för 99 dollar. Pennan håller koll på pennans position, hur hårt den trycks ned samt också vilken vinkel den möter skärmen i. Pennan har en precision som enligt Apple gör det möjligt att enbart vidröra en enda pixel. Fungerar i bland annat Mail, Notes och förstås i kommande appar från tredjepartsutvecklare.

Apple Pencil har en Lightning-port och det är möjligt att ladda pennan direkt via iPad Pro.

Överraskande nog bjöd Apple upp Microsoft på scenen som visade hur pennan fungerar i Office-sviten för iPad, och mindre överraskande visade även Adobe upp hur pennan kan användas i deras appar. Adobe presenterade också nya, kraftfulla mobila Photoshop-appar, Photoshop Fix och Photoshop Sketch – båda släpps i oktober.

Screen Shot 2015-09-09 at 19.32.57

 

  • Ingen 3D Touch vad jag förstår. Kommer nog i nästa generation 2016. Kan ara en anledning att vänta.