by • 21 mars, 2016 • NyheterComments (0)2081

Apple satsar hårt på förnybart, hälsa och integritet

Apple började sitt event idag med stort fokus på miljöfrågor, integritet och hälsa. Som aktuell motpart i det pågående FBI-debaclet passade Tim Cook på att åter igen betona Apples position i frågan.

”Vi byggde iPhone för er”

”Vi byggde iPhone för er, våra kunder. Vi måste ta ett beslut, som en nation, hur mycket makt staten ska ha över vår data och vår integritet”, sa Tim Cook på scenen och fortsatte med att betona att Apple har ett stort ansvar för sina kunder och att stärka deras rättighet att skydda sin integritet.

Under morgondagen kommer för första gången en domare i USA ge sin syn på dispyten där FBI kräver något som Apple vägrar att göra.

100% förnybart i alla datacenter

För två år sedan satte Apple upp ett mål för sig själva att enbart använda sig av förnybara energikällor, och under Apples pågående presentation berättar deras chef för miljöfrågor, Lisa Jackson, låter meddela at Apples alla byggnader till 93% drivs av förnybar energi. I över 20 länder, däribland USA och Sverige, är det 100% förnybart.

Vidare meddelas att alla deras datacenter idag till 100% får sin energi av förnybara källor, som sol, vind och vatten.

Screen Shot 2016-03-21 at 18.17.34

Även på förpackningssidan har man gjort förbättringar, där nu 99% av allt papper och all kartong som Apple använder kommer från återanvänd pappersmassa.

Apple visade också upp en av deras robotar, ”Liam”, som har till uppgift att montera isär gamla Apple-produkter för återanvändning.

Screen Shot 2016-03-21 at 19.53.18

 

Apple lanserar ”CareKit” vid sidan av ResearchKit

För ett år sedan lanserade Apple ResearchKit, en plattform för att låta universitet och andra institut på ett säkert sätt samla in hälsodata som grund för forskning. Flera sjukhus, universitet och andra forskningsinstitut har redan anammat tekniken och på flera håll nått stora framgångar.

Nu kompletteras detta med det som Apple döpt till CareKit, ett ramverk mer inriktad på individnivå. Exempelvis kommer sjukhus kunna erbjuda operationspatienter att efter operationen använda en app för att hålla koll på återhämtningen, eller kroniskt sjuka patienter att enklare loggföra sina symptom i vardagen, och sedan dela denna data med sin vårdgivare för att optimera medicinering och så vidare.