by • 17 februari, 2012 • NyheterComments (6)403

Apple sålde fler enheter med iOS under 2011 än Mac på 28 år

ios-mac

Att 2011 var ett bra år för enheter med iOS, dvs iPhone, iPad och iPod touch, är ingen nyhet men att försäljningen av enheter under detta år var mer än alla år som Mac sålts sedan den lanserades. Nu ligger förstås Mac i en annan prisklass men man kan väl konstatera att enkelhet säljer.

  The iOS platform as a whole reached 316 million cumulative units at the end of last year. The iOS platform overtook the OS X platform in under four years and more iOS devices were sold in 2011 (156 million) than all the Macs ever sold (122 million).

ASYMCOApple sold more iOS devices in 2011 than all the Macs sold it in 28 years

 • planB

  En information som är svår att ta till sig. Traditionella datorer är inte längre Apples identitet. Take me back to 2001!!!

 • Dan

  Jag tycker att det är intressant att se hur Mac-stapeln lutar allt brantare. På lite sikt kan man misstänka att iPad och iPhone kommer att tappa marknadsandelar, medans Mac fortfarande har stor potential i marknadsandelar.

 • JoakimB

  Att iPad och iPhone skulle tappa en del marknadsandelar är ju ganska ointressant så länge de fortsätter att stå för en stor majoritet av vinsten inom respektive produktområde: http://news.cnet.com/8301-13579_3-57371790-37/iphone-soaks-up-75-percent-of-all-mobile-phone-profits/

  Dessutom utgör Mac en allt mindre del av Apples omsättning: http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-apple-the-iphone-company-2012-1

  Min MacBook börjar kännas som ett museiföremål jämfört med iPad:en. Märkligt hur många som är betydligt yngre än en själv är sådana nostalgiska bakåtsträvare…

 • Dan

  Det är ganska självklart att delen där Apple har typ 95% av marknaden är större än delen som har 5% av marknaden. Men om man antar att Apple på sikt ligger på kanske 50% på bägge marknaderna så kommer fördelningen att se annorlunda ut.

  Det skulle vara intressant att se hur stor del av vinsten för datorer som Apple står för, jag gissar på att Apple ligger ganska bra till där också…

 • Jonas L

  Jag har sett siffror på att de tar 50% av vinsten totalt på konsument-PC samt över 90% av vinsten på datorer som kostar över $1000. Det är (fortfarande) ett rent under att aktien är så billig som den är med tanke på att Apple rakar in majoriteten av vinsterna på i princip alla marknader man erbjuder produkter i. Så långe de inte gör bort sig totalt så kommer detta förhållande att råda ett bra tag till.

  Det är verkligen inte fel tillfälle att vara aktieägare.

 • Dan

  Jonas L: Det känns lite fel att tycka att aktierna är alldeles för billiga hos världens högst värderade bolag… :) (Men nej, jag tänker inte sälja mina aktier :) )