Övrigt

Copyswede får rätt att ta ut privatkopieringsavgift på iPhones

I en mellandom mellan Telia och Copyswede har Södertörns tingsrätt idag meddelat att man anser att privatkopieringsavgiften även skall gälla iPhone-enheter. Det betyder att domstolen kommit fram till att Apples telefoner (och med det i förläggningen även alla andra smartphones) är särskilt ägnade för privatkopiering – det vill säga att ett av dess huvudsyften är att spela musik och annan media som kopierats in till dem.

Copyswede har begärt 73 000 000 kronor av Telia plus ränta för alla de enheter man importerat och sålt här i Sverige. Denna dom fastställer inte vilket belopp Telia kommer att behöva betala utan handlade endast om telefonen var föremål för avgiften eller ej.

Liknande dom mot Sony

Tidigare i år avgjordes en liknande tvist mellan Sony och Copyswede. I det fallet var det i Lunds tingsrätt som Copyswede lyckades få rätten att gå på deras linje om att Sonys W710 Walkman ska ses som en musikspelare.

Tingsrätten sänkte dock ersättningsnivån från Copyswedes begärda 3,50 kronor/MB till 50 öre, med motiveringen att lagringsutrymmet på enheten kan användas till annat än musiklyssnande. I slutet på april överklagade Sony domen som nu blir ett fall för hovrätten.

Bör även gälla övriga fabrikat

Om domen mot Telia står sig kommer detta innebära att en liten avgiftshöjning är att vänta, inledningsvis enbart för alla iPhone-modeller, men på sikt även för alla andra smartphones, när Copyswede nyttjar de vunna domarna för att införa avgift på alla mobiltelefoner.

Än är dock inte det hela över då båda parter kan överklaga till högre instanser. Avgiftens storlek har heller ännu inte avgjorts.

 

[via:https://twitter.com/dekaminski/status/477392168559337472 “Twitter”]
[source:http://domstol.se/Om-Sveriges-Domstolar/Sveriges-Domstolars-pressrum/Nyheter-och-pressmeddelanden/iPhonetelefoner-ar-sarskilt-agnade-for-privatkopiering/ “Domstol.se”]

[related]Mer om Copyswede[/related][display-posts tag=”Copyswede” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!