by • 31 januari, 2010 • NyheterComments (5)236

Därför kommer iPad att förändra världen

Det kanske inte är helt uppenbart ännu men någonstans där mellan raderna hos alla som tävlar i att oroa sig över avsaknaden av multitasking, Flash®©™, videokamera och fullt Mac OS X-stöd så är det ganska så tydligt att vi är inför ett paradigmskifte när det kommer till hur vi använder våra datorer. Eller skall vi kalla dem mobila enheter?

Min far är ett bra exempel, skogshuggare från Blekinge vars fritidsintresse går ut på att bevaka Dagens fågel. Så fort en ovanlig art inrapporteras sätter han sig i bilen och kör ut för att titta på den. Baserat på hur många bilar det står parkerade på samma ställe så är det en rätt välbesökt webbsida för övrigt.

Att kunna göra detta ute i fält är en stor livsupphöjare för honom. Därför fick han en iBook (en förhistorisk MacBook alltså) och ett 3G-modem i födelsdagspresent förra året. Han har emellertid inte kommit igång med den. Det är trots allt en liten tröskel att sätta sig in i ett nytt system om du är totalt ointresserad av tekniken i sig självt. Inte blir det bättre att du måste ha en viss kärlek med de där modemen ute i skogen för att det skall fungera tillfredsställande. Mjukvaran i sig är inte heller helt buggfri så iband fungerar det inte trots bra täckning. Det måste alltid fungera, av eller på, svart eller vitt.

En iPhone å andra sida är lite för liten. Att zooma in och ut på webbsidor som i princip bara består av en massa tabeller är ingen höjdare för en skogsarbetare som på äldre dagar dessutom fått glasögon.

Och genast har vi den tredje produktkategorin; en enhet med större skärm än mobiltelefonerna men som han överhuvudtaget inte behöver kunna någonting om för att kunna använda. Bara köpa, aktivera, trycka på Safari och så är han igång.

Mamma kommer också att använda den, datorer är på tok för avancerade, även med Mac OS X. Allt hon vill göra är att titta på bilder, hålla lite koll på ungarna via bloggar och Facebook. Det finns inget intresse över huvudtaget att kunna något om denna tekniken, hon vill bara klicka på rätt symbol och så skall det vara klart.

iPad kommer inte i första hand att ta marknadsandelar från våra bärbara Macar. Vi Mac-användare är medvetna typer och nyttjar våra datorer till max, både genom mjukvara men framförallt genom alla Internettjänster. Vi behöver kunna växla mellan hur många fönster och program som helst samtidigt. Detta klarar inte iPad.

Anledningen att det kan vara svårt för oss själva att förstår den riktiga storheten är att vi redan är så bortskämda. Vi har våra iPhones och våra bärbara Macar, vi kopplar upp mot Internet var vi än är antingen direkt på telefonen eller via datadelning. Våra system må vara kraftfulla men enkla och därför kan det vara svårt för oss att förstå att iPad inte bara är en cool platta med iPhone OS utan en revolution när det kommer till datoranvändande.

Som så många gånger innan handlar det nämligen inte om den lilla skaran teknikintresserade människor med god smak när det kommer till form och funktion utan det handlar om våra föräldrar.

Självfallet kommer vi alla att äga en iPad ändå, det är en ren principsak men det är våra PC-släktingar som kommer att få mest nytta av den. Stora fördelen för oss Mac-nördar är att Safari blir den primära webbläsaren och att Flash förpassas till de sälla jaktmarkerna.

Joakim Jardenberg har en rad länkar till andra med samma eller motsatta åsikter. Så även Daring Fireball.

 • Och tänk vilken grej det är för säljare av olika slag, främst one-on-one, att kunna visa sitt koncept som på ett kollegieblock – men i en dator. Och för lärare att ha sin lektionsplanering på ett överskådligt sätt, strukturerad och snygg, bara att flippa sig vidare. Nice är bara förnamnet. Men jag har fortfarande inte kommit på hur jag ska ha nytta av den som undersköterska… Fan!

 • Även om jag instämmer i din entusiasm inför iPad så tror jag att du har fel i vissa delar, nämligen när du säger att iPad är en sorts MacBook Light för dem som inte bryr sig om tekniken. Jag tror tvärtom med en iPad kommer du att komma åt större hårddiskar än du kan ha i en MacBook, mer processkraft än du har en i en MacBook Pro etc. Det kommer i framtiden inte att finnas någon anledning att bära med sig allt som finns i dator i dag. Allt du behöver ha med dig är ett gränssnitt! iPad är detta gränssnitt!

  Gage sa: ”The network is the computer”, jag säger: ”The interface is the computer”. Se även http://www.gogab.se/2010/ipad-ar-en-revolution-och-vissa-fattar-ingenting

 • Arne

  Vem som har fel eller rätt har nog ingen betydelse. Det finns mängder med datoranvändare som knappt vågar slå på eländet och sen är det alla som snart
  blir tvungna att skaffa sig en för bank o alla andra ärende som mer o mer
  kräver en dator. iPaden har ett gränsnit som vem som helst kan lära sig och en lagom stor skärm . Att den även har flidelning med ex iMacken är inte helt fel.
  Vi får väl se vad som tillkommer när 4-an kommer.

 • Arne

  Vem som har fel eller rätt har nog ingen betydelse. Det finns mängder med datoranvändare som knappt vågar slå på eländet och sen är det alla som snart
  blir tvungna att skaffa sig en för bank o alla andra ärende som mer o mer
  kräver en dator. iPaden har ett gränsnit som vem som helst kan lära sig och en lagom stor skärm . Att den även har flidelning med ex iMacken är inte helt fel.
  Vi får väl se vad som tillkommer när 4-an kommer.

 • Anders

  Ja det är otroooligt tyst om molnet när det skrivs om iPad. För tre år sen fanns inte iPhone eller Google Docs. Hur ser utvecklingen ut för de kommande åren?

  Paddan är precis rätt grej. Man startar den på nån sekund och sen är möjligheterna obegränsade i princip med framtida molntjänster.