by • 9 februari, 2009 • NyheterComments (3)285

Cocktail säkrar din Mac från trojaner

screenshot1

Cocktail är programmet som låter oss göra avancerade inställningar, och andra saker för att hålla datorn i trim, enkelt. Nytt i senaste versionen är att Cocktail också kan söka igenom våra hårddiskar efter så kallade trojaner. 

Trojaner är skadliga program som du installerat på din dator i tron att det varit någonting annat. Ett fenomen som är vanligt inom PC-världen men som just nyligen kommit till oss i lite större skala. Dessa trojaner har bland annat spridids genom piratekopierade versioner av Apples iWork och crack till Adobes Creative Suite 4.

Trojaner är inte ett virus då dessa inte kan sprida sig själva utan det är vi som användare som aktivt måste installera dem.

Cocktail kostar 14.95 dollar men går att prova gratis. Programmets utvecklas av svenska Maintain och det är också via dem som du köper och laddar hem det.

  • Pontus

    Hur vanligt är virus och trojan på mac igentligen? Har hört att det bara har funnits ett känt virus till mac. Tycker det har snackats mer om säkertheten i mac på senaste tiden. Är det så att man snart behöver skaffa sig ett antivirus program till macen eller?

  • Pontus, några virus finns det inte men däremot Trojaner, det är mycket svårt att hindra sig emot då du själv installerar dem men till exempel Cocktail fixar biffen. Jag kan varken säga bu eller bä om Anti-virusprogram, det skadar ju inte datorn mer än att det slöar ner men det har alltid varit lite av en principsak bland Mac-användarna att inte använda det :)

  • Efter senaste tidens trojaner som faktiskt sprids, installeras av många och gör dumma saker tycker jag att tiden då man inte behövde antivirus på Mac är förbi.
    Ett ganska bra antivirusprogram som dessutom är gratis heter, så vackert, iAntivirus.