by • 3 mars, 2009 • NyheterComments (11)336

Apple smyger in nytt tangentbord

 

Apple smög in en annan lite udda uppdatering, ett nytt tangentbord! Det är en ny mindre trådbunden version. Man har precis som på den trådlösa skippat den numeriska delen av tangentbordet för att kunna leverera en ännu mindre variant. Man har även skrivit ut många tangentbord i bokstäver istället för symboler, exemepelvis ”shift” och ”option”.

 • Snyggt!

  Själv förstår jag inte meningen med dubbla nummertangenter, de ovanför bokstavstangenterna duger ju alldeles utmärkt. Enda meningen vore isåfall om man vill att det ska vara lite miniräknare-känsla över det.

 • Zop

  Jag gillar inte att de byter ut symbolerna på tangentbordet eftersom det är de symbolerna som visas i menyerna i Leopard. Det kommer att bli fult om de övergår till att skriva t.ex. shift istället för ? i menyerna i Snow Leopard.

 • Felix Thalén

  Det där är väl ett amerikanskt tangetbord, kommer väl inte se ut sådär på det svenska?

 • Dan Karlsson

  Det numeriska tangentbordet är ju överlägset när det gäller att stansa siffror snabbt. Så fort jag ska skriva mer än 3-4 siffror i sträck så vill jag ha ett numeriskt tangentbord… Med andra ord tillhör jag inte målgruppen för det här tangentbordet… :)

  Jag håller med om att det är dumt att dom slopar shift-symbolen. Dom borde ha både och, symbolen för användning i menyer, utskrivet för att det ska vara möjligt att förklara över telefon vilka tangenter som ska tryckas ner…

 • Andrea§

  Är verkligen symbolerna slopade på det svenska tangentbordet? Det amerikanska tangentbordet hade faktiskt ingen shift-symbol på de andra aluminiumtangentborden heller. Tvärtom, de amerikanska tangentborden (Apples iaf) har saknat många symboler sedan urminnes tider (Command-symbol har de haft, men exempelvis Shift har varit text). Det på bilden ser ut att vara identiskt med det trådlösa (plus sladd då). Finns det någon anledning att tro att symbolerna nu försvunnit från det svenska tangentbordet också?

  Titta på dessa bilder till exempel:
  http://cdn.cloudfiles.mosso.com/c16491/appleprokeyboard.jpg
  http://images.apple.com/keyboard/images/gallery/wireless_1_20070813.jpg
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/Apple_Keyboard_II.jpg
  http://gizmodo.com/assets/resources/2007/08/newkeyboardvsold.jpg
  http://cdn.cloudfiles.mosso.com/c16491/apple-ii2.jpg

  Ser ni någon Shift-symbol?

  Numpad var bra att ha när man spelade Civ (vilket var ett tag sedan jag gjorde), annars klarar man sig lätt utan den…

 • Peter

  jag är inte så förtjust i att de tagit bort det numrerade tangentbordet. Det är rätt smidigt att ha om man skriver mycket nummer och dessutom tycker jag att tangentbordet ser så litet och fjösigt ut nu när det är så litet.
  Det är inte lika snyggt rent properionerligt tycker jag

 • Dan Karlsson

  Tur att det gamla tangentbordet med numerisk del fortfarande finns kvar, och kostar lika mycket som det nya, trots att det är typ dubbelt så stort… :)

 • Zop

  Om de engelska och svenska tangentborden skiljer sig åt så pass mycket så kommer det bli väldigt förvirrande för svenskar som kör OS X på engelska, förutsatt att Apple bestämmer sig för att göra om menyerna i Snow Leopard.

 • Logiskt egentligen, och det ökar tydligheten i profilen mellan Windows och Mac. Windows är för sifferräknare och Mac är ”for fun”. Ingen som på allvar sysslar mycket med numeriska sysslor vill använda detta tangentbordet. Vad blir PC-världens svar? Två numeriska delar på tangentborden i framtiden? :-)

 • Zop

  Jag använder den numeriska delen när jag knappar in långa OCR-nummer varje gång jag betalar räkningar. Det skulle vara enklare om alla företag erbjöd e-faktura.

 • @Zop, ja verkligen, att de inte erbjuder e-faktura kan få mig att helt byta bolag.