Övrigt

Billigare att ringa och surfa inom EU från och med idag

Rättelse: Som flera påpekat gäller nedanstående prisförändringar från och med i morgon, tisdag 1 juli. Denna artikel publicerades en dag för tidigt och vi ber om ursäkt för förvirringen.

[line]

Den så kallade eurotaxan reglerar maxtaket för vad det får kosta att ringa, SMS:a och surfa när vi befinner oss i ett annat EU-land, även kallat för roaming. Från och med idag halveras den taxan för mobilsurf och sänks något för samtal.

Från och med idag kommer kunder även att kunna byta operatör temporärt inför en utlandsvistelse och automatiskt återgå till sin vanliga operatör när resan är över och kunden åter är i Sverige. PTS meddelar dock att sådana avtal förmodligen inte ännu hunnit skrivas mellan operatörerna, och ber intresserade att kontakta respektive operatör för mer information.

De nya priserna innebär en halvering för datatrafik; priset per förbrukad megabyte sänks till 2,24 kronor från att ha varit 4,75 kronor. Fortfarande kostar det alltså strax över ett par tusenlappar per GB.

Prisförändringarna för samtal och sms är som följer:

  • Att ringa ett mobilsamtal ska kosta max 2,13 kr per minut inklusive moms (tidigare 2,53 kr)
  • Att ta emot ett samtal ska kosta max 0,56 kr per minut inklusive moms (tidigare 0,74 kr)
  • Att sms:a ska kosta max 0,67 kr inklusive moms (tidigare 0,84 kr)

Förändringen gäller alla EU-länder samt EES-länderna Norge, Island och Lichtenstein som också valt att tillämpa den nya eurotaxan.

Senaste året har det diskuterats friskt om att helt och hållet slopa roamingavgifterna inom EU och ett lagpaket som bland annat innehåller ett mål om att senast 2016 får bort avgifterna har röstats igenom.

Läs mer om det här:

[related]Slopade roamingavgifter[/related][display-posts tag=”roamingtaxa” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”5″]

[source:http://www.pts.se/sv/Nyheter/Telefoni/2014/Anvandning-av-mobiltelefonen-inom-EU-blir-billigare/ “PTS”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!